کولبران بیشتر در استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام مشغول به کار هستند.
کالای مورد نظر که بدون پرداخت عوارض طبق تعریف قانون قاچاق محسوب میشود بر روی پشت کولبران یا از طریق حمل با حیوان بارکش از مناطق صعب العبور مرزی به داخل شهرها و روستاهای مرزی انتقال داده میشود. بیشتر این اجناس تلویزیون، کولر، بخاری، سیگار، لاستیک خوردرو، پوشاک و منسوجات میباشد.
بیشتر بخوانید: پیدا شدن پیکر سه تن از جوانان کولبر کورانی در ارتفاعات ترکیه/ اعزام 60 نفر از امدادگران و افراد محلی به منطقه
کولبری در استانهای مرزی بیشتر رواج دارد و جزو یکی از خطرناکترین کارها در ایران محسوب میشود. کولبران را هم جوانان و هم افراد میانسال تشکیل میدهند که فقط برای امرار معاش روزانه خود روی به این شغل خطرناک آوردهاند. بازه سنی این کارگران مرزی بین ۱۳ الی ۶۰ سال میباشد.
هزاران نفر از کارگران کولبر جان خود را در مرزهای ایران از دست دادهاند. بیشتر آنها در حین گذر غیرقانونی از مرز بدون اخطار قبلی هدف تیراندازی نیروهای مرزی قرار میگیرند.
بیشترین آمار کشتهشدگان کولبر به شهرهای مریوان، سردشت، اشنویه، بانه، نوسود و کرمانشاه تعلق دارد. بر اساس آمارهای غیررسمی در سال ۱۳۹۹، تعداد کولبران در استانهای مرزی کشور به ۴۰ هزار نفر میرسد. در تصاویر روز عکسهایی از کولبران را در برف و سرما ببینید.
منبع: mehr