صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 13
کد خبر: ۱۹۸۴۴۴
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۹ - ۰۱ دی ۱۳۹۸
مقام مستعفی وزارت دفاع آمریکا:

وزارت دفاع مخالف تصمیم ترامپ برای خروج از برجام بود/ نباید به سادگی در مقابل اردوغان تسلیم می‌شدیم

مایکل مولروی: رهبران ایران هنوز تمایلی برای بازگشت به میز مذاکره نشان نمی‌دهند. امیدوارم ترامپ در آینده تلاش‌های دیپلماتیک را افزایش دهد و شاهد بروز یک درگیری نظامی جدید در منطقه نباشیم.
رویداد۲۴ فارین پالیسی نوشت: مایکل مولروی در برهه زمانی بسیار حساسی پست خود به عنوان مسئول اصلی سیاست گذاری خاورمیانه در وزارت دفاع را ترک می‌کند. مولروی افسر اطلاعاتی سابق سازمان سیا است و بین اکتبر ۲۰۱۷ تا اول دسامبر امسال وظیفه سیاست گذاری دولت ترامپ در امور خاورمیانه را بر عهده داشت. در دوره فعالیت مولروی شاهد خروج آمریکا از توافق هسته ای، تشدید تنش بین تهران و واشنگتن در منطقه خلیج فارس، شکست گروه داعش و عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی از سوریه داریم.

در ادامه این مطلب آمده است: مولروی درست چند هفته بعد از خروج از پست خود مصاحبه‌ای با ما در مورد افزایش تهدیدات ایران در تابستان امسال و عملیات نظامی ترکیه در شمال شرقی سوریه انجام داد. مولروی همچون بیشتر مقامات وزارت دفاع مخالف خروج کشورش از توافق هسته‌ای بود. اما معتقد است که بی تفاوتی رئیس جمهور نسبت به سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا در ماه ژوئن باعث جسورتر شدن ایرانی‌ها و ادامه حملات علیه منافع متحدان آمریکا در منطقه شد.

در این مصاحبه همچنین در مورد تصمیم دونالد ترامپ برای چراغ سبز نشان دادن به حمله ترکیه علیه نیرو‌های کرد در شمال شرقی سوریه صحبت کردیم. او در سال‌های گذشته تلاش کرده بود ساز و کار امنیتی را در مرز ترکیه و روسیه به راه اندازد که منطقه حائلی بین آنکارا و نیرو‌های دموکراتیک کرد ایجاد کند. او معتقد است که دولت آمریکا نباید در مقابل فشار‌های رجیب طیب اردوغان برای حمله به خاک سوریه تسلیم می‌شده است. در ادامه خلاصه‌ای از مصاحبه خود با مولروی را منتشر می‌کنیم:

فارین پالیسی: نظر شما در مورد واکنش آمریکا به فعالیت‌های ایران در تابستان امسال و حملات اخیر علیه عربستان سعودی چیست؟ آیا آمریکا باید پیام قوی تری را به رهبران ایران ارسال میکرد؟

مولروی: در صورتی که واکنش ما مانع حملات بعدی نشود، می‌توانیم نتیجه گیری کنیم که باید قاطعانه‌تر عمل می‌کردیم. حملات اخیر علیه تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان بعد از حادثه سرنگونی پهپاد جاسوسی ما رخ دادند. بدون تردید واکنش منفعلانه ما موجب جسورتر شدن ایرانی‌ها شد.

البته تهران نباید برداشت اشتباهی در مورد تصمیمات قبلی رئیس جمهور داشته باشد. در صورتی که آن‌ها در آینده به طور مستقیم به نیرو‌های آمریکایی در منطقه حمله کنند یا حتی شهروندان آمریکایی در حملات غیر مستقیم نیرو‌های نیابتی ایران در منطقه کشته شوند، احتمالا با واکنش متفاوتی روبرو خواهند شد.

فارین پالیسی: دولت ترامپ به خاطر کمپین فشار حداکثری علیه تهران مورد انتقاد قرار گرفته است. هدف از این سیاست چیست و آیا نتیجه دلخواه را به دنبال داشته است؟

مولروی: بیشتر مقامات وزارت دفاع مخالف تصمیم رئیس جمهور برای خروج از توافق برجام بودند. البته هیچ کس تصور نمی‌کرد که برجام یک توافق کامل است. اما در هر صورت این توافق محدودیت‌هایی در مقابل فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاد کرده بود. به نظرم باید این توافق را حفظ می‌کردیم و سپس تلاش می‌کردیم به توافق دیگری برای کنترل فعالیت‌های مخرب ایران در منطقه دست پیدا کنیم. اما در نهایت از تصمیم رئیس جمهور پیروی کردیم و کار به اینجا کشید.

کمپین تحریم‌های اقتصادی ما فشار قابل توجهی به اقتصاد ایران وارد کرده است. اقتصاد ایران در رکود بی سابقه‌ای به سر می‌برد و اخیرا دولت مجبور به افزایش قیمت حامل‌های سوخت شد. اما هدف از کمپین فشار ما صرفا اعمال فشار اقتصادی نبوده است. دولت تصور می‌کرد که ایران در نهایت از اقدامات مخرب خود در خاورمیانه عقب نشینی می‌کند.

اما شواهد موجود نشان می‌دهند که در واقع فعالیت‌های بی ثبات کننده تهران در منطقه افزایش پیدا کرده اند و آن‌ها حتی تعدادی از محدودیت‌های غنی سازی اورانیوم را نقض کردند.

فارین پالیسی: پس منظورتان این است که کمپین فشار حداکثری نتیجه بخش نبوده است؟

مولروی: البته تحریم‌های ما به شدت رهبران ایران را تحت فشار قرار داده اند. اما آن‌ها هنوز تمایلی برای بازگشت به میز مذاکره نشان نمی‌دهند. این موضوع یک واقعیت مسلم است. هنوز این احتمال وجود دارد که دولت ترامپ به هدف خود دست پیدا کند. امیدوارم که در ماه‌های آینده تلاش‌های خود در جبهه دیپلماتیک را افزایش دهد و شاهد بروز یک درگیری نظامی جدید در منطقه نباشیم.

فارین پالیسی: به نظر شما آیا ایران دوباره دست به حملاتی خواهد زد؟ این بار به چه اهدافی حمله خواهند کرد؟

چنانچه نگاهی به گذشته داشته باشیم، جمهوری اسلامی برای متحد کردن مردم و کاهش فشار‌های خارجی دست به اقدامات تحریک آمیزی زده است. در حال حاضر آن‌ها تحت فشار زیادی قرار دارند. به همین خاطر می‌توان پیش بینی کرد که دوباره حملاتی را پیاده سازی کنند. به نظرم آن‌ها تلاش خواهند کرد که منافع اقتصادی متحدان ما در منطقه از جمله عربستان و امارات را هدف قرار بگیرند.

فارین پالیسی: واکنش شما نسبت به تصمیم ترامپ برای خروج نیرو‌های آمریکایی از مرز ترکیه و سوریه چه بود؟

مولروی: بیشتر مقامات وزارت دفاع مخالف ورود نیرو‌های ترکیه به خاک سوریه بودند. ما تصور میکردیم که رئیس جمهور باید در مقابل فشار‌های اردوغان مقاومت می‌کرد و نیرو‌های ما از منطقه عقب نشینی نمی‌کردند. ما می‌توانیم نقش مهمی در افزایش ثبات در منطقه ایفا کنیم. نیرو‌های کرد شریک مهمی در شکست گروه داعش بودند. آمریکا نباید یک متحد خود را اینگونه رها می‌کرد. این موضوع باعث کاهش اعتماد دیگر متحدان منطقه‌ای به دولت ترامپ خواهد شد.

فارین پالیسی: آیا جلوگیری از عملیات نظامی ترکیه امکان پذیر بود؟

مولروی: البته با قاطعیت نمی‌توان در مورد این موضوع اظهار نظر کرد. اما در هر صورت انتقادات مطرح شده علیه تصمیم رئیس جمهور منطقی هستند. ما به سادگی در مقابل اردوغان تسلیم شدیم. وزارت خارجه و وزارت دفاع در سال‌های گذشته تلاش زیادی برای جلوگیری از چنین سناریویی انجام داده بودند.

فارین پالیسی: شما تلاش زیادی برای راه اندازی یک ساز و کار امنیتی در این منطقه مرزی انجام داده بودید. چه عاملی باعث شکست برنامه‌های شما شد؟

مولروی: ما حداکثر تلاش ممکن را برای برطرف کردن نگرانی‌های دولت ترکیه در مورد نیرو‌های دموکراتیک کرد انجام دادیم. برنامه‌های ما ادامه کمیپن نظامی علیه مبارزان گروه داعش را تسهیل می‌کرد و مانع تشدید بحران بشردوستانه در سوریه میشد.

من و دیگر مقامات وزارت دفاع به طور رسمی مخالف حمله ترکیه بودیم. ما تصور می‌کردیم که نگرانی‌های امنیتی دو طرف برطرف شده اند. البته واحد‌های دموکرات کرد با سازمان پ. ک. ک. در ترکیه ارتباط دارند. اما آن‌ها تهدید بزرگی برای امنیت ترکیه محسوب نمی‌شدند. هیچ شواهدی وجود نداشت که آن‌ها در حال برنامه ریزی برای انجام حملاتی در خاک ترکیه هستند. در هر صورت تلاش‌های ما برای حفظ صلح و ثبات در این منطقه مرزی کافی نبودند.
منبع: انتخاب
نظرات شما