رویداد۲۴ روز گذشته خبر آمد که قرار بازداشت شارمین میمندی نژاد رییس جمعیت امام علی تمدید شده و به این ترتیب او همچنان باید در بازداشت بماند تا تکلیف پرونده مشخص شود. بازداشت اعضای جمعیت امام علی و حاشیههای بعد از آن باعث توجه افکار عمومی به موضوع نهادهای خیریهای در کشور شد.
جمعیت امام علی که این روزها مورد غضب قرار گرفته، تنها نهاد خیریهای کشور نیست و اتفاقا نیروهای اصولگرا که اکنون منتقد فعالیتهای این جمعیت هستند بیشتر از سایر گروهها به تاسیس نهادهای اینچنینی علاقه دارند. با وجود فعالیت کمیته امداد و نهادهای دولتی مشابه، با نگاهی به لیست نهادهای خیریه در کشور میتوان دریافت که بسیاری از چهرههای سیاسی و اقتصادی مطرح جریان اصولگرا نیز دستی از دور بر آتش دارند و خیریه اختصاصی خود را راهاندازی کردهاند.
در این بین، نهادهایی مثل جمعیت امام علی به صراحت میگویند نحوه فعالیت سازمانهای دولتی را قبول ندارند، چرا؟ شاید به این خاطر که کادرسازی نیروهای همسو، گرفتن امکانات و ساختمانهای دولتی و ... از مهمترین کارکردهای نهادهای خیریهای در ایران محسوب میشود، همان اهدافی که احتمالا بخاطر آنها بخش عمدهای از سیاسیون در ایران دست به تاسیس خیریه میزنند.
شفقنا پیش از این در گزارشی درباره کارکرد بخشی از خیریههای ایران نوشته است: «آنها پیش از این پولشویی میکردند، زد وبند میکردند، واردات و صادراتِ بدون تعرفه و بدون معطلی داشتند، حالا به فکر افتادهاند کارگاه بزنند و از آدمهای آسیبپذیر اجتماع بهرهجویی کنند؛ دنبال سود مضاعف هستند؛ این خیریهها پول روی پول میگذارند و به هیچکس هم جواب پس نمیدهند!»
در این گزارش به بررسی سوابق سیاسی و اقتصادی چند چهره مهم مجمع خیرین کشور خواهیم پرداخت. ذکر این نکته ضروری است که خیریههایی که با اهدافی به جز کمک به افراد بیبضاعت تاسیس میشوند، عموما تمایلی به مطرح شدن در این سطح را ندارند.
بیشتر بخوانید: اسناد و ارقام باور نکردنی درباره خیریه همسر قالیباف/ زمینها چگونه و با چه قیمتی واگذار شدند؟ +سند
پورمحمدی؛ ائتلاف در خیریه با نواب!
مصطفی پورمحمدی شاخصترین چهره حاضر در مجمع خیرین کشور است. پورمحمدی سابقه همکاری با محمود احمدی نژاد به عنوان وزیر کشور، صادق لاریجانی و دولت روحانی به عنوان وزیر دادگستری را در کارنامه خود دارد. او هماکنون مشاور رئیس قوه قضائیه است.
به جز همه این مسئولیتها، پورمحمدی در موسسه طلوع مهر هم حضور دارد. جایی که علی لاریجانی، محمدعلی ولایتی، صدرالدین شریعتی (رئیس دانشگاه علامه در دولت احمدی نژاد) و رضا فرجی دانا نیز در میان اعضای مدیریت آن دیده میشوند.
خیریهای که پورمحمدی در آن فعالیت میکند و به واسطه آن عضو «مجمع خیرین کشور» شده، احتمالا «موسسه خیریه انوار آفتاب» است که وابسته به خاندان نیکوکار پورمحمدی به شمار میرود. انوار آفتاب سایت رسمی ندارد اما دو سال قبل یک مرکز اوتیسم در قم افتتاح کرده و دو خیریه ثبت شده هم دارد. یکی خیریه فرهنگی و اجتماعی «انوار آفتاب» و دیگری «انوار آفتاب کوثر جمیل»
در «آفتاب کوثر جمیل» البته خانواده مصطفی پورمحمدی حضور دارند اما خود او نیست و در عوض ابوالحسن نواب در آن فعالیت دارد. ابوالحسن نواب ارتباط بسیار نزدیکی با مصطفی پورمحمدی دارد و آنطور که رسانههای نزدیک به جامعه روحانیت مبارز مینویسند، بعد از فوت مرحوم مهدوی کنی، ائتلاف پورمحمدی و ابوالحسن نواب توانست دبیرکلی را برای پورمحمدی به ارمغان بیاورد.
بیشتر بخوانید: نهادهای مدنی؛ منحرف یا یاریرسان جامعه/ موافقان و مخالفان جمعیت امام علی چه میگویند؟
لیست شرکتهایی که حبیب الله بور بور در دورههای مختلف عضو آنها بوده است
حبیب الله بوربور، پدر تشکیلات خیریه در ایران
به گزارش رویداد۲۴ سایت مجمع خیرین کشور درباره حبیب الله بوربور مینویسد: «مهندس حبیبالله بوربور، رییس هیات مدیره مجمع خیرین کشور را باید پدر تشکیلات خیری در ایران معرفی کرد؛ کسی که به فعالیتهای خیّری ساختار بخشید و با این اقدام خود جمعیت خیرین کشورمان را از نظر کمی و کیفی، ارتقا داد. آوازه او را باید در جایجای پهنای ایران و به قدمت تاریخ جمهوری اسلامی ایران جستجو کرد.»
بوربور سالهاست در میان حلقه افراد معتمد مصطفی پورمحمدی قرار دارد. در دولت احمدی نژاد با پورمحمدی به وزارت کشور رفت و به عنوان معاون عمرانى وزارت كشور منصوب شد. بعد در دولت روحانی با حکم پورمحمدی، معاون توسعه مديريت و پشتيبانى وزارت دادگسترى شد.
بوربور عاشق تشکیلاتسازی است و حزبی به نام «جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی» هم دارد. آن طور که موسسان این حزب میگویند جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی برای مقابله با تهدیدهایی نظیر حادثه دوم خرداد ۷۶ و حادثه کوی دانشگاه در تیرماه ۷۸ تشکیل شد.
عباس شیبانی (از دیگر خیرهای حاضر در مجمع خیرین کشور) و محمد مهدی عبدخدایی (ضارب حسین فاطمی) از اعضای شاخص این تشکیلات به شمار میروند. مجتبی رضاخواه نماینده فعلی مجلس نیز سابقه عضویت در این حزب را داشته است.
بوربور رئیس هیات مدیره «ساختمان و خدمات نوساز» است و در دهها شرکت دیگر نیز سابقه فعالیت دارد. در اطلاعات این شرکت آمده که منحل شده است. بور بور اما در جامعه خیرین حامی معلولین امید ایرانیان، مجمع خیرین امید کشور و جامعه خیرین حوزههای علمیه خواهران با بسیاری از اعضای هیات مدیره مجمع خیرین کشور فعالیت دارد و به نظر میرسد این چند مجموعه همپوشانی زیادی با هم دارند و اعضای اصلی آنها یکی است. بوربور چندی پیش مشاور عیسی کلانتری شد.
لیست شرکتها و خیریههای مجتبی رحماندوست
مجتبی رحماندوست: ایثار و مقاومت انقلابی
اگر فکر میکنید در میان نویسندگان فرد ثروتمند کم پیدا میشود، سخت در اشتباهید! مجتبی رحماندوست نماینده اصولگرای مجلس نهم و برادر مصطفی رحماندوست است. او در دهها شرکت و موسسه حضور جدی دارد. هرچند در مجلس یازدهم در میان منتخبان نبود، اما در موسسه خدمتگزاران ایثار و مقاومت با روح الله ایزدخواه نماینده تهران در مجلس یازدهم، همکار است.
موسسه ایثار و مقاومت که بیشتر شبیه یک حزب سیاسی عمل میکند، در خیابان بزرگمهر تهران واقع شده و حداقل ده شرکت دیگر نیز دقیقا در همین آدرس ثبت شدهاند. اقبال شاکری عضو سابق شورای شهر تهران و دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی از اعضای موثر این جمعیت است اما چهره اصلی آن غلامرضا جوکار رئیس هیات مدیره یا همانطور که خود میگوید دبیرکل این مجموعه است که همزمان با پرویز سروری موسسه خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت را دارد.
بیشتربخوانید: بازداشت موسس و اعضای جمعیت امام علی