رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده در دیماه سال ۱۳۵۷ در جریان سفر آیت الله منتظری به پاریس و بازدید از کاخ ورسای فرانسه. آیت الله ابراهیم امینی نیز در تصویر دیده میشود. این سفر درست یکماه پیش از پیروزی انقلاب ایران انجام شده بود.
آیت الله منتظری بارها در زمان پهلوی دوم زندانی شده بود. وی تا ماههای پایانی حکومت پهلوی در زندان بود و در آبان ماه سال ۱۳۵۷ از زندان آزاد شد و در دی ماه برای دیدن آیت الله خمینی به فرانسه رفت. مقامات پهلوی که از عزیمت آیت الله منتظری با خبر بودند، از طریق او پیامی برای آیت الله خمینی فرستادند.
به گفته آیت الله منتظری، تیمسار مقدم رئیس ساواک به او گفته بود که سه پیغام به آیت الله خمینی برسانید: «یکی که ایشان [آیت الله خمینی] دستور دادند که در شرکت نفت اعتصاب کنند و نفت استخراج نشود. فردا زمستان میشود و [مردم در] دهات ایران و در جاهای دور از سرما تلف میشوند، پس ایشان دستور بدهند که اقلا به اندازه مصرف داخلی نفت و گاز تولید بشود. یکی دیگر هم اینکه ما (حکومت پهلوی) از کمونیستها خاطرههای سوء داریم. ایشان سعی کند که کمونیستها را به [اطراف] خودش راه ندهد. یک موضوع دیگری هم که گفت -این موضوعی است که مقدم پیشنهاد میکرد- اینکه شما روحانیون پولها و وجوه را بین افراد تقسیم میکنید، به نظر ما اشتباه است. شما با این پول میتوانید کارخانههای تولیدی در کشور احداث کنید آن وقت از درآمدش به طلاب وجوهات بدهید که در ضمن کارخانهها در کشور زیاد بشود و تولیدات صنعتی زیاد بشود و کشور آباد بشود.»
آیت الله منتظری این پیغام را به رهبر انقلاب رساندند و با تعجب ایشان مواجه شدند. امام تصورش را نمیکردند که زمانی مقامات حکومتی چنان عاجزانه با ایشان گفتگو کنند.
بیشتر بخوانید: آیت الله منتظری؛ پیشگام تشیع سیاسی
به گزارش رویداد۲۴ آیت الله منتظری در پاریس با رسانههای فرانسوی گفتوگو کرد و البته گاه ادعاهایی را مطرح میکرد که با واقعیت سازگار نبود؛ مثلا این ادعا که ماموران ساواک وی را شلاق زده بودند و ماهها از زخمهایشان خون جاری بود. طبعا کسی که ماهها از زخمهایش خون جاری باشد نمیتواند زنده بماند.
نکته مهمی که در سفر آیت الله منتظری به پاریس در خاطرات او ذکر شده وعده آزادی مطلق در ایران پس از پهلوی از طرف آیت الله خمینی بود: «ما هفت، هشت، ده روز آنجا (پاریس) بودیم. روزها میرفتیم خدمت ایشان راجع به انقلاب و راجع به کارهایی که باید بشود و وعدههایی که باید به مردم داده میشد [حرف میزدیم.] من یادم هست جمله ایشان را که میگفتند باید آزادی مطلق باشد و اینها حتی این تعبیر را کردند و یک وقتی یک کسی پرسید حتی کمونیستها هم آزادند که مطالبشان را بنویسند؟ گفتند کمونیستها هم آزادند.»