رویداد۲۴ هرچه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیکتر میشویم، آرایش سیاسی احزاب اصلاح طلب و اصولگرا بیشتر مشخص میشود و با پیروزی بایدن نیز کمابیش تکلیف سیاست کلی در ایران مشخصتر شده است و پالسهایی که طرفین برای مذاکره به یکدیگر میدهند، نشان از این دارد که دولت آینده احتمالا در اختیار اصولگرایان میانهرو خواهد بود. اما این به آن معنا نیست که جریانهای سیاسی در ایران کاندیدای مورد نظر خود پیدا کردهاند.
هفته گذشته از قول حجت الاسلام ابراهیم رئیسی مطلبی منتشر شد که این برداشت میشد وی تمایلی به حضور در انتخابات ندارد. او گفته بود تنها به قوه قضاییه فکر میکند، با این حال خود اصولگرایان این سخنان را نشانه انصراف رئیسی نمیدانند. عباس امیریفر میگوید «تجربه نشان میدهد اعلام عدم کاندیداتوری توسط شخصیتهای سیاسی را نمیتوان قطعی دانست، چون بارها اتفاق افتاده که شخصیتهای سیاسی گفته نامزد انتخابات نمیشود، اما لحظه آخر بنا به احساس تکلیف یا تکلیفی که به او شده، ثبت نام کرده است. آقای رئیسی در حال حاضر چنین تصمیمی را اتخاذ کرده باشد، اما امکان دارد در ساعات پایانی ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری احساس تکلیف کند یا به او تکلیف کنند که نامزد شود.»
جلسه آنلاین شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران به ریاست محسن هاشمی برگزار شد. در این جلسه که برای نخستینبار به صورت آنلاین برگزار شد، سیدحسین مرعشی ضمن ارائه گزارشی از برگزاری جلسات مستمر کمیته سیاسی حزب درباره انتخابات ۱۴۰۰، از ورود این کمیته به فاز بررسی شخصیتها برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری خبر داده است.
آنگونه که مرعشی گفته مقرر شده که حزب کارگزاران سازندگی تیم پیشنهادی خود را برای اداره دولت آینده، پیش از انتخابات پس از مشورت با نامزد اصلی ریاست جمهوری و شخصیتهای محوری جبهه اصلاحات اعلام کند.
بیشتر بخوانید: لیستی با هدف «چگونه به قدرت نزدیک شویم»/ از فهرست انتخاباتی کارگزاران چه میفهمیم؟ +جدول
رضا پیریایی قائم مقام جبهه ایستادگی -حزب نزدیک به محسن رضایی- به باشگاه خبرنگاران جوان گفته که مدتی است مراجعات «قابلتوجهی» به محسن رضایی صورت میگیرد که جنس این مراجعات از همان مقوله «ضرورتها و واقعیتها» است.
پیریایی گفته «در این مراجعات درخواستها فقط این نیست که رضایی نامزد شود. عمده صحبت این است که به هر شکل او در چارهاندیشی برای واقعیتها و توجه به ضرورتهای قطعی موجود، ورود کاملا موثر داشته باشد؛ بنابراین چه در جلسات و فعالیتهای جبهه ایستادگی و احزاب عضو جبهه که البته بخشی از فعالیت مداوم همراهان محسن رضایی به حساب میآید این دغدغهها و مباحث بیشتر شده است.»
این اظهارات نشان میدهد که احتمالا محسن رضایی همچون چندین انتخابات ریاستجمهوری پیشین برای حضور آماده میشود مگر آنکه دقیقه ۹۰ همچون سال ۹۶ از حضور و نامنویسی صرفنظر کند.
تا اینجای کار که این چهره نزدیک به محسن رضایی معتقد است چهره «فراحزبی» رضایی و «برنامه داشتن» باعث میشود که گزینه مناسبی برای گذار از این دوره باشد. با این حساب اگر رضایی در این انتخابات هم شرکت کند با احتساب انتخابات مجلس ششم، کاندیداتوری ۱۴۰۰ پنجمین کاندیداتوری رضایی خواهد بود.
محسن رضایی در نشست خبری که ۱۹ آذرماه درباره احتمال کاندیداتوریاش در انتخابات ریاستجمهوری گفته تا ۱۴۰۰ زمان زیادی باقی مانده و وقت برای اظهار نظر در این رابطه زیاد است.
حسین ابراهیمی عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در واکنش به اینکه ظاهراً اصولگرایان توجهی به این تشکل نشان نمیدهند، گفت: جامعه روحانیت با اصولگرایان مشکلی ندارد و مثل همیشه فعالیت زیادی میکند. اینکه برخی میگویند که بعد از آیت الله مهدویکنی اصولگرایان ما را جدی نمیگیرند نمیتواند دلیلی بر انفعال جامعه روحانیت باشد. به هر حال در هر تشکلی ممکن است افراد تخلفهایی داشته باشند که این اصلاً به توانایی و قدرت تاثیرگذاری جامعه روحانیت مبارز ربطی ندارد.
ابراهیمی گفته جامعه روحانیت مبارز شرکت سهامی نیست که دنبال سهمیه باشد و برای حضور چهرههایش در لیستهای انتخاباتی فعالیت کند. روحانیت همیشه ارشاد، تشویق، ایجاد وحدت و همگرایی را در اولویت میداند و از قبل هم با وجود تلاشهای زیاد هیچوقت سهمخواهی نکرده و کارهایی را انجام میدهد که آنها را وظیفه شرعی و عقلی میداند.
عزتالله ضرغامی که یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ است، هفته گذشته در نشست دانشجویی شرکت کرد و با انتقاد از لشکر کاندیداها گفت: «درباره جبهه انقلاب و دوستان اصولگرا که من این نام را اصلا قبول ندارم و معتقدم که پوست خربزه زیر پای بچههای انقلاب است، ما الان یک مینیبوس نامزد داریم و تعداد نامزدها زیاد است.»
به گزارش رویداد۲۴ ضرغامی روز گذشته توییتی با هشتگ «دولت آینده» منتشر کرد که ظاهرا مانیفست انتخاباتی او بود. ضرغامی نوشت: «در نظام مدیریت کشور، راز بقا در سکوت و همراهی است. راز رشد در تئوریزه کردن منویات اصحاب قدرت و راز حذف در مشاورده صادقانه و کارشناسانه است. دولت آینده باید زیر میز این بازی بزند.»
ظاهرا هرچه به انتخابات نزدیکتر میشویم، انتقادهای چهرههای سیاسی از نظام مدیریتی ایران بیشتر و بیشتر میشود. نکته قابل توجه اینجاست که منتقدان خود از مدیران ارشد نظام بودهاند و هستند و معلوم نیست «مخاطب بایدها» کیست!
بیشتر بخوانید: عزت الله ضرغامی و انتخابات ۱۴۰۰/ اصولگرایان به گزینه دست چندم خود اعتماد میکنند؟
کمیته انتخاباتی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی با تمرکز بر دو انتخابات ریاستجمهوری۱۴۰۰ و انتخابات شورای شهر فعالیت خود را آغاز کرد. خبرگزاری مهر در گزارشی نوشته که در کمیته انتخابات ریاستجمهوری جمعیت رهپویان آخرین تحولات سیاسی دولت و جریان اصلاحات و همچنین تأثیر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در فضای سیاسی کشور مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است.
ظاهرا فعلا تمرکز برنامه انتخاباتی جمعیت رهپویان روی انتخابات شورای شهر است و فعلا برای انتخابات ریاست جمهوری برنامهای در دستور کار نیست.
جریان دولت حتما برای انتخابات آتی برنامهای جدی خواهد داشت. آنها چهرههایی را بعضاً در رسانههای نزدیک به خود برای کاندیداتوری احتمالی انتخابات ریاستجمهوری مطرح میکنند. از جمله محمدباقر نوبخت که حدود ۸ سال معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بوده، برای این دور از انتخابات مطرح شده است. او حالا به خبر کاندیداتوریاش واکنش داده و در پاسخ به این سوال «روزنامه دولت» که آیا برای ریاست جمهوری سال آینده نامزد میشوید؟ گفته «من برای بازگشت به دانشگاه لحظه شماری میکنم.»
نوبخت برای بازگشت به دانشگاه کوچکترین مشکلی ندارد و هر لحظه میتواند اشتیاق خود را عملی کند و به دانشگاه بازگردد. چه چیزی جلوی این اشتیاق را گرفته است؟ معلوم نیست!
اکبر اعلمی فعال سیاسی درباره انتخابات ۱۴۰۰ مصاحبهای کرده و گفته احزاب موجود اعم از اصلاحطلب و اصولگرا و نظایر آن، فاقد هرگونه هدف و مانیفست و برنامه عملیاتی شفاف و مشخصی هستند و لاجرم کارهای خود را به صورت مقطعی و به تناسب جو حاکم، از طریق آزمون و خطا و مبتنی بر فعالیتهای فریبکارانه، پوپولیستی یا مچگیری، تخریب و فرافکنی علیه قبایل رقیب پیش میبرند و به همین سبب نیز تاکنون کارنامهای از عملکرد خود ارائه ندادهاند. اگر روند جاری و بیاعتمادی و بیانگیزگی موجود همچنان ادامه یابد که شواهد حاکی از تداوم آن است، میزان مشارکت حتی از میزان مشارکت در یازدهمین دوره انتخابات مجلس هم به مراتب کمتر خواهد بود. مهمترین دلیل اینکه در اثر مشارکت پائین مردم نامزد دلخواه طیف موسوم به اصولگرا در انتخاباتهای مختلف پیروز میشود، این است که رای دهندگان به این طیف عموما بصورت سنتی و از باب تقلید و تکلیف شرعی رای میدهند و با توجه به ریزشهای این طیف در چند سال اخیر، تعداد این افراد در سراسر کشور از ۸-۶ میلیون نفر تجاوز نمیکند.»
فائزه هاشمی در هفته گذشته حزب اتحاد را پدرخوانده توصیف کرد. سعید شریعتی عضو شورای مرکزی اتحاد ملت در واکنش به این سخنان گفته «استفاده از این تعابیر به فراخور مباحث ژورنالیستی ممکن است جلب توجه کند، اما چیزی را در مناسبات میان جریانها و احزاب سیاسی تغییر نمیدهد. مسئله اصلی اصلاحات این است که پیروزی اصلاحطلبی در عرصه سیاسی ایران منوط به افزایش مشارکت مردم در انتخابات است و مانع اصلی مشارکت مردم در انتخابات مسئله نظارت استصوابی در کشور است.»
او گفته «هرگونه دعوای داخلی اصلاحطلبان را رد میکنم. موضوعاتی هست که برای کارآمد شدن شیوه تصمیم سازی در جبهه اصلاحات در جریان است. بازسازی دور جدیدی از فعالیت شورای عالی سیاستگذاری متناسب با شرایط روز و انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای ششم در حال اجراست.»