صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۳ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 24
کد خبر: ۲۲۸۸۴۲
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۱۳ شهريور ۱۳۹۹

چرا باید همچنان نگران افزایش مبتلایان به کرونا باشیم؟

با وجود هشدار‌های فراوان و اقدامات زیادی که برای مهار کرونا انجام شده است، این سئوال مطرح است که چرا شیب مبتلایان به کرونا در روز‌های اخیر کاهش محسوسی نداشته است؟ این سئوال از آنجایی مهم است که خطر طغیان دوباره کرونا در پاییز در راه است.
رویداد۲۴ در روز‌های اخیر آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت نشان دهنده آن است که با شیب ملایمی همچنان شاهد مرگ و میر در اثر کرونا در کشور هستیم.

با وجودی که انتظار می‌رفت آمار فوتی‌های کرونا در مرز دورقمی شدن باشد، ولی شیب آمار مرگ و میر نشان می‌دهد باز هم سلامت عمومی جامعه به صورت جدی در روز‌های اخیر تهدید شده است. علت آن چیزی نیست جز معاشرت بیشتر مردم در کنار همدیگر که در سفر‌های مربوط به تعطیلات محرم، پیش بینی شده بود و مقامات بهداشتی بار‌ها به مردم هشدار داده بودند که از اقداماتی که باعث افزایش شیوع کرونا در میان شهروندان می‌شود، اجتناب کنند. اقداماتی که مهمترین آنها، عدم رعایت نکات بهداشتی در تجمعات و صد البته، سفر است.

با وجود همه هشدار‌ها درباره اینکه مردم نباید در تعطیلات محرم به سفر بروند، ولی عده بسیار زیادی برای شنیدن این هشدارها، گوش شنوا نداشتند و در نهایت، جاده‌ها شلوغ شد، مراکز تفریحی و اقامتگاه‌های مسافری از جمعیت انباشته شد و ویروس کرونا هم پای ثابت این تجمعات بود.

لاری سخنگوی وزارت بهداشت درباره هشدار‌هایی که مدیران سلامت به مردم دادند و در نهایت، جمعیت زیادی بی اعتنایی کردند، گفت: وزارت بهداشت ارائه آموزش‌ها و توصیه‌ها برای جلوگیری از سفر‌ها را انجام داد که در زمینه سفر‌های اخیر هم انجام شد و انتظار همراهی بیشتری از طرف جامعه وجود داشت. انتظار ما از مردم، همراهی و همکاری با نظام سلامت است؛ زیرا کادر بهداشت و درمان با گذشت چند ماه از شیوع ویروس کرونا در کشور به شدت خسته‌اند و مردم باید همراهی خود را با پزشکان و پرستاران و نیرو‌های بهداشتی در این شرایط افزایش بدهند.

با وجود تمام پیش بینی ها، پس از تعطیلات اخیر بود که اعلام شد استان‌های تهران، مازندران، گیلان، قم، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، یزد، زنجان و قزوین در وضعیت قرمز قرار دارند.

همچنین استان‌های آذربایجان غربی، البرز، فارس، لرستان، هرمزگان، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، مرکزی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، گلستان و خوزستان در وضعیت هشدار قرار دارند.

به بیان دیگر، کل کشور باز هم درگیر ویروس کرونا شده است؛ درست مانند شرایط حادی که در شب عید تجربه کردیم.

افزایش بیماران پیش بینی می‌شد

با وجود هشدار‌های مکرر مسئولان و رسانه‌ها درباره رعایت بهداشت و به خصوص سفرنکردن، باز هم اتفاقی افتاد که خیلی‌ها قبلا پیش بینی کرده بودند: کرونا باز هم در مسیر طغیان قرار گرفت. این نکته‌ای بود که کسی را غافلگیر نکرد، چون از قبل هم پیش بینی می‌شد دو تا ۵ روز بعد از سفرها، مبتلا شدن مردم به کرونا اوج می‌گیرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با اشاره به افزایش بیماران کرونایی بعد از موج مسافرت ها، یادآور شد: تجربه نشان داده به فاصله دو تا پنج روز بعد از هر تعطیلات با افزایش تعداد بیماران کرونایی مواجه هستیم و برای دو هفته تعداد بیماران ثابت می‌ماند.

دکتر آبتین حیدرزاده، از افرادی که در تماس با مسافران در استان بودند خواست حداقل ۱۰ روز در قرنطینه بمانند و خاطرنشان کرد: ممکن است افراد آلوده به ویروس کرونا باشند، اما هنوز علائمی نشان ندهند لذا طی این ۱۰ روز از سایر اعضای خانواده فاصله بگیرند.

بیشتر بخوانید: ابتلای خفیف می‌تواند از ابتلا به کرونای شدید جلوگیری کند؟
وی با بیان اینکه افراد در صورت بروز علائم کرونایی با ۴۰۳۰ تماس بگیرند، گفت: برای پیشگیری و کنترل ویروس کرونا رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی به ویژه ماسک زدن و فاصله گذاری اجتماعی ضروری است.

نکته مهم اینجاست که احتمال می‌رود موج جدید طغیان کرونا که در میانه شهریور باز هم برخاسته است، آنقدر قوی باشد که تا پاییز طول بکشد و آن زمان ما شاهد افزایش چشمگیری همزمان کرونا و آنفلوآنزا، خواهر دوقلوی کرونا خواهیم بود، زیرا فصل پاییز به خاطر شرایط خاص آب و هوایی، از لحاظ شیوع بیماری‌های عفونی تنفسی از زمستان هم خطرناک‌تر است، چون دست کم در زمستان، افراد بیشتر خود را می‌پوشانند و مراقبت می‌کنند و دست کم به سفر و تفرج نمی‌روند.

در این باره رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) تهران گفته است: قطعا اگر نخواهیم پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنیم، بیماری دوباره عود می‌کند.

صادق نیت، نسبت به حساسیت زدایی در جامعه ابراز نگرانی کرد و افزود: مسلما در روز‌های سرد سال که تهویه‌ها کمتر استفاده می‌شود، احتمال انتقال بیماری‌های میکروبی و ویروسی افزایش می‌یابد. بنابراین، باید با اطلاع رسانی درست، واقعیت‌ها را به مردم گفت تا آماده باشند.

این پزشک متخصص بر آمادگی بیش از پیش کادر درمانی برای مقابله با کرونا در فصل سرما تاکید کرد و گفت: غافلگیری در روز‌های پیش رو معنا ندارد و باید آماده باشیم.

او افزود: من برای پاییز نگران‌تر از اسفند ۹۸ هستم، زیرا آن روز‌ها با توجه به تعطیلات سال نو توانستیم بیماری را کنترل کنیم. اما، برای پاییز نمی‌توان چنین شرایطی را تصور کرد.

گول رنگ شهر‌ها را نخورید

یکی از مشکلاتی که در مهار کرونا به وجود آمده، این است که مردم با مراجعه به اخبار، از رنگ شهر خود مطلع می‌شوندو در صورتی که رنگ سفید برای شهر آن‌ها اعلام شده، نسبت به رعایت مسایل بهداشتی، کمتر حساسیت نشان می‌دهند. این مشکلی است که باعث می‌شود کرونا در مناطق کمتر آلوده هم شیوع پیدا کند.

در این رابطه سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفته است: مردم نباید خودشان را درگیر رنگ‌بندی شهر‌ها کنند؛ اعلام این رنگ‌بندی موجب اطمینان کاذب می‌شود، زیرا زمانی که اعلام می‌شود، وضعیت سفید است مردم کمتر نکات بهداشتی را رعایت می‌کنند.

علوی بیان کرد: این رنگ‌بندی‌ها اصطلاحاتی برای برنامه‌ریزی مسئولان بهداشت است و نباید دستورالعمل‌های بهداشتی تحت تاثیر این رنگ‌بندی‌ها قرار بگیرند. باید بدانیم که ویروس همچنان در جامعه می‌چرخد و وضعیت چه سفید باشد و چه قرمز، باید دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت کنیم.

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه فعلا مهم‌ترین توصیه، رعایت استراتژی "شفا" است، گفت: همچنان استراتژی شفاف یعنی شست‌وشوی مرتب دست‌ها با آب و صابون یا ضدعفونی کردن، فاصله‌گذاری و استفاده از ماسک باید رعایت شود.

به گفته او در حال حاضر مسافرت‌ها عامل مهمی در انتشار بیماری است و تا حد امکان باید از مسافرت‌های غیرضروری پرهیز شود، چون استان‌هایی مانند خوزستان در رده بندی بالای ابتلا به عفونت کرونا قرار دارند و نباید مردم ریسک کنند.
نظرات شما