رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده در ژوئن سال ۱۹۴۱ که آدولف هیتلر بزرگترین اشتباه عمرش را مرتکب شد و با تمام قوای خود به اتحاد جماهیر شوروی حمله کرد. آلمان در این نبرد از شوروی کمونیست شکست خود.
در آغاز جنگ جهانی دوم آلمان نازی و اتحاد شوروی با یکدیگر پیمان صلحی امضا کرده بودند که دو کشور را از حمله به یکدیگر باز میداشت. هیتلر اما با تصرف فرانسه مغرور شد و تصمیم به تصرف بزرگترین کشور جهان گرفت.
نازیها از کمونیستها و همچنین روسها متنفر بودند. هیتلر در سخنرانی خود در سال ۱۹۴۱ اتحاد شوروی را به کمک به یهودیان متهم کرد تا بهانهای برای جنگ داشته باشد. هیتلر ساعت یک و نیم بامداد ۲۲ ژوئن همان سال دستور حمله به اتحاد شوروی را صادر کرد و این عملیات را به نام عملیات باباروسا که یکی از پادشاهان آلمانی بود نامگذاری کرد.
آلمان برای اجرای عملیات بارباروسا بزرگترین نیروی نظامی تاریخ بشر را بسیج کرد. حدود چهار میلیون نفر نظامی در مرزهای روسیه مستقر شدند و حمله را از جبهه شرق آغاز کردند. نیم ساعت پس از آغاز عملیات آلمان خبر به ژورف استالین رسید. حوالی ساعت ۴ صبح استالین در ویلای خود در حومه مسکو به سر میبرد که با تلفن ژنرال ژوکف از خواب بیدار شد: «رفیق استالین! جنگ شروع شد»
حملههای اصلی آلمانیها از جانب پروس شرقی به سوی کوناس ویلنا لمژا و سایر بخشهای اشغالی لهستان توسط شوروی و سپس لنینگراد و مسکو بود. روسها که غافلگیر شده بودند در روز اول چند شهر مهم همچون کییف از دست دادند که هیتلر تاکید ویژهای بر تصرف هر چه سریعتر آن کرده بود. آلمانیها به نفت و غلات کییف نیاز داشتند و تصور میکردند پس از اشغال کییف میتوانند به مسکو حمله کنند.
ارتش سرخ به سرعت تودهها را بسیج میکرد تا علیه دشمنان کشور بجنگند. روز حمله حدود نود هزار نفر بسیج شدند و به جنگ آلمانها رفتند. آلمانیها تصور میکردند شوروی ۲۰۰ ارتش داشته باشد، اما اتحاد شوروی ۴۰۰ لشکر قدرتمند داشت که همه سربازان آنها تا پای جان میجنگیدند و ابدا قابل مقایسه با سربازان فرانسوی نبودند. به همین دلیل بود که ژنرال فرانتس هالدر رئیس ستاد مشترک ورماخت در دفتر خاطراتش نوشت: «کل اوضاع بهطور فزایندهای روشن میسازد ما غول روسیه را بسیار دست کم گرفتهایم.»
استالین دستور بسیج عمومی داد و ارتش سرخ تنها طی چند ماه حدود ۴ میلیون سرباز رزمنده را آماده نبرد کرد. این بزرگترین نبردی بود که تاریخ بشر دیده شده بود.
بیشتر بخوانید: پناهندگی لهستانیها در ایران
به گزارش رویداد۲۴ نازیها از جبهه اودسا فشار آوردند و پنج لشکر از ارتش سرخ را شکست دادند. اما هنوز به کییف نرسیده بودند. برای حمله به کییف آلمانیها نیروی بسیاری به کار بردند و نیروهای ارتش سرخ در مقابل آنها به صلاح دید استالین به صورت موضعی میجنگیدند.
آلمانها نتوانستند شهر را تصرف کنند، در عوض آنجا را محاصره کردند. شورویها نیز به سادگی تسلیم نمیشدند و جنگ سختی درگرفت که آلمانها با استفاده از گلولهباران سنگین نیروهای دشمن به وسیله توپخانه، بمباران هوایی و شلیک تانکها توانستند پیشروی کنند.
در تاریخ ۱۹ سپتامبر شهر کییف توسط نیروهای آلمانی فتح شد، ولی مقاومت شورویها در اطراف شهر ادامه داشت. ظرف چند روز بعدی نیروهای شوروی بهطور کامل شکست خوردند و آخرین گروههای آنها نیز در شرق کییف در تاریخ ۲۶ سپتامبر تسلیم شدند. در نتیجه این حمله ۶۶۵ هزار نفر از ارتش سرخ به اسارت ارتش نازی درآمدند و استالین زمانی که خبر را شنید درهم شکست و در همین لحظه عکاسی تصویر او را ثبت کرد.
اما استالین به زودی تجدید قوا کرد و نیروهای منظم نظامی برای مقابله با ارتش غولآسای نازیها تشکیل داد. پوستر مشهوری در سرتاسر اتحاد شوروی پخش میشد که روی آن نوشته بود: «رفیق استالین مردمش را به سمت پیروزی هدایت خواهد کرد.»
ارتش سرخ بیش از دو میلیون سربازش را از دست داده بود، اما سربازان دیگری را به سرعت جایگزین آنها کرد و پیشروی آلمانها را متوقف ساخت. این امر باعث تعجب دنیا شده بود چرا که آلمان نازی بزرگترین ماشین جنگی دنیا بود که اغلب نیروهایش را به روسیه برده بود. آلمانها تصور میکردند در طی ۴ ماه کل روسیه را اشغال خواهند کرد، اما اشتباه محاسباتی آن درست از آب در نیامد.
ارتش سرخ با استراتژی زمین سوخته مانع از دسترسی آلمانها به غذا شد و طولی نکشید سرمای وحشتناک و طاقتفرسای روسیه هم از راه رسید. هوا به قدری سرد بود که بنزین هواپیما هم یخ میزد و آلمانی هااز فرط گرسنگی گوشت تن همرزمانشان را پیش از یخ زدن کامل میخوردند.
آلمانها فکرش را نمیکردند که جنگ بش از ۴ ماه طول بکشد، اما ارتش سرخ دائما تجدید قوا کرد و استالین در رادیو جنگ با متحدین را جنگ بزرگ میهنی خواند و سربازان روحیه تازهای گرفتند.
از سال ۱۹۴۱ که آلمان نازی به اتحاد شوروی حمله کرد تا سال ۱۹۴۵ اتفاقات زیادی زخ داد و جنگهای خونینی بین طزفین درگرفت. اما نهایتا اتحاد جماهیر شوروی به صورت برقآسایی به سمت آلمان پیشروی کرد و در سال ۱۹۴۵ ارتش سرخ به برلین رسید. اگر هیتلر در جبهه شرقی با اتحاد شوروی درگیر نمیشد، قطعا تمام اروپای غربی و احتملا آمریکا را تصرف میکرد.
جنگ جهانی دوم با نابودی و ویرانی کامل آلمان نازی و شوروی کمونیست ملعون به پایان رسید