رویداد۲۴ ۲۸ اردیبهشت ماه سال پیش بود که گروه خودروسازی سایپا پویش ملی داخلیسازی قطعات خودرو را برای نخستین بار در صنعت خودرو راهاندازی کرد تا از این طریق بتواند درصد داخلی سازی قطعات و تولید خودرو را بالا ببرد و اثرات تحریم بر این صنعت استراتژیک را به کمترین حد خود برساند.
برای اینکه، این پویش ملی به سرانجام برسد و دیگر این خودروساز معطل تامین قطعات از خارج کشور نباشد، ۱۰ گام عملیاتی برای داخلیسازی قطعات خودرو تعریف شد تا با همکاری مجموعههای دانش بنیانها و نخبگان دانشگاه ها، اتفاقات بزرگ دیگری در گروه خودروسازی سایپا رقم بخورد.
در پویش ملی داخلیسازی قطعات خودرو که ۱۴ ماه از عمر آن میگذرد، قرار بود از توان و دانش پژوهشگران، نخبگان و دانشگاهیان کشور باهدف توسعه داخلیسازی قطعات خودرو، ساخت محصولات جدید و همچنین کاهش ارزبری در صنعت خودرو استفاده شود؛ طبق آخرین همکاریهای مشترک و با هدف بومیسازی قطعات مورد نیاز صنعت خودرو، گروه خودروی سایپا ۴۸ قرارداد مشترک با مجموعههای دانش بنیان امضا کرده است که این امر برای صنعت خودرو رخدادی بزرگ تلقی میشود.
همکاری با مجموعههای دانش بنیان و استفاده از توان علمی نخبگان دانشگاهی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و تبدیل تحریم به فرصت است، بر این اساس گروه خودروسازی سایپا از تمام شرکتهای دانشبنیان و صنعتی کشور دعوت کرده تا طرحها و ایدههای خود را به این مجموعه ارائه کنند تا تولیدات مشترک بر پایه علم روز شکل بگیرد.
گروه سایپا طی این مدت تلاش کرده تا شرکتهای دانشبنیان و صنعتگران را به سمت تولید قطعات پیشرفته خودرویی سوق دهد تا در پی آن معضل عدم تجاری سازی برخی از خودروها به علت نبود قطعه جبران در قالب همکاریهای مشترک، تولید خودروهای جدید آغاز شود.
حمایت بی، چون و چرا از دانش بنیانهاسایپا به صورت رسمی از سال گذشته اعلام کرده از هرگونه پژوهش، طرح علمی و مطالعاتی و یا ایده ناب قابل اجرا در زمینه طراحی، کاربری و ساخت قطعات بامحور بومیسازی فناوریهای پیشرفته خودرویی حمایت میکند و در جهت بهرهبرداری از آن سرمایه گذاری میکند.
سایپا برای آنکه استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها، نخبگان دانشگاهی و قطعه سازان داخلی در تولید قطعات پیشرفته خودرو را عملیاتی کند، در اولین قدم و در راستای پویش ملی داخلیسازی قطعات خودرو، از سال گذشته نمایشگاه دائمی قطعات بومی سازی نشده را در شرکت سازه گستر (کیلومتر ۹ جاده مخصوص تهران) برپا کرد تا هر مجموعهای که تمایل داشته باشد بتواند پس از بازدید و مذاکره با مسولان این بخش، نسبت به تولید قطعات و یا همکاری مشترک اقدام کند.
۸۶ پروژه ساخت داخل با قطعه سازان نهایی شدیکی از اتفاقهای که از سال گذشته در صنعت خودرو شکل گرفت، ایجاد میز تخصصی تعمیق ساخت داخل است. در حال حاضر ۴ میز تخصصی برگزار شده و در پی آن قراردادهایی با قطعه سازان و مجموعههای توانمند امضا شده است که بر اساس آن سایپا میتواند درصد داخلی سازی محصولات خود را تا پایان سال جاری تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
همچنین گروه خودروسازی سایپا تاکنون با حضور در چهار میز تخصصی تعمیق ساخت داخل در صنعت خودرو مجموعا ۸۶ پروژه ساخت داخل را با قطعه سازان داخلی آغاز کرده است. از این تعداد، ۲۷ پروژه به تولید انبوه رسیده و ۵۹ پروژه دیگر نیز در دست اقدام است. علاوه بر آن، گروه خودروسازی سایپا در اجرای پویش ملی بومی سازی قطعات، همکاری در ۲۹ پروژه مشترک با وزارت دفاع برای تولید قطعاتی مانند ایموبلایزر، ECU و سنسور اکسیژن را آغاز کرده است. اجرای ۳۰ پروژه همکاری با شرکتهای دانش بنیان نیز از جمله اقدامات گروه خودروسازی سایپا در اجرای این پویش بوده است.
بیشتر بخوانید: اعلام شرایط جدید پیشفروش محصولات سایپا/ شاهین، کوییک- اس و ساینا- اس عرضه میشوند
کیلومتر ۹ جاده مخصوص در انتظار دانش بنیانهاگام دیگری که نارنجی پوشان جاده مخصوص برای کاهش اثرات تحریم و پویش ملی داخلی قطعات خودرو برداشتند، برگزاری نخستین سمپوزیوم ساخت بدنه خودرو باهمکاری دانشگاه صنعتی شریف بود. هدف از این سمپوزیوم علمی چگونگی ارتباط بیشتر میان دانشگاه و شرکتهای تولید قطعات خودرو و استفاده بیشتر از نتایج این همکاری در راستای بومیسازی و افزایش کیفیت محصول بود. نخستین سمپوزیوم ساخت بدنه خودرو در واقع اولین گردهمایی کارشناسان، متخصصان، تصمیمگیران و علاقمندان در زمینه طراحی ساخت و تولید بدنه خودرو در کشور بود.
تفاهم نامه با تشکلِ تشکلهای دانش بنیانگام دیگری که سایپا برای بومی سازی قطعات خودرو برداشت، امضای تفاهم نامه همکاری با سازمان ملی کارآفرینی بود که عملا تشکلی است که شکل گرفته تا زمینه هم افزائی و هماهنگی تشکلهای دانش بنیان را فراهم آورد. بهرهگیری از ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه و بالفعل طرفین در توسعه نوآوری، فناوری و کارآفرینی، مشارکت در ترویج و شکل دهی زیستبوم نوآوری و فناوری، مشارکت در توسعه اقتصاد دانشبنیان با بهره گیری از ظرفیتها و فرصتهای گروه خودروسازی سایپا و تسهیل، استقرار و فعالیت شرکتهای دانشبنیان در سایپا با هدف افزایش داخلیسازی قطعات و توسعه محصولات جدید از محورهای اصلی این تفاهم نامه است که اکنون به مرحله عملیاتی نزدیک شده است.
پای دانشگاه هم به سایپا باز شدمحور دیگری که گروه خودروسازی سایپا در مسیر دانش بنیان شدن برداشته آغاز مذاکره با دانشگاه علم و صنعت بوده است. ابتدای تیرماه سال جاری مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا و رئیس دانشکده خودروی دانشگاه علم و صنعت ایران، در نشستی مشترک زمینههای علمی و عملی دو مجموعه را برای توسعه همکاریها بررسی کردند.
در این نشست، دو طرف برای انجام اقداماتی از جمله ایجاد دفتر مشترک توسعه همکاریها و تشکیل کارگروه ویژه ارتباط سایپا و دانشگاه علم و صنعت ایران، جذب نخبگان دانشگاه علم و صنعت ایران به عنوان مشاور مدیران سایپا، تست نهایی موتور «شاهین» در دانشگاه علم و صنعت ایران و حضور بیشتر و جدیتر دانشگاهها در پروژههای جدید سایپا به توافق رسیدند.
نخبگان ایرانی در مسیر ال ۹۰ ایرانیگام دیگری که در راستای پویش ملی داخلیسازی قطعات خودرو صورت گرفته این است که از پلتفرم طراحی شده در پژوهشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت استفاده شود. بدین جهت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، دانشگاه علم و صنعت و گروه خودروسازی سایپا در حال بررسی و پیگیری این هستند که پلتفرم طراحی شده که بر مبنای پلتفرم پایه N۹۰ است برای تولید داخلی L۹۰ پیاده سازی شود و سایپا بتواند L۹۰ وطنی را بسازد. این موضوع ۱۳ تیرماه در نشست راهبردی "جهش تولید علم و صنعت در گام دوم انقلاب" عنوان شد.