صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۸ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 09
کد خبر: ۲۴۳۰۷۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۸ - ۲۳ آذر ۱۳۹۹

زنگ خطر برای شورای وحدت اصولگرایان /جامعه روحانیت تن به ائتلاف با نواصولگرایان می‌دهد؟

در این میان اصولگرایان که خود را برنده انتخابات ۱۴۰۰ می‌دانند رفت و آمدشان از رقیب بیشتر است، اما با وجودِ بر و بیایی که در خیمه جناح راست به راه افتاده هنوز سایه بلاتکلیفی روی سرشان سنگینی می‌کند، از یک طرف جامعه روحانیت مبارز اعلام کرده است می‌خواهد ساز و کاری جدید به راه بیندازد و از سوی دیگر شورای ائتلاف اصلا دوست ندارد به سرنوشت جمنا دچار شود.

رویداد۲۴ دو سال پیش تقریبا در چنین روز‌هایی بود که ابراهیم رئیسی با زخمی که از انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ و ایرادات جمنا یا همان جبهه مردمی نیرو‌های انقلاب بر کارنامه سیاسی‌اش به یادگار گذاشته شده بود آستین‌ها را بالا زد تا با ایجاد سازوکاری هم بتواند اصولگرایان را برای انتخابات اسفند ۹۸ زیر یک چتر جمع کند و هم از شر تشکیلاتی که تبدیل به ام‌المشکلات جناح راست شده بود خلاص شود. مهره‌چینی‌ها و جلسات به خوبی داشت پیش می‌رفت، اما او در اسفند ۹۷ با حکم فرمانده کل قوا زمین انتخابات را بوسید تا ردای قاضی‌القضات را به تن کرد. البته ایده رئیسی برای تشکیل شورای وحدت فراموش نشد و مهدی چمران از یک سود و غلامعلی حدادعادل از سوی دیگر علم این شورا را به دست گرفتند تا آن را به سر منزل مقصود برسانند. هرچند «شورای وحدت نیرو‌های انقلاب» به میدان آمده بود تا گذشته جمنا را جبران کند و اشتباهاتش را در تشکلی دیگر رفع و رجوع کنند، اما نه تنها این ایرادات رفع نشد بلکه با دعوت نشدن برخی چهره‌ها و احزاب اصولگرا باز بساط گلایه‌ها و اختلافات به پا شد.

شورایی که محل ایراد و اشکال اصولگرایان شد

هرچند ردصلاحیت‌ها در انتخابات ۹۸، رقیب قَدَر را به نفع اصولگرایان از میدان به در کرده بود و مشارکت پایین مردم در انتخابات نتیجه را به نفع جناح راست و نتیجه دلخواه شورای ائتلاف تمام کرد، اما اهالی اردوگاه راست که می‌دانستند ایرادات کجا بود و علت پیروزی نتیجه کدام رفتار، انتقاداتشان را علنی‌تر کردند تا گفته باشند قایق شورای ائتلاف هم مانند جمنا ساحل امن را برای این جناح به ارمغان نیاورد.

از سوی دیگر همان روز‌های منتهی به یازدهمین انتخابات مجلس اعضای ارشد این شورا دائما از نظارت‌شان بر لیست معرفی شده می‌گفتند و اعلام می‌کردند وظیفه شورای ائتلاف تنها فرستادن لیست به مجلس نیست و نظارت‌ها و مشورت‌ها بعد از انتخابات هم ادامه پیدا می‌کند، اما سکوت شورای ائتلاف بعد از انتخابات نشان داد تمام آن وعده‌ها و حرف و حیث‌ها تنها تا پشت در خانه ملت بوده است.

حالا چند ماهی است که تنور انتخابات ۱۴۰۰ در حال گرم شدن است البته برای احزاب و جریان‌های سیاسی و در این میان اصولگرایان که خود را برنده میدان می‌دانند رفت و آمدشان از رقیب بیشتر است، اما با وجودِ بر و بیایی که در این خیمه جناح راست به راه افتاده هنوز سایه بلاتکلیفی روی سرشان سنگینی می‌کند از یک طرف جامعه روحانیت مبارز اعلام کرده است می‌خواهد ساز و کاری جدید به راه بیندازد و از سوی دیگر شورای ائتلاف اصلا دوست ندارد به سرنوشت جمنا دچار شود.

زنگ خطر برای شورای ائتلاف

بلافاصله بعد از انتخابات ۹۶ و به حاشیه رانده شدن جامعتین، جامعه روحانیت مبارز درصدد برآمد تا خود را به روز کند و با اصلاحاتی فاصله ایجاد شده تا احزاب را کم کند و به نوعی خود را به روزرسانی کند برای همین از همان تابستان ۹۷ اصلاحاتش را کلید زد ابتدا با ایجاد تغییراتی اساسنامه و بعد هم دایره اصلاحات به عوض شدن دبیرکل رسید. حرکت جامعه روحانیت حتی با وجود کنار زده شدن از سوی شورای ائتلاف در انتخابات ۹۸، اما آهسته و پیوسته تا با امروز و با هدف نقش آفرینی در انتخابات ۱۴۰۰ ادامه یافته تا و حال این روز‌ها شورای ائتلاف متوجه شده است که جامعه روحانیت برای به دست آوردن آن محوریت سال‌های دور و زنده کردن جایگاه شیخوخیت در اردوگاه راست بیشتر راه را طی کرده و حالا کارش به برگزاری جلسات با دیگر احزاب و رونمایی از یک ساز و کار جدید رسیده است، موضوعی که غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز درباره آن مفصل توضیح داد و گفت برنامه جامعه روحانیت مبارز آن است که اصولگرایان را زیر یک چتر جمع کند.


بیشتر بخوانید: رئوفیان: بعید است اصولگرایان به وحدت برسند/ پایداری‌ها به دنبال انسجام نیستند


فعال شدن جامعه روحانیت برای شورای ائتلاف یک معنا بیشتر ندارد، بازگشت این تشکل روحانی به راس هرم اصولگرایی یعنی سوت پایان برای شورای وحدت.

این یعنی به صدا درآمدن آژیر خطر برای اعضای این شورا؛ حال تنها یک راه می‌ماند و آن عرض اندام شورای وحدت در قالب موضوعاتی مانند اصلاحات جزئی و اساسی در پیکره این شورا؛ مسئله‌ای که اتفاقا مهدی چمران از حلقه اولیه شورای ائتلاف به این موضوع اشاره می‌کند و به خبرآنلاین می‌گوید: «روشی که شورای ائتلاف در پیش گرفته روشی است که از دل مردم و خواست آن‌ها و به نوعی انتخاب از پایین به بالا آغاز می‌شود. البته عده‌ای از صاحبنظران نیز نظراتشان را بیان می‌کنند، اما اینکه روشی در پیش گرفته شود که عده‌ای دورهم بنشینند، کاندیدا انتخاب کنند و تعیین تکلیف کنند که مردم به چه کسی رأی دهند یقینا شورای ائتلاف این راه را در پیش نمی‌گیرد و در دوره قبل هم در پیش نگرفت.»

شورای وحدت با جامعه روحانیت به ائتلاف می‌رسد؟

شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب هرچه باشد نیاز به یک مقبولیت و مشروعیت در میان احزاب اصولگرا دارد، نواصولگرایان با روح سرکشی‌شان جامعه روحانیت مبارز را هم کلافه و دلخور کرده ند، بعید است این تشکل پرنفوذ اصولگرا بار دیگر تن به تصمیمات شورای ائتلاف بدهد. از سوی دیگر هنوز احزاب قابل توجهی هستند که همچنان محوریت و ریش‌سفیدی جامعه روحانیت مبارز را قبول دارند برای همین نزدیک شدن شورای ائتلاف به جامعه روحانیت مبارز می‌تواند یک منفعت دو جانبه را به دنبال داشته باشد از یک سو شورای ائتلاف اهرمی خواهد بود تا جامعه روحانیت مبارز را تقویت و به جایگاه اصلی بازگرداند و از سوی دیگر شورای وحدت از خطر سقوط در دره نیستی فاصله می‌گیرد و می‌تواند دوباره با ایجاد اصلاحاتی خود را به عنوان سازوکار حرکتی جریان راست معرفی کند.

مرتضی طلایی از نمایندگان شورای شهر سابق تهران و از نزدیکان محمدباقر قالیباف نیز به چنین موضوعی اشاره می‌کند و حتی در ساز وکار جدید برای انتخابات احتمال ادغام جامعه روحانیت مبارز و شورای ائتلاف را دور از ذهن نمی‌داند. او می‌گوید: «تا جایی که بنده اطلاع دارم درباره این سازوکار، مذاکراتی بین نیرو‌های اصلی و جریان‌ها و شخصیت‌های اصلی که نقش محوری برای انتخابات ۱۴۰۰ برعهده دارند در حال انجام است تا به سازوکار جامع دست پیدا کنند چیزی که بنده احساس می‌کنم این است که همان شورای ائتلاف، کماکان محور است، اما ممکن است اصلاحاتی بر سازوکار بخش‌های دیگری از ائتلاف صورت بگیرد تا بتواند این وظیفه را به انجام برساند.»

طلایی ادامه می‌دهد: «بر این باورم که انتخابات مجلس ۹۸، تجربه خوبی برای شورای ائتلاف است چه بهتر است که سازوکار تکمیلی را در همان سازوکار جستجو کنیم و سازوکار جدیدی ایجاد نکنیم البته به دوستان شورای ائتلاف توصیه می‌کنم که آغوش خود را باز کنند و تمام ظرفیت‌ها را به کار گیرند عموما نقدی که به جریان اصولگرایی وارد است این بوده که در برخورد با دیگر نیرو‌های انقلاب ما تنگ‌نظرانه برخورد کردند.»

نظرات شما