صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 13
کد خبر: ۱۳۹۱۰۸
تاریخ انتشار: ۱۸:۵۴ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۷

علت عدم ارتباط با بانک‌های بزرگ دنیا چماق آمریکا بر سر آنهاست نه تصویب نکردن FATF

نماینده مردم قم در مجلس گفت: علت عدم ارتباط با بانک‌های بزرگ دنیا FATF نیست علت آن تهدید آمریکا و چماق تهدید و تحریمی است که روی سر بانک‌ها نگه داشته که ریسک را برای بانک‌ها بالا برده است.


حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نشست اخیر متقاضیان سؤال از رئیس‌جمهور با نمایندگان دولت اظهار داشت: در این نشست نمایندگان رئیس‌جمهور در جلسه حضور داشتند.

وی افزود:‌آقایان آوایی وزیردادگستری، ولی‌الله سیف مدیرکل سابق بانک مرکزی، ربیعی وزیر کار، کرباسیان وزیر اقتصاد و دارایی، نهاوندان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، سردار مؤیدی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین پورمحمدی معاون نوبخت در این جلسه حضور داشتند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: علاوه بر تیم دولت، معاونین و مدیران کل آنها هم حضور داشتند و به صورت پر و پیمان از سوی دولت در این جلسه شرکت کرده بودند. نمایندگانی از سؤال کنندگان در جلسه هم حضور داشتند.

ذوالنوری  در این خصوص اضافه کرد:‌البته دولت در این زمینه تخلف کرده و باید ظرف یک هفته پس از ارجاع سؤال توسط رئیس‌مجلس به کمیسیون اقتصادی انجام می‌شد. یعنی باید در نیمه آخر فروردین سال جاری این جلسه تشکیل می‌شد. دولت در واقع سه ماه در این زمینه از قانون اساسی تخلف داشته است و همچنین قانون آئین‌نامه داخلی مجلس را هم رعایت نکرده است.

*دولت در روند سوال از رئیس جمهور تخلف کرده است

وی ادامه داد: بنابر این دولت تاخیر و تخلف کرده است. هر سؤال به طور جداگانه در این جلسه مطرح شد و به صورت کلی 5 سؤال مطرح شد. یکی از مباحث بحث قاچاق بود که آقایان مطرح کردند بنده هم به صورت مشخص استدلال‌های دولت مبنی بر کاهش قاچاق را مخدوش اعلام کردم و به صورت مستدل دلایل آن را توضیح دادم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به دلایل مخدوش دانستن استدلال‌های دولت مبنی بر کاهش قاچاق اشاره کرد و گفت: دولتی‌ها معتقد بودند که ما قاچاق را محدود کردیم  از زمان دولت کنونی به نصف رساندیم که بنده در این بین گفتم اگر چنین اتفاقی افتاده باشد باید 4 جا اثر آن معلوم باشد.

ذوالنوری ادامه داد:‌اگر شما قاچاق کالا و ارز را محدود کرده یا کاهش دادید، پس باید سیر درخواست ارز هم نزولی بوده و کاهش پیدا کرده باشد. حال آنکه ما شاهد افزایش درخواست ارز در کشور هستیم و فقط ملاک ما این چند ماه نیست بلکه در این 5 ساله دولت درخواست ارز روندی افزایشی داشته است.

وی همچنین خاطرنشان کرد: این ارز یا برای مباحث مسافرتی، دانشجویی و مسائلی از این قبیل بوده است و یا واردات. حال این واردات یا برای موارد رسمی است یا قاچاق. بنابراین تقاضای ارز سیر افزایشی داشته و نمی‌تواند حرف دولت را تائید کند. در صورتی که منابع ارزی و درآمد آن،‌کاهشی بوده است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر همین اساس اضافه کرد: اگر ادعای دولت صحت داشته باشد بنابراین باید سبک زندگی ما تغییر پیدا کرده و جمعیت ما کاهش پیدا کرده باشد که مصرف کالاهای خارجی کم شده باشد که این اتفاق هم نیفتاده است.

ذوالنوری افزود: همچنین در این صورت باید حضور کالاهای خارجی در بازار کم شده باشد اما ما همچنان شاهد افزایش کالاهای خارجی در بازار هستیم. همچنین حال که جمعیت ما کم نشده و کالای خارجی هم در بازار بیشتر شده و مصرف‌مان هم کم نشده است، پس باید تولید ما افزایش پیدا کرده باشد که آن خلا را پر کند اما هیچ کدام از این اتفاقات نیفتاده است.

وی در ادامه یادآور شد: با توجه به اینکه صنایع ما زیر ظرفیت 40 درصد کار می‌کنند و همچنین کالاهای خارجی هم در بازار وجود دارد و با رشد جمعیت هم این خلا پر نشده است، بنابراین استدلال دولت را مخدوش دانستیم و قانع کننده ندانستیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: در بحث بیکاری هم آمارهای متناقضی توسط رئیس‌جمهور و دولت مطرح شده را مطرح کردیم و عنوان کردیم که دولت یک آمار مستند صادقانه تاکنون ارائه نداده است و اینها را با دلایل و آمار در جلسه اثبات کردیم.

ذوالنوری با اشاره به سؤال دوم متقاضیان سؤال از رئیس‌جمهور درباره رکود گفت:‌بر اساس این سؤال باز هم با توجه به توقف و کاهشی که در تولید داریم استدلال دولت مبنی بر عبور از رکود، قابل قبول واقع نشد و برخی همکاران ما در این زمینه استدلال آوردند.

*سیاست‌های غلط دولت دلیل آشفتگی بازار ارز و پولی کشور

وی با اشاره به دیگر جزئیات نشست مذکور به سؤال چهارم از رئیس‌جمهور در خصوص ارز هم اشاره کرد و یادآور شد: در این رابطه هم همکاران ما غالبا حرف بسیار داشتند و نتوانستند دولت را تبرئه کنند بلکه سیاست‌های غلط و نادرست را باعث این آشفتگی بازار ارز و بازار پولی کشور دانستند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد:‌سؤال دیگر بقاء تحریم‌ها پس از برجام به ویژه تحریم‌های بانکی بود که در اینجا آقایان معتقد بودند که برجام کارکرد خود را داشته و اکنون اگر ما نمی‌توانیم با بانک‌های معتبر دنیا ارتباط داشته باشیم علت آن برخی مسائلی مانند FATF و رشد سیستم بانکداری دنیا در زمان تحریم‌ها است که ما عقب افتاده‌ایم و اکنون بسیاری از این سیستم‌ها نمی‌توانند با ما مچ شوند.

*عدم تبرئه دولت درباره سیاست‌های پولی وارزی 

ذوالنوری در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: بنده در این جلسه چند سوال مطرح کردم که خودم پاسخ آنها را هم به خاطر اینکه وقت گرفته نشود، دادم و حتی مطرح کردم که اگر پاسخ من غلط است شما بگویید.

وی افزود:‌ بنده مطرح کردم که آیا ما به هیچ کدام از بانک‌های دنیا نمی‌توانیم ارتباط برقرار کنیم یا با برخی می‌توانیم قطعا جواب این است که با برخی می‌توانیم ارتباط برقرار کنیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عنوان کرد:‌سؤال دیگر من این بود که آیا بانک‌های دنیا بانک‌های کوچک از نظر امکانات، نرم‌افزازی قدرت مانور بیشتری در ارتباط با کشورهای دیگر دارند و یا بانک‌های کوچک که پاسخ این استکه مشخص است که بانک‌های بزرگ توانمندتر هستند.

* ضمانت‌های لازم در برجام اخذ نشد

ذوالنوری به دیگر سؤال مطروحه خود در این جلسه اشاره کرد و گفت: سؤال دیگر این بود که آیا سیستم بانکداری دنیا یکپارچه است یا جزیره‌ای که طبیعتا یکپارچه است. همچنین پرسیدم چگونه است که اگر مشکل ابزاری، فنی، FATF است چگونه ما با بانک‌های کوچک دنیا توانستیم ارتباط برقرار کنیم اما با بانک‌های بزرگ و توانمندتر نتوانستیم که علت آن نه AFTF است و نه نرم‌افزار و ابزار بلکه علت آن تهدید آمریکا و چماق تهدید و تحریمی است که روی سر بانک‌ها نگه داشته که ریسک را برای بانک‌ها بالا برده است. حالا ما صد FATF را بپذیریم آن مشکلات برطرف نمی‌شود.

وی عنوان کرد: دولت گفت مذاکره که خروجی آن برجام شود برجام را پذیرفتیم که خروجی آن رفع تحریم‌ها شود. ما یادمان نرفته که آقای رئیس‌جمهور پس از اوباما بلافاصله در پذیرش برجام مصاحبه کرد  و در روز اول اجرایی شدن برجام تمامی تحریم‌ها عنوان کرد که بالمره و یکجا برداشته خواهد شد که ما دیدیم این اتفاق نیفتاد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: ضمانت‌های لازم در برجام اخذ نشده و همه این ها حرف است و در واقع ما چیزی نداشتیم که آنها را الزام کنیم. بنابراین اکنون هم می‌گوییم شرط ارتباط با بانک‌ها FATF باشد و بعد هم طناب FATF را گردن خود می‌اندازیم و بعد هم خواهیم گفت که آمریکا نمی‌گذارد این ارتباط دایر شود.

ذوالنوری بر همین اساس اضافه کرد: زمانی که ما می‌دانیم ته این قضیه اینچنین می‌شود، چرا در مسیری که سودی برای کشور ندارد هزینه‌های بی‌جا و محدودیت برای کشور ایجاد کنیم.

وی همچنین اظهار داشت: بنابراین با این استدلال‌هایی که دولتی‌ها جواب قانع کننده‌ای نداشتند تقریبا جلسه جمع‌بندی شد و سؤال کنندگان از توضیحات دولت قانع نشدند بنابراین ما گزارش این جلسه و سؤال را به هیأت رئیسه توسط رئیس کمیسیون اقتصادی تقدیم کردیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: اگر ظرف مدت یک هفته نمایندگان بر امضای خود باقی بمانند یعنی از 91 نماینده 73 نماینده باقی بماند.

ذوالنوری افزود:‌اگر ظرف یک هفته امضاها از نصاب نیفتد در صحن اعلام وصول می‌شود و رئیس‌جمهور ظرف یک هفته موظف است به صحن مجلس آمده و جواب نمایندگان مجلس را بدهد.

منبع: فارس
نظرات شما