صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۷ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 18
کد خبر: ۱۸۱۷۲۶
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۶ - ۲۴ تير ۱۳۹۸

ارجاع طرح مربوط به ممنوعیت ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال به کمیسیون حقوقی

نمایندگان مجلس طرح مربوط به ممنوعیت ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال و پسران کمتر از ۱۸ سال را برای بررسی بیشتر به کمیسیون حقوقی و قضائی ارجاع دادند.

 رویداد۲۴  در جلسه علنی عصر امروز (دوشنبه) گزارش کمیسیون حقوقی درباره رد طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی در دستور کار مجلس قرار گرفت که این کمیسیون با توجه به وضعیت کنونی جامعه و مغایرت با شرع و فتوایی مراجع اعظام تقلید را به عنوان دلایل رد این طرح مطرح کرد.

الله یار ملکشاهی رئیس کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس در ارائه دلایل این کمیسیون برای رد این طرح گفت: طبق قانون ازدواج کمتر از ۱۳ سال ممنوع است و این اتفاق در صورت وجود شرایط خاص رخ می‌دهد آن هم به حکم دادگاه نیاز دارد.

وی افزود: دلایل طراحان این طرح این بود که ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال منجر به طلاق می‌شود و اینکه آن‌ها مجبور به ترک تحصیل می‌شوند که آمار چنین موضوعی را تأیید نمی‌کند.

وی توضیح داد: کسانی که در سن پایین ازدواج می‌کنند بعداً نیاز اجتماعی و مالی داشته و به سرپناه احتیاج دارند. آن‌ها با ازدواج حامی پیدا می‌کنند ادامه تحصیل هم برایشان میسر است.

وی ادامه داد: طراحان موضوع بارداری در سنین پایین و به دنبال آن مرگ و میر مادر و کودک را مطرح می‌کردند که کارشناسان حاضر در جلسه کمیسیون این موضوع را تأیید نکردند؛ بنابراین با توجه به قوانین فعلی و انطباق قوانین با قانون مدنی و براساس احکام شرع و اسلام ما با این طرح مخالفت کردیم؛ کما اینکه امروز باید نگران بالا رفتن سن ازدواج باشیم و زمینه ازدواج خانم‌ها را فراهم کنیم.

 رئیس مجلس در ادامه گفت که مجلس وارد بررسی کلیات طرح شده و در نهایت هم رأی مجلس نسبت به کلیات آن و نه رد طرح خواهد بود.

حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون حقوقی در مخالفت با کلیات این طرح گفت: این طرح ازدواج دختران تا ۱۶ سال را ممنوع می‌کند. اینجا مجلس شورای اسلامی است اگر بحث قرآن و اسلام باشد که اجازه می‌دهد دختر و پسر از هنگام بلوغ بتوانند ازدواج کنند. مراجع عظام و علمای اهل سنت نیز بر این موضوع تاکید دارند. سیره پیغمبر و ائمه معصوم هم همین است.

وی ادامه داد: مگر عایشه ام المومنین در چه سنی ازدواج کرد؟ مگر حضرت فاطمه زهرا (س) و امام علی (ع) در چه سنی ازدواج نمودند؟ اگر بخواهیم اصل اسلام را بررسی کنیم و به عنوان مسلمان قانونگذاری کنیم قانون اساسی و بیان فق‌های اسلام آن است که دختر و پسر از هنگام بلوغ می‌توانند ازدواج کنند؛ البته درباره دختران زیر ۱۳ سال به حکم دادگاه نیاز دارد؛ لذا اگر ما بخواهیم ازدواج دختران کمتر از ۱۶ را ممنوع کنیم در واقع با شرع اسلام مخالفت کردیم. آیا شما می‌خواهید با اسلام مخالفت کنید؟

نوروزی اضافه کرد برادران مسیحی نیز می‌گویند ازدواج دختر کمتر از ۱۳ سال ایراد ندارد و یهودیان هم همین اعتقاد را دارند. با توجه با احادیث ما بر چه اساسی می‌خواهیم ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال را ممنوع کنیم؟ اگر منظور کشور‌های خارجی است که خیلی از آن‌ها ازدواج بیشتر از ۱۳ سال هم اجازه دادند که نمونه آن فرانسه است.

وی همچنین گفت: طبق نظر مرکز آمار مشکلات و طلاق در ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال به مراتب کمتر از ازدواج در دختران بیشتر از ۲۰ سال است.

به گزارش ایسنا، در حالی که نوبت صحبت قاضی پور به عنوان موافق کلیات طرح رسیده بود، علی لاریجانی رئیس مجلس گفت که صدر و ذیل ماده واحده این طرح مغایر یکدیگر است. در صدر این طرح آمده است که عقد نکاح دختران کمتر از ۱۶ سال ممنوع است، اما در تبصره سن حداقل ازدواج دختران ۱۶ سال و پسران را ۱۸ سال بیان کرده است.

وی افزود: با توجه به این تناقض بهتر است این طرح مجدداً به کمیسیون برای بررسی بیشتر و دقت نظر شرعی ارجاع شود.

در این هنگام تعدادی از نمایندگان در جایگاه هیئت رئیسه حاضر شدند و درخواست حذف تبصره را کردند که رئیس مجلس در واکنش به آن‌ها گفت: اگر تبصره حذف شود کمیسیون حقوقی هم با آن مخالفتی ندارد.

در نهایت رئیس مجلس ارجاع این طرح را به کمیسیون به رأی مجلس گذاشت و نمایندگان نیز با ۱۳۶ رأی موافق، ۱۰ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۵ نماینده حاضر در مجلس موافقت کردند که این طرح برای بررسی بیشتر به کمیسیون حقوقی ارجاع شود.

این طرح به دنبال آن است که ازدواج دختران کمتر از ۱۶ سال و پسران کمتر از ۱۸ سال ممنوع شود.
منبع: ایسنا
نظرات شما