رویداد۲۴ مجلس دهمیها ازجمله علی لاریجانی پارلمان را تحویل منتخبان انتخابات ۹۸ داده و رفتند. بسیاری از نمایندگان مجلس قبل مشغول درس و دانشگاه شده و به زندگی پیش از نمایندگی خود باز میگردند. وضعیت برای علی لاریجانی، اما قدر فرق دارد. او دوازده سال رئیس مجلس بوده و خانه نشینی وی دور از تصور است. به خصوص اینکه گمانهزنی درباره کاندیداتوری او در انتخابات ۱۴۰۰ از مدتها قبل مطرح بوده است. برخی از فعالان سیاسی و تحلیلگران او را رئیسجمهور بعدی میدانند و برخی دیگر نیز معتقند که او هم مثل دیگر برادرانش وارد مرحله افول شده است. امیررضا واعظ آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا، اما هر دو گزینه را در میکند. او از یک سو استقبال از ریاست جمهوری لاریجانی را قابل تصور نمیداند و از سوی دیگر حضور وی در مجمع تشخیص و مشاور رهبری بودن را نشانه ورود به دوران بازنشستگی نمیداند.
*علی لاریجانی از مجلس رفت و این روزها گمانهزنی درباره آینده سیاسی او در دستور کار رسانهها قرار گرفته است. پیشبینی شما چیست؟
بههرحال آقای لاریجانی یک تفکر سیاسی در کشور است و برای خودش و حامیانش یک ظرفیت به حساب میآید. این یک سالی که تا انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده هم فرصتی است تا هر کسی که برنامه حضور در انتخابات دارد یک آمادگی فکری و ذهنی به دست آورده و نوعی ریکاوری داشته باشد.
*یعنی فکر میکنید که لاریجانی را به عنوان یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خواهیم دید؟
هیچ بعید نیست که آقای لاریجانی هم یکی از این کاندیداها باشد، اما به اعتقاد من تا این لحظه اقبالی در فضای سیاسی کشور ندارد. مگر اینکه گروههای سیاسی پشت ایشان قرار بگیرند. البته به نظر من آن گروههای سیاسی هم توان اینکه بتوانند ریاست جمهوری را از آن خود کنند، ندارند. اگرجه ممکن است که ظرف این یک سال است اتفاقاتی رخ دهد که منجر به تغییر و تحول در افکار عمومی شود.
*منظورتان از گروههای سیاسی که ممکن است پشت لاریجانی قرار بگیرند، اصلاح طبان هستند؟
بخشی از اصولگرایان میتوانند باشند و بخشی هم از اصلاح طلبان. طیفی که در مجلس با لاریجانی همفکر بودند هم میتواند این نقش را ایفا کند.
*گفتید ممکن است که اتفاقاتی موجب تغییر در افکار عمومی شود. عملکرد مجلس یازدهم در این میان چه نقشی دارد؟
نوع عملکرد و مدیریت مجلس یازدهم خیلی مهم است، اگر این مجلس به خوبی مدیریت شود و موفق عمل کند حتما شانسی برای لاریجانی باقی نمیماند. قوت این مجلس میتواند لاریجانی را حذف کند، اما ضعف آن هم میتواند موجب تقویت لاریجانی شود.
*در این صورت اگر مجلس یازدهم موفق باشد و لاریجانی هم همچنان مورد اقبال نباشد، آینده سیاسی او چه خواهد بود؟
همان طور که گفتم او به هر جهت یک ظرفیت سیاسی است که نمیتوان او را نادیده گرفت. این که سرنوشت او چیست بستگی به او عملکرد لاریجانی از این به بعد دارد.
*لاریجانی اگر رئیسجمهور نشود، او را در کجا و در چه سمتی خواهیم دید؟
او همین حالا هم، هم مشاور مقام معظم ر هبری است و هم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام.
بیشتر بخوانید: عارف آماده انتخابات ریاستجمهوری میشود؟
*عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام که یک روال کلی است. آیا این وضعیت به معنی بازنشستگی لاریجانی خواهد بود؟
خیر، لاریجانی الان موقعیت ممتازتری حتی نسبت به احمدینژاد دارد. چون هم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است و هم مشاور رهبری یعنی نسبت به دیگر اعضای مجمع، شرایط و موقعیت بهتری دارد.
*اینکه منطقی نیست که تصور کنیم لاریجانی برای عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور رهبری بودن در انتخابات ۹۸ کاندید نشد.
نه، لاریجانی دوازده سال رئیس مجلس بوده است. روحانی و احمدینژاد هم هشت سال رئیسجمهور بودند. دلیلی ندارد که بخواهند همیشه یک رکن بزرگ کشور را در اختیار داشته باشند. لاریجانی تجربیاتی داشته و دوازده سال خدمت کرده است؛ امروز هم از تجربیات او در مجمع استفاده میشود. به مقام معظم رهبری هم در موضوعات مد نظر مشورت خواهند داد. به اعتقاد من جایگاه او جایگاه مناسبی است. ضمن اینکه فراموش نکنیم، چرخه نیروهای جدید باید در کشور اتفاق افتد. نباید اینطور باشد که فقط یک عده خاص مملکت را اداره کنند. در گام دوم انقلاب بازسازی نیروی انسانی خلاق، شجاع و کارآمد مد نظر است. در چهل سال اخیر نیروهایی بودهاند که خدمات خود را انجام دادهاند و امروز هم از فکر و تجربه آنان استفاده میشود. دلیل ندارد که حتما یک رکن اجرایی را در اختیار داشته باشند یا همچنان در مسند کار بمانند. حرکت یک جامعه مثل دو امدادی است. آقای لاریجانی امروز کار را تحویل نفر بعدی داده و این اتفاق بر نفر بعدی هم حادث است. لاریجانی دوازده سال رئیس مجلس بوده و حالا مشاور مقام معظم رهبری است. این کم سمتی نیست و بسیار حائز اهمیت است.