رویداد۲۴ یکی از مباحث داغ کنونی در محافل و سیاسی عربی و غربی، تهدید ایران به بستن تنگه هرمز است؛ جایی که بیشتر رسانههای عربی و به ویژه رسانههای عربستانی وحشت خود را از این اقدام احتمالی ایران بروز دادهاند.
در پی اظهارات اخیر حسن روحانی، رئیس جمهوری مبنی بر اینکه اگر نفت ایران صادر نشود، نفت منطقه هم صادر نخواهد شد و همچنین اظهارات فرمانده کل سپاه در این زمینه و پیام تقدیر سردار سلیمانی از روحانی، رسانه های عربی و غربی چند روزی است که روی این تهدید ایران مانور می دهند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری سه شنبه هفته گذشته در جمع ایرانیان مقیم سوئیس با بیان اینکه آمریکا نمی تواند صادرات نفت ایران به خارج کشور را متوقف کند، گفت: آمریکایی ها مدعی شده اند که می خواهند کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی فهمند، چون این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود.
به دنبال تهدید به بستن تنگه هرمز از سوی ایران، بیل اوربن، یکی از سخنگویان مرکز فرماندهی ارتش آمریکا روز چهارشنبه به آسوشیتدپرس گفت: ملوانان نیروی دریایی آمریکا و متحدان منطقه این کشور برای تضمین باز ماندن راه عبور کشتیهای تجاری طبق قوانین بین المللی آمادهاند.
در همین راستا، روزنامه انگلیسی زبان «سعودی گازت» امروز در مطلبی به امکان سنجی بستن تنگه هرمز توسط ایران پرداخت و نوشت: تهدید ایران تنها باعث نگرانی ایالات متحده و متحدان منطقه ای آن نیست. بالای 40 درصد از کشتی های دریایی در سراسر جهان از طریق تنگه هرمز عبور می کنند که تنها مسیر دریایی از خلیج فارس به دریاها و اقیانوس های آزاد است. در باریکترین مسیر، تنگه دارای عرض 29 مایل دریایی (54 کیلومتر) است.
اگر ایران هشدارهای خود را عملی کند، بازارهای کلیدی و اصلی در آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکای شمالی و فراتر از آن، ویران خواهند شد. ایران در چهل سال گذشته و به ویژه در جنگ با عراق تهدید کرده که تنگه هرمز را خواهد بست.
این روزنامه سعودی در ادامه با لحنی توهین آمیز نوشت: «اروپا، چین و روسیه آگاه باشید که ایران جانوری است که باید از گرسنگی بمیرد. اگر این کار را نکنید، گریبانتان را خواهد گرفت و روزی باید با سلول های تروریستی آن در کشورهای خود مقابله کنید!».
در همین راستا، به نوشته تارنمای شبکه «الجزیره» بسیاری از محافل، هشدارهای ایران را به منزله آمادگی برای جنگ عنوان کرده و برخی دیگر آن را بخشی از جنگ روانی به شمار آوردند که همه طرف ها در آن نقش دارند.
«عبیر کاید»، کارشناس مسائل خاورمیانه در دانشگاه هارواد به روزنامه «عربی ۲۱» گفت: تنگه هرمز شاهراه صادرات نفت کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به شمار می رود و ۸۰ درصد نفت این کشورها از این تنگه صادر می شود. همه کشورهای صادر کننده و وارد کننده نفت از این تصمیم ایران زیان خواهند دید. ۴۰ درصد از تولیدات جهانی از این تنگه عبور می کند. بسته شدن این تنگه به اقتصاد عربستان بزرگترین ضربه را وارد خواهد کرد. عراق و امارات و دیگر کشورها هم از این موضوع زیان خواهند دید و شاید طی مدت زمان کمی اقتصاد نفتی آنها از هم فروپاشد.
به نوشته روزنامه المصری الیوم، تنگه هرمز برای امنیت انرژی آمریکا بسیار مهم است. با توجه به اهمیت بالای این موضوع ایران می تواند از آن به عنوان برگ برنده ای در رقابت با آمریکا استفاده کند. این تنگه دارای اهمیت راهبردی و اقتصادی فراوان است. حدود ۸۵ درصد از صادرات نفت خام بازارهای آسیایی از این تنگه به ژاپن، هند، کره جنوبی و چین صادر می شود.
از سوی دیگر، به نوشته روزنامه «الرای» کویت در صورت عملی شدن انسداد تنگه هرمز، قیمت نفت در بازارهای جهانی به ۳۰۰ دلار در هر بشکه می رسد. منابع نفتی به روزنامه الرای گفته اند، مسدود شدن تنگه هرمز، روزانه حمل و نقل حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون بشکه از نفت کشورهای جنوبی خلیج فارس را متوقف می سازد که این فاجعه بار خواهد بود.
در نهایت باید گفت، به نظر می رسد پرداختن بیش از حد رسانه های عربی و غربی به دو دلیل بوده است؛
نخست، این واکنش ها بیشتر در راستای تهدید جلوه دادن ایران در سطح جهانی و تحت فشار قرار دادن تهران است.
دوم، اقتصاد کشورهای حوزه خلیج فارس به نفت و انرژی وابسته است. آن ها به شدت امنیت سیاسی و اقتصادی خود را وابسته به جریان آزاد نفت و انرژی از تنگه هرمز می بینند. به همین جهت، بستن تنگه هرمز یک کابوس غیرقابل تصور برای آن هاست. لذا، این واکنش ها بیش از هر چیز ناشی از وحشت و تصور تهدید آنها از بستن تنگه هرمز است.