رویداد۲۴ سارا ریاضی: طی روزهای گذشته اظهارنظری از سوی وزیر راه و شهرسازی منتشر شده و حواشی به همراه داشت که در آن به نقل از این مقام مسئول اینگونه در رسانهها خبر منتشر شده بود که مردم میتوانند با هواپیماهای شخصیشان مسافرکشی کنند! محمد اسلامی گفته بسیاری از فرودگاهها در شهرهای مختلف هستند که استعداد راهاندازی تاکسی هوایی را دارند و مردم میتوانند با استفاده از هواپیماهای شخصی خود و با ثبت نام در این طرح از این پروژه استفاده کنند.
حواشی ایجاد شده برای وزیر راه او را مجبور به پاسخگویی کرد. او روز دوشنبه اظهار نظر خود را تعدیل کرد و گفت: برداشتهای شخصی نادرستی از صحبتهای اخیر من درباره تاکسیهای هوایی مطرح شد و آن این بود که در این شرایط اقتصادی مردم هواپیمای شخصی بخرند و از آن استفاده کنند یا اینکه مردم هواپیمای شخصی دارند!
او در توضیح گفت: برخی مانند جراحها و دیگر متخصصان، افراد و شرکتها نیازمند خدمات هوانوردی عمومی هستند و استفاده از ظرفیت هواپیماهای سبک و فوق سبک در فرودگاههای کشور یک فرصت و ضرورت است که به مردم در شرایط خاص خدمات ارائه میدهد. اسلامی گفته این مسئله پیچیده و خارق العادهای نیست و هم اکنون نیز وجود دارد.
این اولین بار نیست که مساله تاکسی هوایی در ایران مطرح میشود. این طرح مربوط به پیش از انقلاب است که تا امروز به تعویق افتاده. مهر ماه امسال ستاد فناوری فضایی و حمل و نقل پیشرفته که نهاد وابسته به ریاست جمهوری است از پرواز تاکسیهای هوایی در آسمان ایران خبر داد. بنا به گفتههای این نهاد؛ از مهرماه فاز ابتدایی این طرح آغاز شده، اما اولین پرواز قرار است بهمن انجام بگیرد.
سوال اینجاست که منظور وزیر از مالکان شخصی هواپیماها چیست و چطور میشود از هواپیما برای جابه جایی مسافر استفاده کرد؟
بیشتر بخوانید: وزیر راه: مردم میتوانند با هواپیمای شخصی خود مسافرکشی کنند!
ایران کجای صنعت هوانوردی عمومی است؟
به گزارش رویداد۲۴ تنها فرودگاهی که به مالکان شخصی خدمات ارائه میدهد، فرودگاه آزادی آبیک قزوین است و در حال حاضر تنها ۱۶۸ هواپیما در کل با مالکیت خصوصی وجود دارد که همه این مالکان نیز افراد حقیقی نیستند. اما به نظر میرسد وزیر برنامهای برای تغییر کاربری این ۱۶۸ هواپیما ندارد.
ایران در حالی به سمت راهاندازی تاکسیهای هوایی گام برداشته که تا امروز تعداد انگشتشماری از استارت آپهای بزرگ جهان با همکاری شرکتهای چند ملیتی هواپیمایی و اتومبیل سازی، پروازهای آزمایشی تاکسیهای هوایی را آغاز کردهاند.
نشریه گاردین در این باره توضیحانی نوشته: «سه نوع وسیله نقلیه برای تاکسیهای هوایی وجود دارد: ۱) مولتی کوپترهای بدون بال که بهترین گزینه برای سفرهای کوتاهند و قادرند هم به صورت عمودی و هم افقی حرکت کنند. ۲) eVTOL که از چرخندهها برای معلق نگه داشتن در هوا و از بالها برای کروز بهتر استفاده میکنند. ۳) وسایل نقلیه پیچیده تری که از سامانه جهتدهی رانش استفاده میکنند.»
به گفته کارشناسان برای مردم اهمیتی ندارد کدام یک از این وسایل نقلیه آنها را جابجا میکند، آنچه اهمیت دارد کم صدا بودن این وسایل است. دلیل اصلی اینکه ما دائما شاهد عبور و مرور هلیکوپترها بر فراز شهرها نیستیم سر و صدایی است که این وسیله ایجاد میکند.
شرکت آلمانی ولوکوپتر در سال ۲۰۱۹ مقالهای منتشر کرد و مدعی شد وسایل نقلیهای که این شرکت برای تاکسیهای هوایی در نظر گرفته یک سوم صدای هلی کوپتر را خواهد داشت. شرکت هوایی آلمانی لیلیوم مدعی شده هواپیماهای آنها یک هفتم تا یک هشتم هلیکوپتر سر و صدا ایجاد کنند.
پیش بینیها نشان میدهد تا سال ۲۰۲۵ نباید انتظار زیادی از تاکسیهای هوایی داشت. شرکت اوبر که یک شرکت حمل و نقلی آمریکایی است گفته انتظار دارد تا سال ۲۰۲۳ تاکسیهای هوایی بدون خلبان را عملیاتی کند.
در ماه ژانویه امسال اوبر اعلام کرد که با شرکت کرهای هیوندا قراردادی امضا کرده که طی آن قرار است این شرکت تولید انبوه «ای وی تول» یا هواپیماهای الکترونیک با قابلیت تیک آف و لندینگ عمودی را برای شبکه هوایی اوبر برعهده بگیرد.
از سوی دیگر شرکت آلمانی «وولکوپتر» اولین شرکتی بوده آزمایشات پروازی با این نوع هواپیماهای دو سرنشینه را در سنگاپور انجام داده است. شرکتهای بزرگی نظیر تویوتا، هیوندای و بوئینگ اقداماتی را در راستای تولید هواپیماهای الکترونیک با قابلیت تیک آف و لندینگ عمودی آغاز کرده اند.
چالشهای صنعت تاکسیهای هوایی چیست؟
در غرب یکی از چالشها بر سر راه این ساز و کار جدید حمل و نقلی، ایجاد اعتماد در مساقران است. جولای سال گذشته نهاد امنیت هوانوردی اروپا EASA مجموعهای از پیش شرطها را برای eVTOLs تعیین و منتشر کرد.
بر اساس این دستورالعمل، شرکتهای سازنده این پرنده برای اینکه بتوانند آنها را بر فراز مناطق شهری به پرواز در بیاورند باید نرخ شکستشان را اعلام کنند و این نرخ باید کمتر از یک در یک میلیارد ساعت پرواز باشد (این عدد مشابه عددی است که برای پروازهای مسافربری در نظر گرفته شده). برای رسیدن به این عدد، شرکتهای سازنده باید موتورها، باتریها و سامانههای کنترل پرواز بک آپ را در طراحیشان در نظر بگیرند.
آیا تاکسیهای هوایی خدماتی برای ثروتمندان است؟
یکی دیگر از چالشهای پیش روی این صنعت جدید احتمال انحصار آن برای یک طبقه خاص اقتصادی است. شرکت وولکوپتر گفته احتمالا هزینه تاکسی خطی هوایی از مرکز لندن به فرودگاه هیترو (فاصله ۱۸ مایلی روی زمین که با تاکسی حدودا ۳۶ دقیقه طول میکشد) ۱۰۰ تا ۲۰۰ پوند (معادل ۳.۵ تا ۷ میلیون تومان) خواهد بود.
شرکت لیلیوم و ورتیکال که دو شرکت اروپایی ارائه دهنده خدمات تاکسی هوایی در آینده خواهند بود نیز گفته رقم احتمالی آنها نزدیک به رقم وولکوپتر است. اوبر برای این مسیر عدد کمتری را پیش بینی کرده و رقم ۸۸ پوند (معادل ۳ میلیون تومان) را در سال ۲۰۲۳ در نظر گرفته که احتمالا این رقم تا سال ۲۰۲۵ به ۳۰ تا ۳۵ پوند برای این شرکت خواهد رسید.
این عدد از نظر مخاطب ایرانی عدد بزرگی است، اما اگر بدانید هزینه تاکسی از مرکز لندن به فرودگاه هیترو چیزی بین ۴۹ تا ۹۲ پوند است درمییابید که در واقع این عددها به معنای به صرفه بودن تاکسیهای هوایی است.
با همه اینها هفتهنامه هوانوردی «اویشن ویک» معتقد است در ابتدا این خدمات، خدماتی لوکس در اختیار تجار خواهد بود. اما این صنعت به زودی به این نتیجه خواهد رسید که باید قیمتها را برای اینکه مردم دیگر هم بتوانند از این خدمات استفاده کنند پایین بیاورد.
یکی از راههای پایین آوردن هزینه تاکسیهای هوایی، استفاده از هواپیماهای بدون خلبان و کنترل از راه دور است. اما سوال اینجاست که مردم چقدر به هواپیمایی که خلبان ندارد اعتماد میکنند؟ اوبر پیش بینی کرده ظرف مدت یک دهه مردم به هواپیماهای بدون سرنشین عادت میکنند.
در واقع همین الان هم بسیاری از مردم جهان از هواپیماهای چینی EHang که بدون خلبان است استفاده میکنند. بیشترین استفاده از این نوع هواپیما در چین، هلند، اتریش و قطر انجام میشود.