رویداد۲۴ عبدالرسول عمادی در نشست «مافیای کنکور» که در خبرگزاری فارس برگزار شد، درباره مافیای کنکور گفت: ما به مجموعه فعالیتهای ناسالمی که در حوزه آموزش صورت میگیرد به مافیای کنکور تعبیر میکنیم. زیرا این فعالیتها به افزایش استرس، هزینههای خانوادهها و ایجاد فضای پرتنش در جامعه کمک میکند. به دلیل گردش مالی که در جریان کنکور وجود دارد اقدام به تبلیغات ناسالمی در فضای رسانهها به ویژه رسانه ملی میکنند.
سرپرست معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش گفت: اعتقاد داریم قانون سنجش و پذیرش با همه الزاماتی که دارد را اگر به خوبی پیاده کنیم میتواند تب کنکور را کنترل کند.
وی افزود: ما موسساتی داریم که مجوز دارند و برخی موسسات در مقیاس ملی شناخته شده اند، برخی در استانها و برخی دیگر از مراکز دیگری مجوز گرفته اند و خارج از کارکرد خودشان فعالیت میکنند. جریان ناسالم یک مافیا است و در یکی دو دهه اخیر نهادینه شده است.
قانون سنجش و پذیرش دانشجو همان ماجرای حذف کنکور استعمادی گفت: مجلس قانون حذف کنکور را تصویب میکند و بعد تغییر میکند و قانون سنجش و پذیرش تصویب میشود. قانون سنجش و پذیرش دانشجو همان ماجرای حذف کنکور است و با کوچکتر کردن کنکور این کار را انجام میدهد. ما ناگزیر از غربالگری هستیم. در حال حاضر هم در هر سه شیوه پذیرش، سوابق تحصیلی اهمیت دارد. آنچه قطعی است این است که با اعمال سوابق تحصیلی کنکور آنقدر کوچک شود که از سر اعصاب و روان جامعه برداشته شود.
وی افزود: قانونگذار تعیین کرد که امتحانات تعدادی از دروس سه سال آخر متوسط نهایی شود و اگر میخواهیم کنکور از میان برود باید این التهابات را از بین برد.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش یادآور شد: ما مجوز موسسات آموزشی آزاد را میدهیم و بر اجرای آزمونهای دورهای آنها در مدارس که در ساعات غیر درسی برگزار میشود نیز نظارت داریم.
وی یادآور شد: ما با جریان بزرگی روبرو هستیم که موجب میشود تب کنکور فرو کاسته نمیشود و هر وقت احساس میکنند که این تب در حال فروکش است فشارشان بیشتر میشود. وقتی بحث سوابق تحصیلی مطرح شد آنها نیز فشارشان را بیشتر کردند. از این رو ما با یک جریان اقتصادی اجتماعی مواجه ایم که مقابله با آن از حد وزارتخانه خارج است.
انتقاد از دیر اقدام کردن شورای سنجش و پذیرش برای رشتههای بی نیاز از کنکورعمادی با انتقاد از دیر اقدام کردن شورای سنجش و پذیرش برای رشتههای بی نیاز از کنکور گفت: ما باید از اول این موضوع را مدیریت میکردیم، اما پس از ۷ سال داریم آن را تصویب میکنیم. ۷ سال پیش باید رشتههایی که از کنکور آزاد هستند را اعلام میکردیم، اما انجام نشد تا تب کنکور همچنان باقی بماند.
وی افزود: این موضوع باعث شده است به داوطلب بگوییم پول ثبت نام بدهد و در کنکور هم شرکت کند و در آخر در رشتههایی که با سوابق تحصیلی پذیرفته میشد، قبول شود. این اتفاق باید به درستی مدیریت میشد و بسیاری از رشته محلها نیازی به ثبت نام کنکور نداشتند و باید با سوابق تحصیلی به دانشگاه مراجعه میکردند.
سرپرست معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش یادآور شد: من نیز میدانم که کنکور هم تبدیل به کنکور تجربی شده است و فشار فزایندهای که در تجربی است مشکل ساز شده است، اما شورای سنجش و پذیرش باید این را مدیریت کند. مسلم است که وقتی برای یک صندلی ۷۰ متقاضی وجود دارد آن ۶۹ نفر دیگر افسرده و سرخورده میشوند.
وی افزود: تبلیغات موسسات کنکوری باید قانونی باشد. در تبلیغات شهری، مدیریت شهری باید نظارت کند که آیا این تبلیغ از مرجع ذیربط مجوز دارد یا خیر. در مورد صدا و سیما هم همین طور است که باید از مرجع ذیربط مجوز داشته باشد.
نامه وزیر آموزش پرورش به رسانه ملیعمادی گفت: نامهای از وزیر آموزش پرورش به رسانه ملی زده شده است که تبلیغات کنکوری باید ساماندهی شود. این تبلیغات از حد گذشته است و خارج از مجرای قانونی در حال انجام است و شهروندان واقعا از این حجم تبلیغات ناراضی هستند.
وی گفت: البته وزارت علوم هم در این زمینه مسئولیتهایی دارد.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش افزود: از محل ثبت نام و تاسیس و صدور مجوز آموزشگاههای آزاد ۴ درصد باید به حساب متمرکز وزارت آموزش پرورش واریز میشود، ولی آمار دقیق را مرکز مدارس غیرانتفاعی وزارت آموزش پرورش در اختیار دارد.
وی افزود: ما بحث مان این است که مافیا خارج از فرآیند رسمی است. منظور تب شدیدی است که در کشور وجود دارد و قانون هم میگوید سوابق تحصیلی اعمال شود قانون را تغییر میدهند. قانون امسال سه بار تغییر کرد. یک بار گفته شد ۳۰ درصد قطعی سوابق تحصیلی، ماه بعد از آن اعلام شد ۲۰ درصد قطعی و ۱۰ درصد مثبت و بعد هم دوباره منتفی شد و تاثیر مثبت شد که تاثیر مثبت یک جور تعارف است و به این معنی است که کنکور همچنان باشد.
عمادی اظهار داشت: روح قانون سنجش و پذیرش اعمال تاثیر قطعی سوابق تحصیلی است.
زیرساختهای لازم برای سوابق تحصیلی امنتر و دقیقتر شدوی درباره زیرساختهای برگزاری امتحانات نهایی دانش آموزان گفت: زیرساختهای لازم برای سوابق تحصیلی وجود دارد و ما اکنون تعدادی از دروس سه سال آخر متوسطه که امتحانات نهایی دارند را مطابق مصوبه شورای عالی برگزار میکنیم.
سرپرست معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: این فرآیندها را امنتر و دقیقتر شده است. پیش از این استانها میآمدند و تکثیر شده سئوالات را میگرفتند، اما اکنون فرآیند الکترونیک شده است و تصحیح الکترونیک در دی ماه انجام میشود و تا خردادماه این فرآیند مستقر میشود. تصحیح به این صورت است که مصحح برگه اسکن شده دانش آموز را میبیند و نمیتواند دخالتی در آن داشته باشد.
وی افزود: ثبت نمرات بدون فرآیند انسانی انجام میگیرد و نمرات مستقیم برای سازمان سنجش ارسال میشود. امتحانات نهایی بر اساس یک محتوای مشخص است و سئوالات آن به سختی کنکور نیست. کنکور به دلیل پیچیدگیهایی که دارد دانش آموزان را در چرخه تست زنی قرار میدهد، اما امتحانات نهایی فرآیند بهتری از کنکور دارد.
ترمیم معدل با سوابق تحصیلی متفاوت استعمادی با اشاره به موضوع ترمیم معدل که برخی موسسات آن را تبلیغ میکنند، گفت: ترمیم معدل با سوابق تحصیلی متفاوت است و هر فردی که در درسی یک نمرهای داشته است که آن را میخواهد ارتقا دهد میتواند یک بار در امتحانات نهایی شرکت کند و نمره اش را ارتقاء دهد. اگر جایی هم میرود و آموزش میبیند تا بهتر امتحان دهد بر اساس قانون، مشکلی وجود ندارد.
درآمد موسسات کنکوری از کتاب و سایر ملزومات به آموزش و پرورش مربوط نیستوی گفت: موسسات کنکوری کتاب و سی دی منتشر میکنند که متولی این امر آموزش و پرورش نیست. ما ناظر به عملکرد قانونی آنها در چارچوب برگزاری آزمونها در مدارس هستیم و درآمد آنها از کتاب و سایر ملزومات آموزشی به آموزش و پرورش مربوط نیست. همان طور که گفتم درآمد آموزش پرورش سهم ۴ درصدی از مجوزهایی است که به این موسسات داده میشود
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش افزود: نکته مهمی که در غربالگری وجود دارد این است که ما آنقدر معدل ۲۰ نداریم که نتوانند همه با یک متر وارد دانشگاه شوند. در اینجا قانون کنکور را مدنظر قرار میدهد که نمرات آزمونهای عمومی و اختصاصی فرد را لحاظ کند.
وی درباره مجوز موسسات کنکوری گفت: موسسات در سطوح مختلف مجوز میگیرند. مجوز ملی، منطقهای و استانی. آموزش پرورش مجوز ملی نمیدهد بلکه در هر استان در شورای نظارت بر سازمانهای غیرانتفاعی مجوز داده میشود و اگر تخلفی صورت میگیرد باید مراجع ذی صلاح ورود پیدا کنند و جلوی فعالیت آنها را بگیرند.