صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 10
کد خبر: ۱۵۸۱۰۲
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۸ - ۲۰ آذر ۱۳۹۷

افزایش دستمزد حقوق‌بگیران خود عامل تورم است/ نقدینگی به سمت تولید برود

در پی رونمایی از بودجه سال ۹۸، یک از پرچالش‌ترین مباحثی که فریاد اعتراض بسیاری از جمله نمایندگان مجلس را بلند کرد بحث افزایش بیست درصدی دستمزد حقوق بگیران دولت بود.
رویداد۲۴ پرچالش‌ترین مسئله‌ای که بعد از رونمایی از لایحه بودجه سال ۹۸ مورد بحث قرار گرفته است، بحث افزایش دستمزد ۲۰ درصدی کارمندان دولت است، افزایشی که از طرفی از نرخ تورم پایین‌تر است و به این معناست که درآمد‌ها در سال آینده از هزینه‌ها عقب خواهند ماند و از طرف دیگر به عقیده خیلی از کارشناسان خود عامل افزایش تورم خواهد بود و قبل از عملیاتی شدن اثر روانی خود را در بازار خواهد گذاشت.
 
به گزارش اقتصاد۲۴ رییس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده بود که به پیشنهاد نمایندگان مجلس افزایش دستمزد‌ها به صورت پلکانی انجام می‌شود یعنی حقوق‌های بالاتر، کمتر از ۲۰ درصد و حقوق‌های پایین‌تر بیش از ۲۰ درصد افزایش می‌یابند؛ با این حال میانگین افزایش دستمزد به طور کلی در سال آینده ۲۰ درصد خواهد بود. نوبخت همچنین اظهار کرده بود که با این وضعیت دولت ۲۰ درصد افزایش عدد خوبی است و توان دولت همین مقدار بوده است بنابراین این مقدار را تحقیر نکنند.
 
با این حال بسیاری از مردم از این میزان دستمزد ناراضی اند و معتقدند که با وضعیت فعلی قیمت‌ها و درآمد‌ها تغییری در شرایط ایجاد نخواهد شد و روند، روند مطلوبی نیست و افزایش ۲۰ درصدی دستمزد با افزایش سه یا چهار برابری قیمت‌ها همخوانی ندارد.
همچنین برخی از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس معتقدند که قبل از عملیاتی شدن این میزان افزایش قیمت‌ها زودتر افزایش خواهند یافت و این افزایش ۲۰ درصدی، نرخ تورم را بی شک افزایش خواهد داد و حتی اگر دستمزد‌ها بیش از این هم افزایش یابند
 
باز هم عاملی برای افزایش تورم خواهند بود و این راه حل صرفا عاملی برای جلب رضایت مقطعی مردم است.
 
قبل از اجرایی شدن افزایش ۲۰ درصد حقوق‌ها، افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود
 
حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در اینباره به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: یکی از مباحث بسیار پرچالش در بررسی و تصویب بودجه ۹۸ بحث افزایش دستمزد‌ها خواهد بود؛ البته مجلس باید تلاش کند که این مسئله را به صورت جامع بررسی کند و اینگونه نباشد که بخشی از جامعه را نگاه کند و نسبت به مابقی بی توجهی کند بلکه باید همه اقشار را در نظر بگیرد به نحوی که به همان میزانی که قدرت خرید مردم پایین آمده است، وضعیت جبران شود.
 
این نماینده مجلس افزود: این ۲۰ درصد افزایش قبل از آنکه عملیاتی شود تاثیری بر تورم کالا‌ها در جامعه می‌گذارد؛ یعنی زودتر از افزایش دستمزد، افزایش قیمت را خواهیم داشت؛ منتها دولت باید بنشیند و مکانیزمی غیر از افزایش دستمزد پیدا کند؛ به نحوی که مردم بتوانند زندگی مطلوبی داشته باشند.
 
حاجی دلیگانی همچنین درباره شیوه جدید پرداخت یارانه‌ها که از سال آینده استانی خواهد بود گفت: زیرساخت پرداخت یارانه در استان‌ها وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد، این کار انتقال مشکل از تهران به شهرستان‌ها خواهد بود، چون ممکن است عدد تعیین شده به موقع در اختیار فرمانداری‌ها قرار نگیرد. همچنین عدم تناسبی بین استان‌ها و شهرستان‌ها ایجاد شود و با چنین اتفاقی، انتقال منابع ممکن است در دو یا سه ماه اول به موقع باشد، اما پس از آن با مشکل مواجه خواهد شد.
 
به میزانی که حقوق افزایش یابد تورم بیشتر می‌شود
 
کارن خانلری نماینده ارامنه شمال نیز در گفتگو با اقتصاد۲۴ درباره افزایش ۲۰ درصدی حقوق و دستمزد در سال ۹۸ گفت: به میزانی که حقوق افزایش پیدا کند تورم بیشتر می‌شود و این امر یک پیش بینی ساده است. اما باید ابتدا، نمایندگان لایحه بودجه را -پس از تعطیلات مجلس- ببینند و بررسی کنند تا تمام ردیف‌های بودجه به طور دقیق بررسی و راهکار‌های دقیقی طراحی شود.
 
افزایش دستمزد‌ها راه حل مقطعی است
 
قاسم انصاری رنانی استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی هم در گفتگو با اقتصاد۲۴، افزایش دستمزد‌ها را راه حل مقطعی دانست و تصریح کرد: این راهکار یک راهکار مقطعی آن هم برای جلب رضایت موقت مردم است در حالی که این افزایش موجب تورم بیشتر خواهد خواهد شد و راهکاری اساسی برای حل وضعیت موجود نیست.
 
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: این شرایط اقتصادی زنجیره کشیده‌ای دارد؛ به ویژه اینکه رونق اقتصادی وجود ندارد و قیمت‌ها جهش داشته اند.
 
وی افزود: نقدینگی‌ای که فعال شده و منجر به تولید و خرید شود، وجود ندارد. در حال حاضر ممکن است وام‌هایی به افراد اعطا شود که صرف تولید و فعالیت‌های تولیدی نمی‌شود بلکه صرف خرید کالا می‌شود.
 
این استاد دانشگاه همچنین اظهار کرد: در حال حاضر دولت توان افزایش دستمزد بیش از ۲۰ درصد را ندارد و راهکار برون رفت از وضع موجود این است که بخش خصوصی باید آرام آرام وارد تولید شود تا شرایط تولید بهبود یابد.
 
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر راه حل کوتاه مدت صحیحی که منجر به برون رفت از وضعیت موجود شود، وجود ندارد گفت: به طور ویژه باید روی افزایش سطح تولید کار کرد؛ البته من با این برداشت از اقتصاد مقاومتی که ما باید همه چیز را تولید کنیم مخالفم، اما باید میزان صادرات را افزایش دهیم و سهم کشور خود از بازار‌های جهان را بیشتر کنیم.
 
انصاری رنانی تصریح کرد: برای این کار باید در جهان برای خود بازار ایجاد کرده و از هر فرصتی استفاده کنیم. حتی در اجلاس اخیر ایران و ۶ کشور آسیایی باید رایزنی‌های برای ایجاد بازار در این کشور‌ها صورت گیرد و حجم مراودات خود را بالا ببریم.
 
استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: میزان صادرات را حتی باید به قیمت کاهش مصرف داخلی افزایش دهیم تا مقدار ارز مورد نیاز در کشور تامین شود و سهم خود را از دلار بالا ببریم.
 
منبع: اقتصاد۲۴
نظرات شما