موجودیت چنین تهدیدی، می توانست به ترامپ توجیه قانونی برای این حمله و دوری از واکنش های بین المللی و داخلی دهد.
اما تارنمای آمریکایی دیلیبیست در گزارشی به نقل از منابع مطلع فاش کرد که ترامپ ادعای خود در مورد حمله ایران به چهار سفارتخانه آمریکایی را با بدفهمی و سوء برداشت اطلاعاتی مطرح کرده است، در حالی که این اطلاعات، هیچ اشاره ای به وجود تهدید ویژه و خاص از سوی ایران نداشته اند.
منابع مزبور به دیلی بیست گفتند که در جلسات توجیه اطلاعات، سفارتخانه های آمریکا جزو اهداف احتمالی حملات تلافی جویانه ایران عنوان شدند، اما خطری قریب الوقوع برای آمریکا به شمار نیامدند.
این منابع همچنین گفتند که در جلسات توجیه اطلاعات، به تعداد دقیق سفارتخانه های در معرض تهدید اشاره ای نشد.
در گزارش دیلی بیست آمده است: یک مقام آمریکایی گفت که ترامپ به محض شنیدن کلمه «سفارتخانه ها»، حرف دیگران را قطع کرد و افراد مطلع را مورد پرسش و پاسخ قرار داد. از همان جا بود که وی این تهدید احتمالی را یک خطر قطعی نزدیک تلقی کرد.
سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان نیروهای مردمی عراق به همراه ۸ نفر دیگر بامداد جمعه ۱۳ دی در مسیر فرودگاه بغداد به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و با شلیک از پهپادهای وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) ترور شدند و به شهادت رسیدند.
دولت ترامپ ظرف چند ساعات، استدلال های خود برای ترور سردار سلیمانی را تغییر داد. وزارت دفاع آمریکا با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این حمله با هدف جلوگیری از حمله آتی ایران انجام شد و سردار سلیمانی مسئول مرگ صدها آمریکایی بود.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا به فرافکنی روی آورد و سخنان شماری از مقامهای نظامی آمریکا مبنی بر درست بودن ارزیابیهای اطلاعاتی واشنگتن در مورد خطرات احتمالی برنامههای آینده سردار سلیمانی را بازگو کرد.
پمپئو روزیکشنبه (۱۵ دی) در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «ایبیسی» گفت: ارزیابی اطلاعاتی آمریکا این مساله را روشن کرد که اگر اقدامی اتخاذ نمیشد، او امکان مییافت برنامهاش را عملی کند و خطری بیش از اقدامی که ما اتخاذ کردیم، ایجاد میکرد. کسانی را که به دنبال ساماندهی حمله علیه اهداف آمریکایی هستند،با حمله پاسخ میدهیم.
در حالی وزیر امور خارجه آمریکا چنین سخنانی را مطرح کرد که روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که برخی مقامهای دولت آمریکا در مورد اطلاعات جاسوسی برای توجیه طرح ترور سردار سلیمانی، دچار اختلاف بوده و نسبت به آن تردید داشتند.
به نوشته این روزنامه، شماری از مقامهای ارشد دولت آمریکا مدعی شدهاند که هدف از ترور سردار سلیمانی جلوگیری از حمله بود، اما برخی مقامهای دیگر همچنان در مورد دلایل توجیهی برای این ترور تردید دارند.
نیویورکتایمز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: اطلاعات جاسوسی جدید نشان میداد که سیام دسامبر (نهم دی) «یک دوشنبه معمولی در خاورمیانه» است و سفرهای سلیمانی مثل همیشه بود.
به گفته مقامهای دولت آمریکا، پمپئو و مایک پنس معاون رییس جمهوری ایالات متحده، جنگطلبترین مقامهایی بودند که خواهان پاسخ به ایران بودند.
دموکراتهای کنگره نیز تردیدهای فزایندهای درباره اطلاعات ادعایی آمریکا ابراز کردهاند. جورج دبلیو بوش و باراک اوباما رییسان جمهوری پیشین آمریکا گزینه ترور سردار سلیمانی را رد کرده و آن را بسیار تحریکآمیز میدانستند.
از سویی، ترامپ ۹ ژانویه (۱۹ دی) ادعا کرد که سردار سلیمانی قصد داشت یک سفارتخانه آمریکایی را منفجر کند.
وی چند روز بعد گفت که ایران برنامه حمله به چهار سفارتخانه آمریکا یا تعداد نامشخصی از پایگاه های نظامی این کشور را چیده بود.
نه ترامپ و نه هیچ یک از مقام های دولت وی مدرکی برای حمایت از این ادعاها ارائه ندادند. بعلاوه، مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا گفت که مدرک خاصی دال بر توطئه چینی ایران مشاهده نکرده است.
در نهایت ترامپ گفت که واقعا مهم نیست که آیا سردار سلیمانی یک تهدید واقعی ایجاد می کرد یا نه، زیرا وی در گذشته اقداماتی وحشتناک انجام داده بود. ۹۱۰۹
وی برای توجیه تصمیم خلاف مقررات بین المللی که حتا متحدانش به ان اذعان دارند، گفت : این مساله مهم است، زیرا به موجب قانون بین الملل، حمله به دشمن صرفا برای دفاع از خود مجاز برشمرده می شود به ویژه اگر آن دشمن، تهدیدی قریب الوقوع درنظر گرفته شود.