رویداد۲۴ علیرضا نجفی: اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۷ جامعه ورزشی ایران یکی از بهترین رخدادهای تاریخ خود را تجربه کرد. تیم ملی فوتبال ایران راهی آرژانتین شد تا برای نخستین بار در مسابقات جام جهانی فوتبال بازی کند.
تیم ملی فوتبال ایران در دهه پنجاه و به واسطه سرمایهگذاریهای حکومت رشد زیادی کرده بود. در سراسر ایران ورزشگاههای مختلفی ساخته بودند و ایرانیان علاقمند میتوانستند برای آموزش حرفهای فوتبال به اروپا سفر کنند.
۱۷ فروردین ۱۳۵۷ نخستین بازی تدارکاتی تیم ملی ایران مقابل یوگسلاوی و در ورزشگاه آزادی برگزار شد. فرزندان محمدرضا شاه پهلوی برای دیدن مسابقه به ورزشگاه آمده بودند. نتیجه بازی مساوی شد، اما تیم ملی موفق شد در بازیهای بعدی نتایج خوبی کسب کند و راهی جام جهانی شود.
ایران با مربیگرى حشمت مهاجرانى پا به مسابقات میگذاشت که وی را از بهترین مربیهای تاریخ ایران میدانند. علاوه بر این ستارگان درخشانی در تیم ملی بازی میکردند. بازیکنانى، چون ناصر حجازى، مودت، رسول کربکندى، حسن نظرى، حسن کازرانى، نصرالله عبدالهى، آندرانیک اسکندریان، علی پروین، محمد صادقى، حسن نایب آقا، ابراهیم قاسمپور، ایرج دانایی فرد، روشن، حسین فرکى و غفور جهانی.
بیشتر بخوانید: توزیع شیر رایگان مدارس در دهه ۵۰
به گزارش رویداد۲۴ بازیکنان تیم ملی با کت و شلوارهای Pierre Cardin و ساعتهای مچی طلای رولکس راهی جام جهانی شدند. اشرف پهلوی آنها را بدرقه کرد و محمدرضاشاه پیام مخصوص برایشان فرستاد. همچنین یک هواپیمای اختصاصی برای سفرهای تیم ملی در نظر گرفته شد. شاه میخواست نمایندگان ایران با وضع مناسبی در جهان حاضر شوند و به همین دلیل بود که دستور داد امکانات کامل در اختیار تیم ملی قرار بگیرد.
نخستین بازی تیم ملی با هلند بود که نتیجه آن سه هیچ به نفع هلند تمام شد. هلند در ترکیب خود ستاره ای، چون نسن برینگ داشت که با هتریک در مقابل ایران، سه گل را وارد دروازه ناصر حجازی کرد.
بازی بعدی با اسکاتلند بود که در دقیقه شصتم آن ایرج دانایی فر نخستین گل تاریخ جام جهانی فوتبال ایران را به ثمر رساند. تیم ملی در مقابل اسکاتلند بهتر ظاهر شد و نتیجه نهایتا ۱_۱ مساوی شد. اما بازی بعدی که با پرو بود شکستی کامل و مفتضحانه بود که در آن تیم ملی ایران چهار گل خورد و در همین مرحله گروهی حذف شد.
حسن روشن در نیمه اول یک گل به پرو زد، اما پرو سریع جبران کرد و پس از به ثمر رسیدن گل دوم دیگر ایرانیها روحیه خود را باختند و دو گل دیگر خوردند. آخرین بازی هم با یوگسلاوی بود که در آن هم تیم ملی یک هیچ باخت و ایرانیان با این نتایج نه چندان روشن به ایران بازگشتند.
مجموعه نتایج ایران در این تورنمنت یک امتیاز بود و ایران در رتبهبندی فیفا رتبه چهاردهم را در تیمهای ملی کسب کرد. با وجود این نتایج، اما در کل تجربه جام جهانی ۱۹۷۸ تجربهای موفقیتآمیز بود چرا که ایران برای اولین بار وارد جام جهانی شد و نتایج یک دهه مدرنسازی ورزش کشور به بار نشست. اما با وقوع انقلاب در همان سال تیم ملی ایران دچار انزوا شد و تا بیست سال پس از آن دیگر نتوانست وارد مسابقات جام جهانی شود. در ادامه مسابقات نیز نهایتا آرژانتین با شکست هلند قهرمان جان شد و در واقع حریف ایران در دوره گروهی نایب قهرمان جهان شد.
درود بر ایران زمین
درود بر پهلوانان ایران
دور باد اهریمن