ایران درباره احتمال جایگزینی نفت خود به هند هشدار دادوی این سخنان را در میزگردی که از سوی 'جبهه اقلیت های هند' ترتیب داده شد ، ایراد کرد.
کاردار ایران در هند با اشاره به سیاست جدید آمریکا در قبال قرارداد هسته ای ایران (برجام) گفت: با توجه به شرایط منطقه، اقدامات آمریکا ، هم دوستان و متحدانش و هم کشورهایی را که دشمن آن قلمداد می شوند به یک میزان هدف قرار می دهد.
او درباره دلایل اصلی تصمیم آمریکا برای خروج از برجام گفت: این قرارداد هسته ای نشان دهنده پایان بیش از یک دهه بحران غیرضروری ناخواسته بود. این سند در واقع شاخه امیدی در غرب آسیا ایجاد کرد که گفت وگو و دیپلماسی هنوز هم می تواند کارساز باشد.
وی گفت: اگر قرار است برجام به حیات خود ادامه دهد پس کشورهایی که آن را امضا کرده اند و همچنین کشورهایی که در آن دخیل هستند باید اطمینان حاصل کنند که هرگونه خسارت به ایران بدون قید وشرط جبران خواهد شد.
رضوانیان تاکید کرد که اگر پس از اقدامات لازم، مشخص شود که حقوق مردم ایران که در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل و همچنین برجام مورد تاکید قرار گرفته است تامین نمی شود آنگاه ایران این حق را برای خود محفوظ می داند که هرگونه عملی برای پاسخگویی به اقدام غیرقانونی آمریکا را انجام دهد.
رضوانیان با اشاره به مشترکات تاریخی ایران و هند گفت: روابط تجاری هند و ایران به خصوص در نیم قرن گذشته نشان داده است که منافع هند و ایران به هم تنیده است.
وی از ایران که صاحب منابع عظیم نفت و گاز است به عنوان نزدیکترین و امن ترین منبع تامین انرژی هند نام برده و گفت: ایران همچنین یک بازار باز برای نیازهای هند مانند سوخت، اوره و گاز ال ان جی است و تهران به خوبی نیازهای هند را درک کرده است.
رضوانیان در ادامه سخنان خود به این نکته اشاره کرد که ایران در هر زمان که مقدور بود تلاش کرد به هند در زمینه های راهبردی مانند انرژی و ارتباطات کمک کند اما هند به طور کامل به تعهدات خود برای سرمایه گذاری در بندر چابهار عمل نکرده است.
وی افزود: در دور گذشته تحریم های آمریکا بین سال های 2012 تا 2015، ایران نهایت تلاش خود را برای حفظ امنیت صادرات نفت به هند انجام داد اما اگر هند بخواهد برای 10 درصد از نیاز خود به نفت، نفت کشورهایی مانند عربستان سعودی، آمریکا، عراق، روسیه و غیره را جایگزین واردات از ایران بکند، آنگاه مجبور خواهد شد به تجارت با استفاده از ارز دلار بازگردد که این به معنی افزایش کسری بودجه جاری و محروم شدن از تمام امتیازاتی است که ایران تاکنون به هند ارائه کرده است.
رضوانیان همچنین در مورد تاثیر خروج آمریکا از توافق هسته ای یا برجام سخن گفت و اعلام کرد: یک جانبه گرایی آمریکا هزینه سنگینی را بر جهان تحمیل کرده است، یک جنگ در خاورمیانه سبب افزایش قیمت نفت خام خواهد شد که این امر بر قدرت های درحال رشدی مانند چین و هند تاثیر خواهد گذاشت.
وی تصریح کرد: ایران یک فرصت مناسب برای هدف دهلی نو برای دستیابی به بازارهای اقتصادهای درحال ظهور در منطقه آسیای مرکزی است اما متاسفانه تعهدات سرمایه گذاری هند برای توسعه بندر چابهار تاکنون محقق نشده است.
دیپلمات ارشد ایران در ادامه تاکید کرد: اگر همکاری و حضور در این بندر از نظر راهبردی برای هند اهمیت دارد، پس انتظار می رود این کشور هرچه زودتر در این راستا اقدامات ضروری را به عمل آورد.
رضوانیان تاکید کرد: ایران حق پاسخ گویی به اقدامات آمریکا را محفوظ می دارد. ایران و سوریه درحال پیروزی بر تروریسم هستند و تعدادی از این نیروها اکنون به افغانستان آمده اند. قدرت های منطقه ای باید درخصوص تاثیرات جنگ در منطقه غرب آسیا آگاه باشند.
سخنان این دیپلمات ارشد ایرانی چند روز پس از درخواست دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از هند برای کاهش شدید واردات نفت از ایران منتشر می شود.
هند هنوز در مورد چگونگی پاسخ به نگرانی های آمریکا سخنی نگفته است. وزارت امور خارجه هند اعلام کرده است که با تمام طرف های درگیر برای تامین امنیت انرژی هند مشورت خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، درحالی که مقامات هند همچنان بر ادامه واردات نفت از ایران تاکید دارند، خبرگزاری بلومبرگ آمریکا هفته گذشته در گزارشی از دهلی نو اعلام کرد که هند طرح چهار مرحله ای برای جایگزین کردن نفت ایران را در صورت ضرورت در دستور کار خود دارد.
در همین حال، رسانه های هند گزارش دادند که مقامات این کشور خوش بین هستند که بتوانند با وجود درخواست مستقیم واشنگتن از دهلی نو برای توقف کامل واردات نفت ایران، راهی برای ادامه واردات هند بیابند و درهای مذاکره با واشنگتن را هم بسته نگه دارند.
اما سانجیو سینگ رئیس شرکت ملی نفت هند (ایندین اویل) بزرگترین خریدار هندی نفت ایران با اعلام اینکه هند به اندازه کافی جایگزین برای نفت ایران دارد، گفت: 'در صورت قطع کامل عرضه نفت از سوی ایران به دلیل تشدید تحریم اقتصادی واشنگتن علیه تهران، عربستان سعودی به تنهایی می تواند بخش اعظم کمبود نفتی جهان را تامین کند بنابراین هند می تواند نیازش را از عربستان سعودی تامین کند.
وی همچنین اظهار داشت: 'حتی اگر تحریم های آمریکا به قطع کامل جریان نفت ایران منجر شود، مطمئن باشید که بازار هند دچار مشکل نخواهد شد چون دهلی نو به راحتی به تامین کنندگان قدیمی نفت جهان در غرب آسیا از جمله عربستان و امارات روی می آورد'.
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در سفر اخیر خود به هند خواستار توقف کامل واردات نفت هند از ایران تا تاریخ 13 آبان یعنی روز شروع دور جدید تحریم ها شد اما مقامات هندی در پاسخ اعلام کرده اند که توقف کامل واردات نفت از ایران بسیار مشکل است.
کارشناسان هندی معتقدند که این کار به روابط دوجانبه میان ایران و هند که زمینه های مختلف از جمله انرژی و پروژه های ارتباطی را شامل می شود ضرر زده و به منافع دراز مدت هند صدمه می زند.
یک مقام هندی تاکید کرد: انتظار می رود مقامات هندی و آمریکایی در ماه جاری برای بررسی اثرات تحریم های ایران بر هند دیدار کنند. نشانه هایی وجود دارد که آمریکا برای کاهش واردات نفت هند از ایران، تخقیف هایی به دهلی نو ارائه خواهد کرد.َ