صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 13
کد خبر: ۲۱۹۱۰۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۳ - ۰۱ تير ۱۳۹۹
مهمانپرست:

تولیدکنندگان سلاح‌های هسته‌ای حق ندارند برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصمیم بگیرند/ ایران باید دیپلماسی عمومی فعال‌تری داشته باشد

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ضمن اشاره به سفر ظریف به روسیه، اقدامات اخیر آژانس بین‌المللی انررژی اتمی را ناشی از فشار‌های سیاسی آمریکا و طرف‌های دارای سلاح‌های هسته‌ای دانست.
رویداد۲۴ شورای حکام آژانس بین‌المللی انررژی اتمی در اقدامی عجیب اتهامات غیر موثق اسرائیل که به گفته خودش بر اساس جاسوسی از ایران به دست آمده را مبنای صدور قطعنامه علیه ایران قرار داده و به آن‌ها استناد کرده و این در حالی است که رژیم صهیونیستی، خود هیچ یک از پروتکل‌های آژانس نپذیرفته است. از سویی برخی کشور‌های حاضر در برجام به جای اجرای تعهدات خود و ضمن اذعان به اجرای کامل تعهدات ایران در چارچوب برجام خواهان صدور قطع‌نامه برای تعهد بیشتر ایران نسبت به آژانس شدند.

«رامین مهمانپرست» تحلیل‌گر مسائل سیاست خارجه در گفتگو با خبرنگار ایلنا، درباره اینکه سازمان انرژی اتمی گزارش‌های غیرموثق اسرائیل را مبنای برخورد با ایران قرار داده، گفت: شورای حکام تحت تاثیر قدرت‌های بزرگ عمل کرده و خارج از چارچوبی که باید به حقوق اعضای خودش بپردازد، رفتار می‌کند. نخست اینکه جمهوری اسلامی ایران عضو متعهد آژانش بین‌المللی انرژی اتمی است و تاکنون در چارچوب تعهداتش عمل کرده و قانونا می‌بایست از مزیت‌های عضویت در آژانس نیز بهره‌مند باشد. اما خیلی این حقوق را دریغ می‌کنند و با فشار‌های سیاسی مانع برخورداری از آن می‌شوند.

وی افزود: ثانیا زمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای حکام آن می‌توانند کار خودشان را به درستی انجام دهند که منع دسترسی به سلاح‌های هسته‌ای برای همه کشور‌ها بدون تبعیض وجود داشته باشد. می‌دانیم که کشور‌هایی که دارای سلاح‌های هسته‌ای هستند و دائما هزینه‌های زیادی را برای توسعه آن‌ها اختصاص می‌دهند، تاثیر‌گذارترین کشور‌ها در شورای حکام انرژی اتمی هستند و طبیعی است که این وضعیت نمی‌تواند شکل مطلوبی را برای دنیای امروز ایجاد کند.

وی تصریح کرد: کسانی که خودشان متهم و یا مجرم هستند، می‌خواهند درباره کشور‌هایی که کاملا به تعهداتشان پایبند بودند، قضاوت کنند.

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه نکته سوم این است که اصولا رژیم نامشروع صهیونیستی که سرزمینی را غصب کرده، با حمایت‌هایی آمریکا و بعضی قدرت‌های دیگر دنیا دست به هر جنایت و تجاوزی می‌زند، خاطرنشان کرد: جالب است که اسرائیل عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم نشده و همچنین دارای کلاهک‌های هسته‌ای فراوانی است؛ از سویی بزرگترین مجرم و متهم در خارومیانه و بزرگترین مانع برای عاری شدن این منطقه از سلاح هسته‌ای بود در حالیکه با گستاخی تمام برای کشور‌هایی که عضو هستند مثل جمهوری اسلامی ایران و کشور‌هایی که کاملا همکاری نزدیک با آژانس دارند تعیین تکلیف کرده و اتهاماتی را وارد می‌کند.

وی اضافه کرد: به دلیل مسائل سیاسی و فشار‌هایی که آمریکایی‌ها می‌آورند، شورای حکام چشم بسته در همین روندی که برای آن تعریف کرده‌اند، گرفتار شده و از مسیر اصلی خودش که استفاده صحیح از دانش هسته‌ای برای پیشرفت بشریت و ممانعت از دسترسی به سلاح‌های هسته‌ای برای همه کشور‌ها است، دور شده است.

به گفته مهمانپرست کسانی که در جهت تولید و به کارگیری سلاح‌های هسته‌ای فعال بوده و هستند، قدرت تصمیم‌گیری و تاثیرگذاری در آژانس و شورای حکام را به دست گرفته‌اند که باعث تاسف است و نشان می‌دهد که اگر این رویه ادامه پیدا کند، آژانس همه خاصیت خودش را از دست می‌دهد و از سویی نیز دلیلی برای کشور‌های مستقل نمی‌ماند که در چنین رویه‌ای همکاری خودشان با آژانس را ادامه دهند.

بیشتر بخوانید: آیا پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت می‌رود؟
وی درباره اقدام فرانسه آلمان و بریتانیا برای صدور قطعنامه‌ای علیه ایران که بیشتر مکلف به پاسخگویی به آژانس شود، اظهار کرد: قطعا کشور‌های مختلف تحت فشار آمریکایی‌ها خلاف جهات واقعیت حرکت می‌کنند. کشور‌هایی که عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند، تعهدات تعریف شده‌ای دارند که ما نیز همیشه به آن‌ها پایبند بوده و حتی پروتکل الحاقی را نیز به صورت داوطلبانه برای نشان دادن حس نیتمان اجرا کرده‌ایم.

این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه اگر در چارچوب برجام توافقی انجام شده و کشور‌های آلمان، انگلیس و فرانسه که عضو آن بوده‌اند قرار بر اجرای آن داشتند، می‌بایست در کنار گزارش‌هایی که آژانس به صورت مکرر در تایید فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ما داشته به حقوق ما رسیدگی می‌کردند و امتیازاتی را که باید از آن برخودار باشیم را می‌دادند.

وی تاکید داشت: وقتی آمریکایی‌ها یک‌جانبه از برجام خارج می‌شوند بزرگترین تخلف را مرتکب می‌شوند و اروپایی‌ها به جای برخورد با آمریکا تحت فشار این کشور تصمیمات سیاسی می‌گیرند تا ایران را تحت فشار قرار دهند.

این تحلیل‌گر مسائل بین‌المللی با بیان اینکه توضیح دادن واقعیت‌ها بیش از اینکه این قبیل کشور‌ها را به راه درست هدایت کند باید در افکار عمومی مردم دنیا تاثیر داشته باشد، بیان داشت: ایران باید دیپلماسی عمومی قوی‌تر و فعال‌تری داشته باشد تا مردم دنیا بدانند تعاریفی که در چارچوب‌های بین‌المللی برای سازمان‌های مختلف شده است با آن چیزی که عمل می‌شود، تفاوت زیادی دارد.

وی اظهار داشت: مردم کشور‌های مختلف باید تحرک داشته باشند و اجازه ندهند که قدرت‌های بزرگ سلطه‌گر حقوق کشور‌های مستقل را زیر پا بگذارند و باعث هرج و مرج در دنیا شوند.

این کارشناس مسائل سیاست خارجه درباره تاثیر سفر اخیر ظریف به روسیه به عنوان متحد ایران و عضوی از برجام خاطرنشان کرد: در مذاکراتی که با کشور‌های مختلف داریم راجع به مسائلی از جمله بحث فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای و برجام مطالبی مورد تبادل نظر قرار می‌گیرد با توجه به اینکه کشور روسیه یکی از اعضای شرکت کننده در برجام است و با سیاست‌های یکجانبه و غلط آمریکا مخالف بوده و طبیعی است که این مسائل نیز در دستور مذاکرات آینده قرار بگیرد.
منبع: ایلنا
نظرات شما