رویداد۲۴ محمد آیتی: این سوال که پیروزی کدام یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع ایران و شرایط اقتصادی کشور است مدام به پرسش گذاشته میشود. اگرچه همواره این گذاره مطرح میشود که تفاوتی میان سیاستهای کلان واشنگتن در قبال تهران وجود ندارد اما ناظران بر این باورند که امروز، برجام به نقطه اصلی تفاوت میان دونالد ترامپ، رئیسجمهور کنونی آمریکا و «جو بایدن» نامزد دموکراتها برای ایران تبدیل شده است. از این رو انتخابات آمریکا برای تهران اغلب با این رویکرد که در صورت پیروزی بایدن، واشنگتن به برجام برخواهد گشت و در مقابل، تمدید حضور ترامپ در قدرت به معنای آرایش نظامی و کنار رفتن گزینه مذاکره است، تفسیر میشود.
کمی بیش از یکماه تا انتخابات ریاستجمهوری آمریکا زمان باقی مانده است. برنامه نامزدهای انتخابات آمریکا در قبال ایران یکی از مهمترین بخشهای برنامههای تبلیغاتی آنها را تشکیل میدهد. جو بایدن قاطعانه از برجام حمایت کرده و ترامپ قویا به دنبال توافق جدید با تهران و تشدید فشارهای اقتصادی است. ایران به صراحت اعلام کرده که به دنبال مذاکره و توافق جدید نیست و تنها برجام را به رسمیت میشناسد و این به معنای تمایل تهران به پیروزی بایدن در انتخابات است. اما نمایندگان مجلس که اکثریت آن در اختیار طیف اصولگرایان است و اغلب با شعارهایی در مخالفت با مذاکره و برجام به بهارستان آمدهاند چه نظری درباره انتخابات آمریکا و نتیجه آن دارند؟
حسین جلالی، نماینده مردم رفسنجان و انار در گفتوگو با رویداد۲۴ میگوید: بین روش و منش حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا و نامزدهای انتخاباتی آنها نه در کل و نه در جزء، فرق خاصی وجود ندارد، چون هر دو حزب یک هدف مشترک دارند «براندازی جمهوری اسلامی ایران».
او افزود: در این انتخابات یک فرصت و تنفس سیاسی ایجاد میشود، اما متاسفانه ما همچنان برای این موضوع گروه اقدام تشکیل ندادهایم. باید در مجلس این گروه تشکیل شود، زیرا در جریان این رقابت سیاسی این دو کاندیدا بهخاطر اینکه رای بیاورند امکان دارد یک فرصت و آوانسهایی به ایران بدهند. ما اگر گروه اقدام داشته باشیم میتوانیم از این فرصتهای بهدستآمده به نفع خودمان سود ببریم.
جلالی تصریح کرد: آمریکا چون در تشدید تحریمها علیه ایران تنها ماند و اعضای شورای امنیت از آمریکا تبعیت نکردند حال نامزدهای ریاستجمهوری آن، برای رایآوری خود به دنبال رضایت ایران هستند و ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در خصوص پیشبینی خود از انتخابات پیشروی آمریکا گفت: در نظرسنجیها بایدن ۱۵ درصد از ترامپ جلوتر است، اما چهار سال پیش هم کلینتون از ترامپ پیش بود، ولی نتیجه طور دیگر رقم خورد. هرچند ترامپ با شعارهای پوپولیستی که داده تا حدی برای خود محبوبیت دست و پا کرده و از طرفی حس ملیگرایی را در آمریکا افزایش داده است، اما هم آرزو دارم و هم پیشبینی میکنم که ترامپ مخصوصاً بهخاطر مواضع ضدایرانی که داشته در انتخابات آمریکا شکست بخورد.
ولی اسماعیلی نماینده مردم گرمی در مجلس درباره اهمیت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برای ایران به رویداد۲۴ گفت: طبق فرمایش مقام معظم رهبری نباید اقتصاد کشور را شرطی کنیم. یکی از مصداقهای شرطیکردن اقتصاد کشور همین است که مرتباً مسائلی در خصوص انتخابات آمریکا مطرح کنیم تا اینطور در جامعه القا شود که نتیجه این انتخابات و اینکه چه فردی رای میآورد برای ما بااهمیت است.
نایبرییس کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: در اینکه دستگاه دیپلماسی کشور و بهطور کلی نظام باید این رقابت سیاسی را رصد کند شکی نیست، زیرا میزان تعامل ما یا واکنشهایی که ایران باید در قبال آمریکا داشته باشد به نتیجه این انتخابات بستگی دارد؛ یعنی باید بدانیم اگر ترامپ رای آورد چگونه سیاستهای خود را ادامه دهیم و اگر بایدن در راس کار قرار گرفت به چه صورت سیاستهای خود را از سر بگیریم، ولی اینکه از کلانترین مسائل کشور تا قیمت تخممرغ را به این موضوع گره بزنیم اشتباهی بزرگ است.
اسماعیلی یادآور شد: بحثهای حاکمتی آمریکا سازماندهی شده است و آنها مثل کشورهای جهان سوم نیستند که هر که بر سر کار آمد سیاست جداگانهای ارائه دهد. شاید تفاوت جزئی در وضع سیاست و اجرا از خود بروز دهند، اما هیچگاه در کلان اختلافنظر با هم ندارند. ما اگر نگاهمان به ظرفیتهای درونی باشد و ذهن خود را برای حل مشکلات به بیرون از مرزها معطوف نکنیم تا حد زیادی مشکلاتمان رفع خواهد شد.
سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات در همین رابطه به رویداد۲۴ گفت: مردم ایران مطمئن باشند چه ترامپ رای بیاورد چه بایدن، هیچ تاثیری مثبتی برای ما بهبار نخواهد آمد.
وی افزود: تا زمانی که آمریکا برده رژیم صهیونیستی باشد، روسایجمهور آن نمیتوانند هیچ غلطی برای ملت آمریکا بکنند چه برسد بخواهند برای دیگر کشورها نسخه ارائه دهند. امیدوارم مردم آمریکا تصمیم بگیرند فضا را بهسمتی ببرند که از زیر یوغ و بردگی رژیم صهیونیستی خلاص شوند تا در کمال آزادی بتوانند رییسجمهور کشورشان را انتخاب کنند.
اسحاقی در ادامه عنوان کرد: ۴۲ سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و حال دو نتیجه برای همگان محرز شده است نخست اینکه آمریکا در قبال نظام و ملت ایران هیچ غلطی نمیتواند بکند. دوم اینکه متکیبودن به اقتصاد مقاومتی حلال مشکلات اقتصادی است.
نماینده قائنات در پاسخ به این سوال که برگشت آمریکا به برجام میتواند برای ایران موثر باشد؟ گفت: بایدن حرف از بازگشت به برجام زده است، اما بدانید بایدن اگر بدتر از ترامپ نباشد، بهتر نیست. بازگشت آمریکا به برجام میتواند یک اشتباه محض باشد. اگر تا امروز ایران از برجام خارج نشده و موارد حقوقی آن را پذیرفته است بهخاطر اسلامیبودن کشور و باوفابودن به تعهدات است. تا زمانی که برجام یک تعهد بینالمللی محسوب شود و دیگر طرفهای برجام بتوانند به تعهدات خود پایبند باشند، مطمئناً ایران بر مبنای سیرت اسلامی خود پای امضا و تعهد خود باقی خواهد ماند.
محمود احمدیبیغش، نماینده مردم شازند درباره تفاوت بین ترامپ و بایدن برای جمهوری اسلامی ایران به رویداد۲۴ گفت: این نهایت سادگی است که ما تصور کنیم بین آقای ترامپ و بایدن تفاوت است. یعنی حتی در جزئیترین مسائل هم بین این دو نفر فرق خاصی وجود ندارد.
وی یادآور شد: چند سال پیش، بخشی از مردم ما ذوق داشتند که اگر اوباما رییسجمهور آمریکا شود مسائل ایران تا حد زیادی حل میشود و در چرایی این موضوع توجیه میکردند که او از نسل مسلمانان و سیاهپوست زجرکشیده است، ولی گذشت زمان نشان داد که او بدتر از بقیه بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت: دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با شیوههای انتخاباتی خود به خواص ما طوری القاء میکنند که بین این دو نفر تفاوت وجود دارد. قاطعانه میگویم هردوی اینها برای انقلاب ایران سم هستند. سیاستهای آمریکا بهدست صهیونیست بینالملل است و بایدن و ترامپ هردو عروسک خیمه شببازی هستند. شیوه هر دو حزب آمریکا، زمینگیرکردن نظام جمهوری اسلامی ایران است. اینکه آمریکا یک روز برجام را امضا میکند منافعش در این است و روزی که از برجام خارج میشود باز هم منافع خود را درنظر میگیرد؛ اینطور نیست که دموکراتها برجام را بخواهند و جمهوریخواهان این توافق را نخواهند. آنها به فراخور زمان و برای منافع خود تغییر رویه میدهند.
احمدیبیغش افزود: انقلاب اسلامی باید کار خودش را انجام بدهد و شک نکنید آمدن و رفتن این جناحهای سیاسی در راس قدرت آمریکا، سودی برای ما ندارد. این خیانت آقای روحانی است که انقلاب و ملت را هفت سال معطل برجام کرد. برجام که هیچ فرجامی نداشت تمام سرمایه مادی، معنوی و هویتی ما را گرفت. ایران در بحث هستهای به بزرگراه خوبی رسیده بود و خیانت آقای روحانی کاری کرد که ما از آن بزرگراه برگردانده شویم.
نماینده شازند در پایان خاطرنشان کرد: انقلاب ما براساس اصول اخلاقی شکل گرفته است. ایران یک معاهده بینالمللی را امضا کرده است و تا دیگر طرفها در این قرارداد حضور دارند ما هم به آن پایبند هستیم. اینکه یک شرور از این قرارداد کنار کشید به این معنا نیست که ما هم اصول اخلاقی را کنار بگذاریم. حال این قرارداد با تمام انتقاداتی که به آن بود چند سال پیش امضا شد و اکنون باید از چین، روسیه و طرفهای اروپایی بخواهیم به تعهدات خود عمل کنند و مواظب باشیم کلاهی بر سر ایران نرود.