صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۵ تير ۱۴۰۲ - 2023 June 26
کد خبر: ۱۵۷۶۴۰
تاریخ انتشار: ۱۶:۳۵ - ۱۹ آذر ۱۳۹۷
همسایه در نقش میانجی،

عراق چگونه نقش واسطه را در سیاست‌های آمریکا علیه ایران بازی می‌کند؟

با وجود هشت سال جنگ میان ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، هیچ اقدامی نمیتواند این دو همسایه را از هم کاملا دور کند. نقش عراق احتمالا نقش میانجی میان ایران و بقیه جهان خواهد بود. واشنگتن برای اینکه آن‌ها را قانع کند که این نقش را بپذیرند باید مراقب و صبور باشد.
رویداد۲۴ عراق دومین تولید کننده بزرگ اوپک و یکی از مهمترین شرکای ایران از تحریم‌های آمریکا معاف شده است. کارشناسان دلیل این معافیت را اینگونه تحلیل کرده‌اند؛ «کاهش نفوذ ایران در همسایگانش یک هدف بلند مدت است که در عرض یک سال و از طریق تحریم‌ها انجام نخواهد شد.»

بررسی دلیل معافیت‌های عراق برای رسانه‌های غربی نیز جذابیت زیادی داشته است. پایگاه خبری اویل پرایس در گزارشی به اهمیت نقش عراق در بازی آمریکا علیه ایران اشاره کرده و نوشته واشنگتن به عراق معافیت ۴۵ روزه از تحریم‌های نفتی ایران را داده است، اما به گفته تحلیلگران، این میزان به دلیل وابستگی شدید عراق به گاز طبیعی ایران برای نیروگاه‌های برقش تمدید خواهد شد.
 
ایران امسال با کارت صادرات گاز خود به عراق بازی کرده و به واسطه دیرکرد عراق در پرداخت بدهی‌های خود، جریان گاز به این کشور را قطع کرده است. این اقدام ایران منجر به کسری گاز این کشور و اعتراضاتی شد که به حمله مردم بصره به کنسولگری ایران در اعتراض به قطع برق در عراق منجر شد.

به گزارش رویداد۲۴ یکی از تحلیلگران غربی به کاخ سفید پیشنهاد داده که اگر آمریکا می‌خواهد عراق وابستگی کمتری به ایران داشته باشد، نباید در این کشور اختلال ایجاد کند چرا که این کشور باید بتواند بعد از حمله آمریکا و جنگ با داعش بار دیگر سرپا شود. به نظر می‌رسد واشنگتن نسبت به این واقعیت آگاه است، و می‌داند که این کشور به راحتی می‌تواند به دامان ایران پناه ببرد. اتخاذ هرگونه رویکرد خصمانه از جانب آمریکا تاثیر منفی بر اهداف آمریکا خواهد گذاشت.

از طرفی فاصله گرفتن عراق از ایران سال‌ها طول می‌کشد. بسیاری از عراقی‌ها از نفوذ ایران بر کشورشان ناراضی‌اند و خواستار کاهش این نفوذند. این فاکتوری است که آمریکا باید به آن توجه کند. از سویی دیگر عراق از بسیاری از متحدانش به واسطه ایران دور شده است. یکی از آن‌ها عربستان سعودی و شرکای عربی آن‌ها در خلیج فارس است. آن‌ها نمیخواهند تولید نفتشان را کاهش دهند؛ از این هم بیشتر! آن‌ها قادر نیستند تولیدشان را کاهش دهند.

سی ان بی سی اخیرا تحلیلی از وضعیت کارتل نفتی اوپک منتشر کرده که در آن گفته بود عراق احتمالا بعد از قطر از اوپک خارج خواهد شد. به این ترتیب آن‌ها نیازی به تبعیت از توافق‌هایی نظیر توافق کاهش تولید نخواهند داشت. این خبر رییس جمهور آمریکا را خوشحال خواهد کرد. از طرفی ممکن است روابط عراق و ایران را که هر دو با کاهش تولید مخالفند، تقویت کند.

به گزارش رویداد۲۴ بازی عراق یک بازی بلندمدت است و پیروزی برای آمریکا با تردید‌هایی همراه است. با وجود هشت سال جنگ میان ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، هیچ اقدامی نمی‌تواند دو همسایه را از هم کاملا دور کند. نقش عراق احتمالا نقش میانجی میان ایران و بقیه جهان خواهد بود. واشنگتن برای اینکه آن‌ها را قانع کند که این نقش را بپذیرند باید مراقب و صبور باشد.

ایران قطعا در این بین بیکار نخواهد نشست. روحانیر ایران اخیرا اعلام کرد که روابط دو جانبه تجاری میان ایران و عراق به ۲۰ میلیارد دلار در سال افزایش خواهد یافت. در حال حاضر روابط تجاری دو طرف با وجود تحریم‌های امریکا، ۱۲ هزار دلار است.
نظرات شما