رویداد۲۴ جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا در توییتی برخی از اعضای دولت تازه آمریکا را معرفی کرد. در میان این افراد نام آنتونی بلینکن به عنوان وزیر امور خارجه و جان کری به نماینده ویژه آمریکا در امور اقلیمی، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، لیندا ستلیوان، سفیر آمریکا در سازمان ملل قرار دارند. نکته جالب توجه درباره انتخاب افراد تیم امنیت ملی و سیاست خارجی جدید آمریکا این است که اغلب آنها مقامهای ارشد وزارت خارجه دوره باراک اوباما بودند.
آنتونی بلینکن از حامیان ائتلافهای جهانی و یکی از نزدیکترین مشاوران سیاست خارجی جو بایدن بوده. بلینکن ۵۸ ساله بعد از از کاندیداتوری هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ و شکست او در برابر ترامپ، به عنوان یکی از موسسان شرکت مشاوره «وست اکسس» که یک شرکت مشاوره درباره ریسکهای ژئوپلتیک است به کارش ادامه داد.
آنتونی بلینکن در یک خانواده یهودی در نیویورک به دنیا آمده و در سن ۹ سالگی به همراه مادر و همسر مادرش به پاریس مهاجرت کرده است. ساموئل پیزار همسر مادر بلینکن یک وکیل آمریکایی است که در لهستان زاده شده و از بازماندگان حادقه هولوکاست بود.
او بعدها به یکی از مشاوران اقتصاد بین الملل در دولت جان اف کندی تبدیل شد که یک دیگر را در دانشگاه هاروارد ملاقات کرده بودند. بلینکن تحصیل کرده دانشگاه هاروارد در رشته حقوق است و اولین بار در کمپین ریاست جمهوری مایکل دوکاکیس در دهه ۱۹۸۰ کارش را در عالم سیاست آغاز کرد.
بلینکن در دولت بیل کلینتون فعالیتش را در وزارت خارجه آغاز کرد و در دوران ریاست جمهوری اوباما، معاونت وزارت خارجه را برعهده داشت. بلینکن در دوران ریاست جمهوری اوباما، به عنوان مشاور امنیت ملی بایدن معاون اول وقت اوباما نیز فعالیت میکرد. او کارش را به عنوان کارمند شورای امنیت ملی در دولت بیل کلینتون آغاز کرد و ابتدا به یکی از مدیران ارشد امور اروپایی، مدیر ارشد بخش تنظیم سخنرانیها و طراحی استراتژی هاو سپس به عنوان رییس بخش تدوین سخنرانیهای کلینتون تبدیل شد.
رویترز در توصیف بلینکن نوشته کسانی که از نزدیک با او کار کردهاند، میگویند او «دیپلمات دیپلماتهاست» اهل مشورت و نسبتا نرم گفتار و بر سیاست خارجی کاملا مسلط است.
تام شنون که در زمان حضور آنتونی بلینکن در شورای امنیت ملی در دهه ۱۹۹۰ و در وزارت خارجه دوران اوباما با بلینکن کار کرده درباره او میگوید: من هرگز ندیدم که او آرامشش را از دست بدهد.
به گفته سی ان ان، بلینکن در آن زمان در چند تصمیم مهم دولت اوباما نقشآفرینی کرده بود. یکی در واکنش آمریکا به لشکر کشی روسیه به کریمه در سال ۲۰۱۴، دیگری در کمپین ترور اسامه بن لادن در سال ۲۰۱۱ و یکی در ائتلاف به رهبری آمریکا در مبارزه با داعش.
بیشتر بخوانید: چالشهای بایدن در بدو ورود به کاخ سفید
به گزارش رویداد۲۴ جیمز ملوایل دیپلمات سابق آمریکایی درباره آنتونی بلینکن به سی.ان.ان گفته آنآنتونی باهوش و مهربان است و به یکی از مدیران خارق العاده و موثر در دستگاه دیپلماسی تبدیل خواهد شد. او باید خرابکاریهای بدترین رییس جمهور و وزیر خارجهای که تاریخ آمریکا به خود دیده را تمیز کند. یکی از مقامات فعلی وزارت خارجه به سی.ان.ان گفته بایدن گزینهای بهتر از این را نمیتواند برای وزارت خارجه انتخاب کند.
آسوشیتدپرس درباره انتخاب بلینکن نوشته «اولین کاری که او باید در دستور کار قرار دهد بازسازی روابط واشنگتن با دولتها و متحدان خارجی است که با سیاست «آمریکا اول» ترامپ از بین رفتهاند. رویترز پیش بینی کرده روز سه شنبه نام آنتونی بلینکن به عنوان وزیر اعلام شود.
به گزارش رسانههای آمریکایی، بلینکن به سرعت وضعیت رویکرد آمریکا در قبال ایران را نیز تغییر خواهد داد. او در زمان مذاکرات هستهای دولت اوباما با تهران از نزدیک درگیر مذاکرات بود و یکی از منتقدان اصلی خروج ترامپ از این توافق بود.
بلینکن در کنار دیگر مشاوران بایدن تاکید کرده بود که واشنگتن باید به توافق هستهای برگردد، اما همزمان به دنبال رسیدن به یک توافق بلند مدتتر و قویتر با ایران باشد.
چند هفته پیش و قبل از اعلام نام بلینکن به عنوان کاندیدای وزارت خارجه، نشریه اسرائیلی آحارانوث نام این دیپلمات ۵۸ ساله آمریکایی را به عنوان کسی که احتمالا مسئول از سر گیری مذاکرات با تهران خواهد بود ذکر کرده بود.
این رسانه در کنار نام آنآنتونی بلینکن، نام جیک سالیوان و مایک فلورنوی را هم به عنوان کسانی که در تیم از سرگیری روابط با ایران قرار دارند اعلام کرد و نوشت: استراتژی این تیم آغاز یک مذاکره دو بخشی با ایرانیها از طریق دو کانال مجزا خواهد بود. اولین کانال به محض ورود بایدن به کاخ سفید در ماه ژانویه و قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن کارش را آغاز میکند.
به گزارش این رسانه اسرائیلی، برآورد آمریکاییها این است که قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران هیچ توافق مهمی حاصل نخواهد شد. در نتیجه هدف اصلی در خلال فاز اول رسیدن به یک درک مشترک با تهران برای توقف برنامه توسعه موشکهای بالستیک و برنامههای منطقهای ایران و همچنین توقف فعالیتهای هستهای تهران خواهد بود.
در ازای این توافق به محض امضای موافقت نامه، واشنگتن تحریمها علیه ایران را که از سال ۲۰۱۸ با خروج ترامپ از برجام اعمال شده بود را لغو میکند.
آحارانوث در ادامه پیشبینی کرده بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران، آمریکا مذاکرات را با محوریت برنامه هستهای و مسائل منطقهای با هدف اصلاح ضعفهای ساختاری برجام از سر میگیرد. در خلال فاز دوم رویکرد جدید در قبال ایران که قرار است مدت طولانیتری به طول بیانجامد، تحریمها همچنان به قوت خود باقی است.
به گزارش رویداد۲۴ بلینکن یکی از مخالفان فروش هواپیماهای اف-۳۵ به امارات است. با این حال او در گفتگو با نشریه «جیوش اینسایدر» وعده داده که دولت بایدن سیاست به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی کشورهای عربی را دنبال کند. اما رویکرد اصلی او در قبال اسرائیل همان رویکرد حل و فصل اختلاف میان اسرائیل و فلسطین در قالب سیاست دو دولت است.
او در گفتگو با این رسانه اسرائیلی گفته «نادیده گرفتن ابعاد درگیری اسرائیل و فلسطین کمکی به حل آن نمیکند.» بلینکن در گفتگو با این رسانه تاکید کرده که آمریکا در دولت بایدن باید در روابطش با عربستان سعودی تجدید نظر کند و از اینکه آنها در راستای منافع و ارزشهای آمریکایی قدم برمیدارند اطمینان حاصل کند.
بنا به گزارش تایمز آو اسرائیل تصویر بالا مربوط به نوامبر ۲۰۱۳ و زمانی است که خبر باز شدن یکی از گرههای مذاکرات هستهای با ایران به اوباما داده شده است. در این تصویر بلینکن با شنیدن خبر اینطور ابراز خوشحالی کرده است. در سمت چپ تصویر بن رودز و سمت راست آنآنتونی بلینکن دیده میشوند. در این تصویر اوباما در حال صحبت تلفنی با جان کری وزیر خارجه وقت آمریکاست.