روایت معاون روحانی از جلسه با رهبری درباره اشتغال و بیکاری/زنگ خطر در میادین مشترک نفت و گاز
اسحاق جهانگیری روز شنبه در آیین افتتاح برج فناوری و اتاق تمییز دانشگاه صنعتی امیر کبیر ضمن تبریک سالروز پیروزی انقلاب اسلامی از حضور چشمگیر و معنادار مردم و زمان شناسی آن ها در راهپیمایی 22 بهمن قدردانی کرد.
وی با بیان اینکه مردم ایران نشان داده اند در مواقعی که لازم است کار مهم سرنوشت ساز وتعیین کننده را انجام می دهند، اظهارداشت: مردم به دعوت رهبری که خواستند برای پاسخ به تهدیداتی که انجام می گیرد، به صحنه بیایند و پاسخ دهند، به خوبی احساس مسئولیت کردند و به صحنه آمدند.
اهم اظهارات معاون اول رئیس جمهوری را از خبرگزاریهای بخوانید؛
*البته از مسئولین و همه گروه های سیاسی که از مردم دعوت کردند و خود نیز در صحنه حضور داشتند، تشکر می کنم. ما باید قدردان این مردم باشیم چرا که آنها سرمایه های نظام هستند و باید از آن حراست کنیم.
*در مقطعی که بعضی از بی خردی ها در صحنه جهانی حاکم شده و گاهی اوقات مصالح ملت های مختلف را به خطر می اندازد، جلوه های اینگونه که جلوه های عقلانیت و آگاهی است، ظهور پیدا می کند و جلوی بسیاری از این تهدیدات را می گیرد.
*این می تواند برای دنیا هم معنادار باشد که ملت، یکپارچه و متحد است و در مقابل تهدیدات خیلی به موقع می تواند نقش تاثیرگذار ایفا کند و اقدامات خود را به نمایش بگذارد.
*این دولت در کاهش مخاطرات و تهدیدات برای حل مشکلات و توسعه کشور اقدامات خوبی را انجام داده است و یکی از مهمترین زمینه های امید بخشی که برای توسعه کشور وجود دارد، چارچوب سیاست هایی است که تحت عنوان اقتصاد مقاومتی اعلام شده است.
*اقتصاد مقاومتی پنج رویکرد دارد که یکی از اصلی ترین آنها، رویکرد دانش بنیان کردن اقتصاد ایران است.
*به طور قطع مهمترین مساله اجتماعی کشور اشتغال است و در این اشتغال، مساله اشتغال نیروهای تحصیلکرده است. در جلسه ای که با رهبر معظم انقلاب داشتیم برخی چالش ها در آنجا مطرح شد که برای حل آن ها همه نظام باید بسیج شود که در صدر آن ها مساله بیکاری بود.
* با وجود این که در دو سال گذشته سالی 700 هزار شغل ایجاد شده است اما اقتصاد ایران قدرت اشتغالزایی بسیار محدودی دارد.
*هرساله به حجم بیکارانمان اضافه می شود چرا که اقتصاد ما با این جمعیت جویای کار این ظرفیت را ندارد که در کوتاه مدت قادر به ایجاد شغل و پاسخگویی باشد.
*ما در سال های گذشته با چالش های جدی در اقتصاد روبرو بودیم که یکی کاهش تولید و دیگری افت در سرمایه گذاری داشتیم.
تا
سرمایه گذاری در کشور ایجاد نشود و راه نیفتد آینده تولید، آینده خوبی
نخواهد داشت. تلاش ما این است که برای کسب و کار فضای امن، مساعد و امید
بخش ایجاد کنیم که همه بتوانند در آن کار کنند.
*دانشگاه ها و مراکز پژوهشی نباید نسبت به مشکلات کشور منفعلانه عمل کنند. باید ببینند که کشور با چه مشکلاتی روبرو است. چرا که آن هایی که نقش پیشتاز، پیشبرنده و جلوتر از همه را دارد و باید راهکار ارائه دهد، دانشگاه ها هستند و می تواند به اقتدار جامعه و توسعه کشور کمک کنند.
*در برنامه بالادستی و در سند چشم انداز، چه نقشه جامع علمی کشور و چه در سیاست های اقتصاد مقاومتی، برای رسیدن و موفق شدن به توسعه پایدار و همه جانبه در کشور حتما نیازمند به حرکت درآوردن موتور محرک توسعه علم و فناوری هستیم.
*با پیگیری هایی که در سال های اخیر انجام شده است، تولید علم تقریبا تبدیل به مطالبه عمومی شده و دانشگاه ها هم خوش درخشیدند. جایگاه علمی کشور در فضای بین المللی فضای مناسبی است ولی از جهت سابقه ایران، هنوز جای توسعه این کار وجود دارد.
*رویکرد اصلی اقتصاد مقاومتی که دانش بنیان کردن اقتصاد است، باید سوال اصلی باشد و دانشگاه ها برای آن پاسخ تهیه کنند. البته دانشگاه امیرکبیر توانسته در این زمینه خوب پاسخ تهیه کند و در این مسیر خوب پیش رفته است.
*در کنار ایجاد شرکت های جدید دانش بنیان باید برای دانش بنیان کردن بنگاه های بزرگ فعلی نیز برنامه ریزی کنیم تا میزان بازدهی و بهره وری در صنایع بزرگ موجود افزایش پیدا کند.
*کاهش میزان برداشت در برخی میادین مشترک نفتی و گازی کشور، زنگ خطری است چرا که اگر به آن نپردازیم ممکن است بخش وسیعی از گاز کشور از دسترس ملت ایران خارج شود.
*دانشگاه ها باید به این زنگ خطرها توجه کنند و برای حل این مشکلات راهکار ارائه دهند.
*البته این موضوع سال هاست که مورد تاکید قرار می گیرد اما متاسفانه به چند رشته و صنعت منحصر شده است. باید به به گونه ای برنامه ریزی شود که در همه شاخه ها و رشته های صنعتی، این اتفاق مهم یعنی ارتباط دانشگاه و صنعت صورت بگیرد.
*فارغ التحصیلان دانشگاهی باید پس از اتمام درس بتوانند به کارآفرین تبدیل شوند چرا که هیچ دولتی قادر نیست برای این تعداد فارغ التحصیل اشتغالزایی کند.
*اگر دانشجویان پس از فارغ التحصیلی نتوانند کارآفرینی کنند، دغدغه اصلی آنها بعد از تحصیل، یافتن فرصت های شغلی خواهد شد.
*یکی از تکالیف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این اولویت بندی ها این است که در طول پنج سال برنامه ششم توسعه، پنج دانشگاه اصلی کشور بتوانند جزو 100 دانشگاه برتر دنیا باشند.
*{درباره گزارش رییس دانشگاه صنعتی امیر کبیر و برنامه راهبردی این دانشگاه }این گزارش ها نشان داد که این دانشگاه در تلاش است تا به سمت دانشگاه های نسل سوم پیش رود و هدف گذاری مسئولین دانشگاه این است که تا سال 1404 بتوانند جزو 100 دانشگاه برتر جهان باشند.
*کمبود فضا یکی از مشکلات دانشگاه های اصلی کشور است که البته دانشگاه صنعتی امیر کبیر نیز با توجه به تعداد دانشجو و فضایی که در اختیار دارد، به صورت جدی با این مشکل مواجه است. بنابراین باید وزارت علوم و سازمان برنامه و بودجه برای این موضوع راهکاری پیدا کنند.
*باید دنبال راه کارهایی باشیم که بودجه را از این وضعیت بیرون بیاوریم البته با همه این ها دولت تلاش دارد با استفاده از راهکارهای مختلف اعتبارات مورد نیاز دانشگاه ها را تامین کند.
*برخی مجامع بین المللی تسهیلاتی با نرخ سود پایین و دوره بازپرداخت طولانی مدت به دانشگاه ها ارائه می دهند و دانشگاه های ایران نیز می توانند با استفاده از این گونه راهکارها، کمبود اعتبارات مورد نیاز خود را جبران کند.