صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۳۱ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 20
کد خبر: ۲۲۹۲۳۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

حواشی یک میانجیگری/ ماجرای دیدار ترامپ با روسای کشورهای کوزوو و صربستان چه بود؟

دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا مساله اسرائیل را به دال مرکزی سیاست خارجی خود در آستانه انتخابات ریاست جمهوری تبدیل کرده است. او که چندی پیش از توافق امارات و اسرائیل برای عادی‌سازی روابط پرده برداشته و خود را میانجی این توافق معرفی کرده بود، در اقدام عجیب دیگری سران دو کشور رقیب اروپای شرقی را کنار هم نشانده و با امضای توافق دیگری به نفع اسرائیل هر دو را شوکه کرد.

رویداد۲۴ «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا روز جمعه اعلام کرد صربستان و کوزوو با میانجی‌گری واشنگتن، قرار است روابط اقتصادی‌شان را با یکدیگر عادی سازی کنند و همین طور قرار است سفارت بلگراد در اسرائیل به اورشلیم منتقل شود و اسرائیل و کوزوو نیز شناسایی متقابل را در دستور کار قرار دهند. دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتایان صرب و کوزوویی با حواشی همراه بود.
 
ترامپ در حالی که پشت میز مجلل خود در اتاق بیضی شکل رییس جمهوری آمریکا نشسته و دو میز کوتاه در دو سمت او برای همتایان صرب و کوزوویی در نظر گرفته شده بود، اعلام کرد: «بعد از یک تاریخ تراژیک و خشونت بار و بعد از سال‌ها مذاکرات شکست خورده، دولت من پیشنهاد زدن یک پل بر روی این شکاف را مطرح کرده است. من خوشحالم که در حضور سران این دو کشور از امضای توافق همکاری‌های اقتصادی میان آنها خبر بدهم. این توافق‌ها نتیجه کوشش‌های دولت آمریکا برای حل اختلافات میان صربستان و کوزوو بوده است.»
 
دونالد ترامپ، درتوییتی نوشت که امروز «روز بزرگ دیگری» برای صلح در خاورمیانه بود و کشور کوزوو با اکثریت مسلمان با اسرائیل توافق کرده‌اند روابط عادی و سیاسی برقرار کنند.

انتقال سفارت به قدس و بی‌خبری رئیس‌جمهور

صربستان و کوزوو نیز اعلام کردند که در چهارچوب مذاکراتی به میانجی‌گری آمریکا، روابط خود را عادی کرده‌اند. تصویری از این نشست بار‌ها در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد که از احتمال بی‌خبری رییس‌جمهور صربستان از اعلام انتقال سفارت این کشور در اسرائیل به قدس حکایت دارد. بعد از اعلام خبر انتقال سفارت صربستان به قدس در ماه جولای، ترامپ این توافق را فوق‌العاده توصیف می‌کند. در این لحظه ووچیچ ابتدا به حاضران در جلسه و بعد به صفحات اسنادی که باید امضا کند نگاه می‌کند و سرش را به نشانه اضطراب تکان می‌دهد.
 
 
جاسمین موجانویچ فعال سیاسی اهل بوسنی در توییتر خود در این باره نوشته: بی شک ووچیچ از جزییات توافق انتقال سفارت صربستان به بیت‌المقدس یا خبر نداشته یا دست کم قرار نبوده این اتفاق در ماه جولای رخ دهد.
 
راشا تودی درباره صحت غافلگیری ترامپ نوشته: ووچیچ این هفته برای امضای یک توافق با میانجی‌گری ترامپ با عبدالله هوتی نخست‌وزیر کوزوو به واشنگتن سفر کرده بود. این توافق به تنهایی می‌تواند پیروزی دیپلماتیک مهمی برای واشنگتن باشد چرا که بعد از چندین سال این دو رقیب حوزه بالکان را کنار هم نشانده است.
 
این رسانه نوشته تحلیل نظرات درباره این نشست نشان می‌دهد مردم فکر می‌کنند ووچیچ از محتوای توافقی که آمریکا میانجی‌گری کرده خبر نداشته و این صحنه از نظر آن‌ها تحقیرآمیز است. جالب‌تر اینکه ترامپ در خلال نشست یک بار عبدالله هوتی را رییس جمهور کوزوو خطاب کرده در حالی که او نخست‌وزیر این کشور است.
 
دولت ترامپ در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار از طرح اتتقال سفارت واشنگتن به قدس خبر دادند. این اقدام کمی بعد عملیاتی شد، ولی فلسطینی‌ها را خشمگین کرد چرا که از نظر آن‌ها انتقال سفارت به اورشلیم به معنای شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل است.
 
پیش از روز جمعه، تعداد انگشت شماری از کشور‌ها با رویه آمریکا موافقت کرده و سفارت‌شان را از تل‌آویو به قدس منتقل کردند. از میان این کشور‌ها می‌توان به گواتمالا، هندوراس و مالاوی اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: در جستجوی دستاورد دیپلماتیک/ ترامپ به دنبال جبران شکست حقوقی در برابر ایران است؟

ترکیه از اقدام کووزو و صربستان برای انتقال سفارت‌خانه‌هایشان از تل‌آویو به بیت‌المقدس انتقاد کرده و آن را نگران کننده خوانده است. وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای اعلام کرده: ما از همه کشور‌ها می‌خواهیم به قطعنامه‌های سازمان ملل در این رابطه پایبند باشند و به وضعیت تاریخی و قانونی اورشلیم احترام بگذارند و جلوی اقداماتی که حل و فصل درگیری اسرائیل و فلسطین را دشوار‌تر می‌کند، بگیرند.

تاریخچه تنش میان صربستان و کوزوو و نقش آمریکا

علاوه بر مساله اسرائیل، نشست روز جمعه کاخ سفید از حیث خبر عادی سازی روابط کووزو و صربستان اهمیت قابل توجهی داشت. کوزوو و صربستان هر دو تا ذهه ۱۹۹۰ بخشی از ایالات فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی بودند. در سال ۲۰۰۸، استان خودمختار کوزوو، به صورت یکطرفه از صربستان اعلان استقلال کرد حال اینکه صربستان کوزوو را به عنوان بخشی از خاک خود محسوب می‌کند. این در حالی است که کوزوو خود را یک حکومت مستقل می‌داند.
 
اکثریت جمعیت کوزوو مسلمان هستند. در سال ۲۰۱۸ میلادی دو کشور تا پای میز مذاکره برای حل و فصل مشکلاتشان رفتند، اما مذاکرات با قتل الیور ایوانویچ سیاست‌مدار صرب تبار در شمال کوزوو عملا بر هم خورد. الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهور صربستان، این حادثه را «عملی تروریستی» خواند و مذاکرات را معلق کرد.
 
بسیاری از کاربران با استفاده از هشتگ اکساندر ووچیچ، اقدام ترامپ را تحقیری علیه یک کشور ۹ میلیونی عنوان کردند.
 
رفتار تحقیر آمیز ترامپ با رییس جمهور صربستان در یک دیدار رسمی زمانی برجسته‌تر می‌شود که بدانیم یک زمان رییس‌جمهور یوگسلاوی چطور در کاخ سفید پذیرایی شده بود. «یوسیپ بروز تیتو» رییس جمهور جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی تصویری در کاخ سفید سال ۱۹۷۱ دارد که از دید برخی رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی نشانگر عزت یوگسلاوی سابق در برابر ابرقدرتی مانند آمریکاست.
 
 
تیتو در سال ۱۹۷۱ به دعوت نیکسون رییس جمهور وقت آمریکا به واشنگتن سفر کرد و استقبال گرم نیکسون از او تصاویری را در تاریخ به ثبت رسانده است.
 
در جریان دیدار با نیکسون در اتاقی پر از خبرنگار و عکاس، تیتو یک سیگار برگ کوبایی را روشن کرد. این حرکت او دو تعبیر تحریک آمیز داشت: یگ اینکه سیگار کشیدن در کاخ سفید از سال ۱۹۶۴ بر اساس قانون آمریکا ممنوع است. دوم اینکه این دیدار در زمان تنش‌های شدید کوبا و آمریکا انجام شده بود و به اعتقاد عموم مردم این سیگار کوبایی رسما از سوی فیدل کاسترو رهبر کوبا به تیتو هدیه داده شده بود.
 
نیکسون به این اقدام تیتو واکنش نشان داد. او با تعجب خطاب به رییس جمهور یوگسلاوی به او گفت: آقای رییس جمهور ما در کاخ سفید سیگار نمیکشیم.
 
تیتو به او نگاهی کرد و در حالی که به سیگار کشیدن ادامه می‌داد با لبخند و خونسردی گفت: خوش بحال شما!
 
بر اساس گزارش رسانه‌های آمریکایی نیکسون دیگر تا آخر نشست اشاره‌ای به ممنوعیت سیگار کشیدن در کاخ سفید نکرد. تا امروز نیز تیتو تنها کسی بوده که این قانون آمریکا را زیرپا گذاشته است.
نظرات شما