رویداد۲۴ زندان رفتن حسین فریدون برادر رئیس جمهور حاشیههای بسیاری داشت. پیش از این هادی خامنهای به خاطر روزنامه جهان اسلام و حیات نو و محمد رضا خاتمی به خاطر روزنامه مشارکت و اتفاقات بعد از انتخابات ۸۸، دادگاهی شده بودند، اما زندان نرفته بودند، با این حال اتهامات برادر حسن روحانی اقتصادی بود و تفاوتی معنادار با اتهامات برادران روسای جمهور پیشین داشت.
چند ساعت بعد از اجرای حکم حسین فریدون خبر رسید که او به مرخصی آمده است. عبدالرضا داوری در توییتی نوشت: «حسین فریدون صبح چهارشنبه ۲۴ مهر وارد زندان اوین شده و پس از ساعتی از زندان خارج میشود بنابراین نام حسین فریدون قطعا در آمار روز پنج شنبه ۲۵ مهر زندان اوین وجود نداشت. گفته میشود آزادی حسین فریدون با فشار رییس جمهور مرتبط است.»
این خبر و خبر دیگری که در فارس انتشار یافت، با عصبانیت کاربران توییتر مواجه شد. آنها به علاوه بر اعمال نفوذ روحانی به ابراهیم رئیسی نیز انتقاد میکردند و معتقد بودند این اتفاق درباره معاونان اول روسای جمهور نیز افتاده است؛ زمانی خود معاون اول بازداشت شده و زمان دیگر برادر معاون اول! درباره پرونده و سیر سپری شدن ایام بازداشت آنها نیز خبر خاصی به بیرون درز نمیکند. کسی نمیداند حکم محمد رضا رحیمی [معاون اول محمود احمدی نژاد] چگونه کاهش یافت و چگونه مرخصیهای فراوان شامل حال او شد. همچنانکه کسی نمیداند مهدی جهانگیری [برادر معاون اول روحانی] اکنون چه میکند و سرنوشت پرونده عظیم مالی او به کجا رسید.
به گزارش رویداد۲۴ زندان حسین فریدون عملا سه قوه را تحت الشعاع قرار داد؛ یکی اینکه افکار عمومی از دخالت رئیس جمهور در پرونده برادرش انتقاد کردند. کاربری نوشته بود اگر رسانهها از چنین اتفاقاتی خبر نمیدادند، حتما الان حسین فریدون با حمایت برادرش در دولت در خانه نشسته بود و از ۳۱ میلیارد تومانی که رشوه گرفته، استفاده میکرد!
انتقادها از قوه قضاییه نیز کم نبود. منتقدان معتقد بودند رئیسی که با شعار مبارزه با فساد آمده، در پروندههایی همچون حسین فریدون و عباس ایروانی و مهدی جهانگیری باید خودش را نشان دهد اگرنه زندان کردن مسعود کاظمی و مرضیه امیری و ندادن مرخصی به آنها که کاری ندارد. همچنین این انتقاد از مجلس وجود داشت که چرا از نقش نظارتی خود بهرهای نمیبرد و هیچکدام از نمایندگان چرا حتی لب باز نمیکنند و در قبال چنین تبعیضهایی موضع نمیگیرند.
سوال افکار عمومی درباره مرخصی حسین فریدون این بود: روحانی که مدعی تفکیک قواست و میگوید نمیتواند در روند دادگاهها دخالت کند، چگونه در ماجرای روزنامه نگاران و کارگران و زندانیان سیاسی سکوت میکند اما هنگامی که برادرش به زندان میافتد، هر گونه اعمال نفوذی میکند تا حسین فریدون یک ساعت بعد آزاد شود؟
یکی از کاربران نوشته بود: «اگر میخواستند فقط حیاط زندان را به حسین فریدون نشان دهند، کمی بیشتر طول میکشید تا اینکه کسی زندان برود و بخواهند به این سرعت به مرخصی بدهند.»
بیشتر بخوانید:
حسین فریدون به مرخصی رفته است؟
حسین فریدون دست راست روحانی پشت میلههای زندان/ مرد در سایه دولت را بشناسید
سخنگوی دولت در نخستین واکنش اعلام کرد «رييس جمهور در فرآيند پرونده حسين فريدون تا بهحال هيچگونه دخالتی نداشته و برادر رئیس جمهور هم یکی مثل همه است.» البته این اظهارات در حالی مطرح میشد که به نظر میرسید حتی ربیعی هم اعتقاد چندانی به آن ندارد؛ چه آنکه مدام از عبارت «اطلاع دقیقی ندارم» استفاده میکرد.
بسیاری از کاربران توییتر این نوع اجرای حکم را با احکام فعالان سیاسی و مدنی مقایسه میکردند از جمله ریحانه طباطبائی که نوشت «حسین فریدون زندان نرفته به مرخصی آمد؛ بقایی و مشایی هم که کلا در مرخصی هستند، مرتضوی هم بیشتر مرخصی بود و زودتر آزاد شد و بشمر تا آخر . مریم اکبری ده سال از ۱۵ سال حبسش را بدون یک روز مرخصی در اوین سپری میکند، نرگس محمدی با وجود بیماری به مرخصی فرستاده نشده و بشمر تا آخر.»
علی مجتهد زاده هم با مضمونی مشابه به پرونده مسعود کاظمی اشاره کرده و نوشت «خوب بحمدالله خبر مرخصی حسین فریدون پس از تحمل چند ساعت حبس تایید شد البته که ما از هر خبر خوش در خصوص هر زندانی استقبال میکنیم، اما محض اطلاع مسئولین محترم هنوز مسعود کاظمی بعد از تحمل چند ماه حبس امکان درخواست مرخصی هم پیدا نکرده است.»
این واکنشها بین منتقدان دستگاه قضایی فراوان تکرار شد. امیرحسین ثابتی در انتقاد از شکل اجرای حکم نوشت «آقای رییسی! هر منصفی شهادت میدهد در دوره کوتاه ریاست شما بر دستگاه قضا برخی از رویههای غلط اصلاح و امیدهای زیادی زنده شده اما اتفاقاتی مانند مرخصی رفتن حسین فریدون در همان ابتدای اجرای حکم حبسش، امیدها را ناامید میکند. تدبیر کنید و نگذارید مردم بگویند رییسی هم مثل قبلی است!»
به گزارش رویداد۲۴ انتقاد افکار عمومی تا آن حد بالا رفت که سرانجام خبرگزاری میزان از قول یک منبع آگاه خبر داد که حسین فریدون در زندان است، البته کاربران توییتر به خبرگزاری فوه قضائیه انتقاد کردند که چرا این خبر را از قول منبع موثق منتشر نمیکند و آیا رسانه عظیم میزان متعلق به قوه قضاییه نمیتوانسته خبر را در یک مصاحبه جدی منتشر کند که مشخص شود مسئولیت راست و دروغ حرف با کیست؟
بیشتر بخوانید: روزهای سخت مرد در سایه/ حسین فریدون در انتظار میانجیگری برادر
مرخصی یک روزه حسین فریدون پیش از این هم اتفاق افتاده بود. زمانی که قرار بازداشت او صادر شد و او با تودیع وثیقه ۵۰ میلیارد تومانی که گفته میشود توسط حسن قاضیزاده هاشمی وزیر سابق بهداشت تأمین شد. این بار اما حکم صادر شد و وثیقه قاضی زاده هاشمی فایدهای نداشت، اما سفارش رئیس جمهور اثرگذار بود!
مرخصی حسین فریدون البته تنها امتیاز خاصی نبود که به او داده شد. تصور میشد پرونده فریدون که پیشتر سخنگوی قوه قضائیه گفته بود اتهامات او مربوط به مسائل مالی است، در دادگاههای ویژه مفاسد اقتصادی و بهصورت علنی مانند سایر متهمان این پروندهها رسیدگی شود زیرا در ماده 10 آئیننامه اجرایی استجازه اخذشده از رهبر انقلاب آمده است: «همه دادگاهها موظفند پروندههای مربوط به جرایم را که تا کنون منتهی به صدور رأی بدوی نشده است، رونوشتی از کیفرخواست و قرار جلب به دادرسی را برای ارجاع به شعبه دادگاه به معاونت اول قوه قضاییه ارسال کنند.»
اما این اتفاق نیفتاد و چهار جلسه محاکمه فریدون و سایر متهمان پرونده، پشت درهای بسته برگزار شد و اسماعیلی سخنگوی قوه گفت «اتهام حسین فریدون اتهام اخلال در نظام اقتصادی نیست و مشمول اجازه رهبری برای رسیدگی ویژه به مفاسد اقتصادی نمیشود و مشمول قانون قبلی است.»
برخی فعالان سیاسی نوشتهاند واکنش حسن روحانی به حکم زندان حسین فریدون متفاوت است و برخی عزل و نصبهای او در سطح وزرا و کابینه احتمالا او به نحوه حمایتش از حسین فریدون مربوط میشده است.