رویداد۲۴ هر چقدر بیشتر جستوجو کنی کمتر به دلیل منطقی و قابل باوری برای پخش نشدن نود در این هفته میرسی. فردوسیپور در سخنانی کوتاه گفته است: «ما مطابق روال سالیان قبل که در هفتههایی که بازیهای لیگ تعطیل بود برنامه داشتیم، تمام کارهای برنامه را انجام میدهیم و با هماهنگی مدیر محترم گروه ورزش، هفته قبل در برنامه ٩٠ اعلام کردم که دوشنبه این هفته درباره چه موضوعاتی برنامه داریم.»
بعد که از او پرسیدهاند آیا نود این هفته پخش میشود جواب داده: «ما در حال انجام کارهای برنامه برای هفته آینده هستیم و امیدواریم که نود پخش شود.» مدیران هم به نحوی جواب سربالا دادند؛ میرباقری معاون سیما به خبرنگاران گفته بود «این هفته نود همچون دیگر برنامههای هفتگی شبکه که در آن ساعت پخش میشدند از کنداکتور خارج شده است تا بینندگان بتوانند فوتبالهای جذاب اروپا را تماشا کنند!»
آیا میتوان باور کرد این نکات همه دلایل پخش نشدن برنامه نود این هفته است؟ شاید بهتر باشد گذشته را مرور کرد تا متوجه شویم این گفتهها تنها دلایل پخش برنامه نود از شبکه سه سیما نیست؛ فردوسیپور تا پیش از آمدن فروغی مدیر جوان و اولترا اصولگرای شبکه سه به تلویزیون نسبتاً مستقل عمل میکرد. عادل آنقدر سابقه و قدرت داشت که بتواند برنامه خودش را بسازد و از بالاترین میزان استقلال یک مجری در سازمان صدا و سیما برخوردار باشد. حتی زمانی که دیگر ستارگان تلویزیون مثل مهران مدیری درگیر حواشی زیادی شدند و از صدا و سیما دور ماندند، عادل توانست مستقل به کار خود ادامه دهد و اجازه ندهد برنامه نود درگیر حواشی شود. البته یک بار در زمان مدیریت علیآبادی نود دچار حاشیه شد، البته همان زمان رسانهها از نحوه برخورد مدیران وقت سازمان تربیت بدنی با عادل انتقاد کردند و دوباره نود بدون وقفه به کار خود ادامه داد.
فردوسیپور اجازه نداد نود مثل سایر برنامههای پُرطرفدار صداوسیما مثل دورهمی و خندوانه در اسپانسرهای مختلف غرق شود و همین کنترل بر مسائل اسپانسرینگ و توجه به محتوا به جای درآمدزایی نود را در اوج نگه داشت. هرچند میشد این اواخر نشانههای اُفت را در نود مشاهده کرد. اما میزان این اُفت انقدر نبود که این برنامه را از جایگاهی که دارد خارج کند. فردوسیپور در سایه این استقلال و با تکیه بر توانایی ذاتی خودش به قدرتی رسیده بود که برای سایر برنامهسازان تلویزیون غبطهبرانگیز بود. نود هم مخاطب داشت و هم میتوانست جنجال کند.
فردوسیپور هم محبوب بود، هم توانست خود را به عنوان نماد عدالت در میان برنامه سازان صدا و سیما جایگاهیابی کند. همه این موارد فردوسیپور را در جایگاهی نشانده بود که کمتر کسی میتوانست به آن جایگاه نزدیک شود. حتی ظهور شبکه ورزش، ساخت برنامههای مختلف ورزشی و ورود مجریان جوان هم نتوانست جایگاه عادل فردوسیپور را متزلزل کند. فردوسیپور همچنان گزینه اول سازمان صدا و سیما برای ساخت ویژهبرنامههای فوتبالی بود. نود هم که قدرتمند حضور داشت.
پایان ماه عسل فردوسی پور و صداوسیما؟
همین قدرت به او اجازه میداد کارهای متفاوت بکند و حرفهای متفاوت بزند. بخشی از فوتسال دختران را پخش کند و روی آنتن زنده کسب اسکار توسط اصغر فرهادی را تبریک بگوید. اما به نظر میرسد با ورود مدیران جدید شبکه سه ماه عسل فردوسیپور هم رو به اتمام است. اولین رویارویی مدیران جدید شبکه سه با فردوسیپور را در ایام جام جهانی شاهد بودیم. جایی که فردوسیپور با کلی رایزنی پویول را به تهران آورد تا در شب بازی ایران - اسپانیا در برنامه حاضر باشد و درباره این بازی صحبت کند. اما مدیران تلویزیون جلوی حضور او را گرفتند تا بازار شایعات داغ شود. مدیران بحث مسائل مالی را پیش کشیدند و برخی دیگر ظاهر پویول را دلیل عدم حضور در برنامه دانستند. به هر دلیلی پویول به برنامه نیامد تا فردوسیپور تا زمان بازی ایران-اسپانیا در برنامه حاضر نشود و بعد با چهرهای گرفته و عبوس مقابل احمدی بنشیند و اعلام کند تنها به خاطر احترام به معاونت سیما است که در برنامه حاضر شده است. به نظر میرسید راند اول مبارزه را مدیران جدید شبکه سه از فردوسیپور بردند. فردوسیپور که در نود نمایندگان مجلس را هم وادار به پاسخگویی کرده بود حالا خودش را تحت فشار میدید. برای اولین بار رایزنیهایش جواب نداده بود و شکست خورده بود.
اما فقط شکست نبود که عادل را اذیت میکرد، بعد از ماجرای پویول خبری از حمایت نبود و این بار مدیران حمایت چندانی از عادل نکردند تا عادل متوجه شود سنبه مدیران از همیشه پُر زورتر شده است. بعد از ماجراهای پویول، حضور فردوسیپور در تلویزیون محدود شد به برنامه نود. کمتر گزارش کرد و بیشتر سعی کرد نود را حفظ کند. اما این پایان ماجرا نیست. به نظر میرسد مشکلات مدیران جدید و عادل فردوسیپور همچنان ادامه دارد. اوضاع به خوبی قبل نیست و عادل اختیار عمل سابق را ندارد. همین مسئله باعث شده نود به جذابیت قبل نباشد. محتاط و محافظهکار شود و سعی کند پخش شود تا نقد کند. این را میشود در همسویی کامل فردوسیپور در مسئله حفظ کیروش مشاهده کرد.
به نظر میرسد در کشاکش جدید عادل از همیشه تنهاتر است. اینبار مدیران قدرت بیشتری دارند و فردوسیپور هم پشتوانه چندانی ندارد. نود هم مثل سابق جنجالی و جذاب نیست و فوتبال هم در فشار اقتصادی که وجود دارد انتخاب اول مردم نیست. همه این موارد به مدیران اجازه میدهد تا همه تلاش خود را بکنند تا ماهیت برنامه نود را عوض کنند و از آن یک «ورزش و مردم» دیگر بسازند. بیخطر، بیحاشیه و مهارشده. باید دید فردوسیپور تا کجا میتواند مقاومت کند.
هر چند از حال و هوای این روزهای نود هم مشخص است که تا حدی مقاومت عادل درهم شکسته و نود قدرت و قوت سابق را ندارد. میماند یک انتخاب برای مدیران جدید شبکه که میتواند تا حد زیادی تکلیف برنامه نود را هم مشخص کند. کنترل عادل یا دادن آزادی عمل به او برای برنامهسازی؟ پاسخ این سوال آینده برنامه نود را مشخص خواهد کرد.