رویداد۲۴ کدام را باور کنیم؟ عادیشدن شرایط کرونایی با باز شدن استخرها و سینماها و مدارس؛ یا صحبتهای وزیر بهداشت که از شناسایی ۴ مبتلای جدید به کرونای انگلیسی در کشور خبر داده و گفته است: «مرگ و میر کرونای جهشیافته ممکن است سیستم درمانی کشور را به هم بریزد».
کرونا در ایران به زودی یکساله میشود؛ ویروس منحوسی که تا روز گذشته یک میلیون و ۲۸۶ هزار هموطن را مبتلا کرده و ۵۶ هزار و ۱۷۱ نفر را هم به کام مرگ کشانده است. تصور میکردیم با یکسال کسب تجربه در مبارزه با این بیماری و آزمون و خطاهای این مدت، اشتباهات گذشته تکرار نخواهد شد؛ اما شواهد نشان میدهد که گویا قرار است اشتباه مهلک دیگری در مدیریت این بیماری رخ بدهد و پس از چند هفته آرامش نسبی، باید منتظر فاجعهای تازه بود.
مصوبات ستاد ملی و محدودیتهای کرونایی دو ماه اخیر، با همراهی کمنظیر مردم همراه شد و توانست آمار روزانه حدود ۵۰۰ فوتی را به زیر ۱۰۰ نفر برساند و شرایط را کمی آرام کند. اما چند روزی است که خبر ورود کرونای انگلیسی به کشور دوباره نگرانیهایی را ایجاد کرده است؛ ویروس جهشیافتهای که میزان سرایتش تا ۷۰ درصد بیشتر از کرونای چینی است و گویا جوانها را هم بیشتر مبتلا میکند. هرچند گفته میشود این ویروس جدید مرگ و میر کمتری به همراه دارد، اما بر اساس اعلام رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری کرونا، این موضوع قطعی نیست و افزایش آمار مرگ کروناییها در انگلستان احتمالات دیگری را هم مطرح میکند.
بیشتر بخوانید: شرایط تهران شکننده است/ به وضعیت زرد کرونایی دل خوش نکنیم
اگرچه هنوز آمار مبتلایان به کرونای انگلیسی در کشور قابلتوجه نیست و علاوه بر آن، میزان تاثیر آن در مرگ و میرهای بیماران هم به طور دقیق مشخص نشده است، اما به نظر میرسد جدی نگرفتن آن ما را دچار مشکلاتی جبرانناپذیر خواهد کرد. البته وزارت بهداشت و شخص وزیر نسبت به این موضوع حساسیت نشان دادهاند و از همان روز اول سفرهای رفت و برگشت به انگلستان را ممنوع کردند.
علاوه بر آن وزیر بهداشت روز گذشته در نامهای به روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور اعلام کرد که: «با توجه به گسترش ویروس جهشیافته در اکثر کشورهای اروپایی، ضروری است کلیه مسافرانی که از مقصد اروپا بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم از مرزهای هوایی، زمینی و دریایی وارد کشور میشوند، علاوه بر تست مجدد در مبادی ورودی به مدت مناسب و منطبق با پروتکلهای مربوط در محل سکونت به صورت قرنطینه بهسر برند». این تاکید و توصیه دکتر نمکی نشان میدهد که کرونای انگلیسی شوخیبردار نیست و به دلیل قدرت بیشتر سرایت، اوضاع کشور را وخیم خواهد کرد و به گفته وی، «اگر کوچکترین بیتوجهی به آن صورت گیرد، تمام ساختار ما نیز در ایران برهم خواهد ریخت».
حالا، اما نکته عجیب در کشور ما، رفع محدودیتهای کرونایی در برخی حوزهها و مناطق است. استخرها باز شده است، سینماها اکرانهای خود را آغاز کردهاند و نگرانکنندهتر اینکه بر اساس اعلام وزیر آموزش و پرورش قرار است از ابتدای بهمن ماه، برخی مدارس هم باز شود و دانشآموزان کلاس اول و دوم در کلاسهای حضوری شرکت کنند. هرچند پروتکلها و محدودیتهایی برای فعالیت مجدد مدارس، سینماها، استخرها و دیگر اصناف پیشبینی شده، اما به نظر میرسد سیکل معیوب عادیانگاری کرونا، در حال تکرار است.
انگلیسیها که کشورشان منشا ویروس جهشیافته کروناست، با وجود آغاز واکسیناسیون عمومی از چند روز قبل، جمعه گذشته ۱۳۲۵ فوتی داشتند که رکورد مرگهای روزانه آنها را جابهجا کرد و ناگزیر شدند قرنطینه سراسری را تمدید کنند. اما در کشور ما که هنوز از روزهای سیاه کرونا فاصله زیادی نگرفتهایم و بهتازگی میزبان کرونای انگلیسی هم شدهایم، برخی محدودیتها در حال برداشته شدن است!
«مسعود مردانی» عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم رفع محدودیتها در شرایط فعلی را نادرست میداند.
وی تصریح میکند: «هرگونه تعجیل در بازگشاییها خطاست و ممکن است منجر به گردش دوباره ویروس شود، به همین دلیل باید تصمیمگیری برای برداشتن محدودیتها عاقلانه و منطقی انجام شود».
مردانی این استدلال ما را هم تایید میکند که با توجه به اینکه تا چند ماه آینده از هر طریق ممکن به واکسن کرونا دسترسی خواهیم داشت، بنابراین بهتر است در این مدت نیز محدودیتها و پروتکلها را جدی بگیریم تا دوباره درگیر موجهای خطرناک بیماری نشویم.
آنطور که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده است، خطر ورود کشور به پیک سوم کرونا در بهمنماه وجود دارد. به گفته دکتر «علیرضا رئیسی»، اگر کوچکترین غفلتی درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی داشته باشیم، پیک بعدی بیماری در بهمنماه خواهد بود که اتفاقات ناگواری را به همراه دارد، زیرا رفتار ویروس کرونا قابل پیشبینی نیست و اکنون جهش فوقالعادهای یافته است.
«سعید نمکی» وزیر بهداشت نیز روز گذشته گفت: این ویروس جهشیافته بیشتر جوانان را مبتلا میکند، اما نمیتوان به تاثیرات آن در زمینه مرگ و میر اطمینان کرد و احتمال افزایش مرگ و میر هر چند در بین بیماران جوان وجود دارد. نمکی تاکید کرد که تنها راه مقابله با شیوع کرونا و این نوع جهشیافته آن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و دقت در اجرای دستورالعملهای بهداشتی است.