رویداد۲۴ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه) موافقت کردند که طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها به صورت دو فوریتی مورد بررسی قرار گیرد.
در جریان بررسی تقاضای رسیدگی به طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی به عنوان اولین مخالف اظهار کرد: نام طرح، اقدام راهبردی برای لغو تحریمها است اما در آن محتوایی برای این کار دیده نشده است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: کمیسیون امنیت ملی جلساتی برای بررسی این طرح تشکیل داد اما اقدام راهبردی و فوری برای پاسخ به ترور شهید فخریزاده نیست. پنج گام برای لغو محدودیتها برداشته شد و آژانس هم روی پنج گام گزارش میدهد مبنی بر اینکه ایران سانتریفیوژهای جدید را نصب کرده و سطح غنی سازی را بالا برده و ذخیره غنی سازی را افزایش داده است پس در این طرح کار جدیدی صورت نگرفته باید در این طرح توقف اجرای پروتکل الحاقی را دنبال کنیم.
کریمی قدوسی خاطر نشان کرد: در این طرح موضوع جدیدی نیامده و می خواهند همان پنج گام دولت در کاهش تعهدات برجامی به قانون تبدیل شود که اتفاق خوبی است اما باید در صورت برداشته نشدن تحریم ها ظرف سه تا شش ماه آینده از سوی اروپایی خروج از NPT را در دستور کار قرار داد.
وی مدعی شد: زمانی که آقای آمانو به تهران آمد دو خواسته بازدید از پارچین و مصاحبه با یکی از دانشمندان هستهای را داشت که این دو اتفاق رخ داد و او برگشت و آژانس هم پرونده PMD را بست بعد از این برجام امضاء شد و اینها زمینهی نفوذ و اطلاعات به دشمن و طراحی دشمن برای رخ دادن این فجایای بزرگ در کشور شد ضربه از ناحیه نفوذ است.
محمود نبویان نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی به عنوان اولین موافق دو فوریت این طرح اظهار کرد: لازم است قبل از هر چیزی چند موضوع را برای نمایندگان توضیح دهم که پروتکل چه اهمیتی دارد. نظارتهای آژانس نسبت به یک کشور دارای فناوری هستهای چند بعد دارد که یکی از آن پادمان است بدان معنا که نسبت به فعالیتهای اعلام شده نظارت صورت میگیرد مثلا اعلام میشود که در نطنز ۱۰۰۰ سانتریفیوژ داریم و بعد آژانس بازدید میکند که آیا این ۱۰۰۰ سانتریفیوژ وجود دارد یا خیر بعد از آن آژانس مدعی شد که کشورهای دارای فناوری هستهای اقداماتی انجام میدهند که به قول خودشان اعلام نمیکنند این را به عنوان مواد و فعالیتهای اعلام شده تعبیر میکنند و برای آن پروتکل الحاقی را در نظر گرفتند.
بیشتر بخوانید: چهار نکته درباره ترور محسن فخری زاده / نقش تیم ترامپ چیست؟
وی ادامه داد: منظور از مواد و فعالیتهای اعلام نشده آن است که مثلا آژانس اختیار دارد که اگر بخواهد زیرزمین مجلس شورای اسلامی یا ساختمان ریاست جمهوری، حرم امام رضا (ع) و اماکن نظامی را بازدید کند؛ آقای روحانی این موضوع را در کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هستهای مورد اشاره قرار داد و اعلام کرد در سال ۱۳۸۲ که پروتکل الحاقی پذیرفته شد این نگرانی وجود داشت که ساختمان ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی را هم بگردند.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مسئولیت روحانی و ظریف در پرونده هستهای در سال ۱۳۸۲ گفت: طبق توضیحات آقای روحانی در این کتاب در سال ۱۳۸۲ گستردهترین اطلاعات به آژانس داده شده است به این دلیل که پروتکل الحاقی پذیرفته شده بود. در پروتکل الحاقی دسترسی به اماکن نظامی هم داده شده است. طبق اظهارات آقای روحانی در کتاباش ماموران آژانس جاسوس هستند.
نبویان ادامه داد: معاون ضد جاسوسی وزارت اطلاعات در سال ۱۳۹۴ گفت همراه آمانو در سال ۱۳۹۴ دو نفر آمده بودند که ماموران سیا و فرانسه بودند. در این شرایط در سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ دسترسی به مراکزی مانند پارچین، سایت شهید کلاهدوز، سایت لویزان و شیان، مرکز شهید کاظمی، سایت مالک اشتر، مرکز نوین و مراکز صنایع دفاع در اختیار آژانس قرار داده شد. در واقع ما با این دسترسیها متخصصین را در اختیار آژانس قرار دادهایم. سوال ما این است آیا شهید فخریزاده را نیز در اختیار آنها قرار دادهاید؟
این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: تا قبل از سال ۱۳۸۲ هیچ کسی پروتکل الحاقی را نپذیرفت و بعد مجددا سال ۱۳۹۲ این دسترسیها را پذیرفتند که خطر جدی در ابعاد نظامی و هستهای کشور است لذا باید در این طرح توقف اجرای پروتکل الحاقی لحاظ شود.
محمدرضا صباغیان نماینده بافق و مهریز در مجلس شورای اسلامی به عنوان دومین مخالفت دو فوریت گفت: آمریکا و کشورهای غربی نشان دادند به هیچ نوع تعهدی پایبند نیستند پس چرا باید هر روز منتظر افزایش تحریمها باشیم؟ بلکه باید تصمیم قاطعانهای گرفته شود. شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و محسن فخریزاده نشان داد که منفعلانه عمل کردن درست نیست؛ اظهار عجز پیش دشمن خطاست چون اگر دشمن بفهمد در دفاع از خود شک داریم جسورتر میشود پس اگر قرار به تهیه طرحی باشد باید قاطعانه بوده و دشمنان را وادار به اجرای تعهدات خود کنیم.
وی گفت که دشمن خوابهای آشفتهای برای ما دیده باید مشکلات را از درون حل کرده تا دشمن بداند ایران یک صدا و هم گام است اگر قرار است این قانون عملیاتی نشود تصویب آن چه فایدهای دارد، پس باید تصمیم سنجیدهای گرفته شود.
علی خضریان نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در موافقت با دو فوریت این طرح اظهار کرد: در جلسه امروز نمایندگان تصمیم به انجام اقدامی گرفتند که مردم از این مجلس انقلابی انتظار دارند با شعار نمیتوان کاری را از پیش برد باید از ابزار نظارتی استفاده کرد.
وی ادامه داد: در شرایطی قرار داریم که آژانس در سال ۲۰۱۸، ۴۵۰ مورد بازرسی انجام داد؛ آن هم وقتی آمریکا هنوز در برجام بود؛ بعد از خروج آمریکا از برجام دولت امتیازات بیشتری به آژانس داد و بازرسیها به ۵۲۰ مورد رسید یعنی در قبال کم کاری غربیها و خروج آمریکا از برجام و عدم رفع تحریمها از سوی اروپا شاهد ارائهی خدمات بیشتر توسط آقایان غربگرا بودهایم.
خضریان اظهار کرد: ما خروج از پروتکل الحاقی را در کمیسیون امنیت ملی دنبال میکنیم تا در صحن تصویب شود، طبعا راهبرد منطقی را در حوزه سیاست خارجی این است که نباید به سناریوهای غربیها وارد شد ما در جمهوری اسلامی ایران به جای ارسال پالس ضعف و قرار گرفتن در تله بزرگ صبر استراتژیک میخواهیم با اصلاح این روند و خروج از پروتکل الحاقی به غربیها این پیام را داده که دوران بزن در رو تمام شده است.