رویداد۲۴ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: بار ویروس دلتا در بدن زیاد است و به همین دلیل آسیب پذیری کودکان در این نوع بیشتر است و متاسفانه میبینیم خانمهای باردار نیز به ویروس دلتا مبتلا شده و بعضا جان خود را از دست میدهند لذا درخواست داریم خانمهای باردار تا شهریورماه محدودیت ایجاد کرده و به غیر از افرادی که با آنها زیر یک سقف هستند، با کس دیگری ارتباط نداشته و بنا را بر این بگذارند که افراد بیرون از خانه همه کرونا دارند.
دکتر"نوذر نخعی" امروز ۲۳ تیرماه در گفت و گوی رسانهای درباره ویروس دلتا با اشاره به اینکه شیوع کرونای دلتا چند ماهی از هندوستان آغاز شده، اظهار کرد: وقتی تکثیر ویروس از یک حدی بیشتر شود، جهش اتفاق میافتد و برخی از جهشها خطرناک است و دلتا چهارمین جهش کرونا و از نوع خطرناک است.
وی با بیان اینکه جهش اول ویروس کرونا از انگلیس آغاز شد، تصریح کرد: ویروس دلتا از سه نوع قبلی حتی نوع اصلی به مراتب خطرناکتر است.
نخعی علائم ویروس دلتا را همانند علائم کووید۱۹ دانست و بیان کرد: سرماخوردگی، آبریزش بینی، سردرد، سرفه و علاوه بر آن بدن درد، بیحالی و خستگی از عوامل این بیماری است و برخی جدا از سرماخوردگی، علائمی شبیه اسهال و درد شکمی را نیز تجربه میکنند.
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: در این سری از بیماری جهش یافته کووید ۱۹ برخی علائم آن نسبت به جهشهای قبلی کمتر است به طور مثال اکنون از دست دادن حس بویایی و چشایی کمتر مشاهده شده، اما آبریزش بینی خیلی زیاد است.
وی با بیان اینکه با دیدین کوچکترین علائم، آن را کرونا فرض کنید و از تماس با دیگران خودداری کنید، افزود: با مشاهده هرگونه علائم حتی اگر یک گلودرد و یا سرفهای که جدیدا رخ داده و یا بیحالی، باید بنا را بر کرونا بگذاریم.
نخعی قدرت سرایت پذیری کرونای دلتا را دو تا دو و نیم برابر سویههای قبل اعلام کرد و افزود: بار ویروس دلتا در بدن زیاد است و به همین دلیل آسیب پذیری کودکان در این نوع بیشتر است و متاسفانه میبینیم خانمهای باردار نیز به ویروس دلتا مبتلا شده و بعضا جان خود را از دست میدهند لذا درخواست داریم خانمهای باردار تا شهریورماه محدودیت ایجاد کرده و به غیر از افرادی که با آنها زیر یک سقف هستند، با کس دیگری ارتباط نداشته و بنا را بر این بگذارند که افراد بیرون از خانه همه کرونا دارند.
عضو هیئت علمی علوم پزشکی کرمان افزود: خانمهای بارداری که دیابت و فشارخون دارند، باید به پزشک مراجعه کنند، اما بقیه خانمهای باردار نیاز نیست ماهیانه چند بار برای چک به پزشک مراجعه کنند، چراکه بارداری یک پدیده فیزیولوژیک است.
وی در ادامه سخنانش درباره واکسیناسیون کرونا گفت: برنامهای برای واکسیناسیون کرونا برای افراد زیر ۱۸ سال فعلا وجود ندارد و حداقل تا پایان تابستان چنین برنامهای نیست.
نخعی در زمینه رژیم غذایی افرادی که واکسین تزریق میکنند، گفت: در منابع علمی طب نوین هیچ محدودیت رژیم غذایی بعد از تزریق واکسن کرونا گذاشته نشده، اما طب سنتی میگوید از خوردن ترشیجات و لبنیات پرهیز شود.
وی درباره نگرانی برخی سالمندانِ دارای بیماری زمینه بابت تزریق واکسن تصریح کرد: کسانی که دارای بیماری زمینهای هستند دلیل موجه تری برای تزریق سریعتر واکسیناسیون دارند و با توجه به آغاز واکسیناسیون ۶۵ سالهها که جمعیت قابل توجهی هستند، توصیه میکنیم در زمان مراجعه برای دریافت واکسن، دو ماسک داشته و در صف توقف نکنند و رعایت فاصله را داشته باشند تا در این ازدحامها دچار مشکل نشوند.
نخعی بیان کرد: افراد واجد شرایطی که در سامانه Salamat.gov.ir ثبت نام کرده اند برای تزریق واکسن منتظر دریافت پیامک باشند و این پیامک از تهران ارسال میشود و براساس لیست، دو برابر ظرفیت اعلام میشود تا زودتر واکسیناسیون انجام شود و از تزریق واکسن به افرادی که برای آنها پیامک ارسال نشده، معذوریم.
وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: احتمال ابتلای مجدد کسانی که به کرونا مبتلا شده اند نسبت به دیگران کمتر است و کسانی که واکسن میزنند و بیمار شدند، خیالشان راحتتر است، اما نباید کاملا بیخیال باشند چراکه ممکن است در ابتلای دفعه بعد بیماری شدیدتر باشد.
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: واکسن کنونی که تزریق میشود، سینوفارم است و برای کسانی که حساسیت غذایی یا مشخصا به تخم مرغ حساسیت دارند، منعی ندارد و در کل میگویند کسانی که واکسن میزنند، نیم ساعتی در مرکز واکسیناسیون بمانند و بعد خارج شوند و خوشخبتانه تاکنون موردی از حساسیت بعد از تزریق واکسن در استان کرمان گزارش نشده است.
وی به آمار کسانی که واکسن کرونا دریافت کرده اند، اشاره و عنوان کرد: بیش از ۷۰ درصد افراد بالای ۷۰ سال در استان کرمان واکسن کرونا دریافت کرده اند.
نخعی بر لزوم تزریق واکسن کرونا تاکید کرد و ادامه داد: احتمال ابتلا به کرونای دلتا خیلی جدی است و باید حتما واکسن را بزنیم و درخواست داریم کسانی که واجد شرایط بوده و هنوز نزده اند، حتما برای تزریق مراجعه کنند.
وی افزود: کسی که واکسن زده، ۲۸ روز بعد دوز بعدی را دریافت میکند و دو هفته بعد از دریافت دوز دوم ایمن میشود و در مجموع ایمنی یک و نیم ماه طول میکشد و باید در این زمان پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و در جاهای شلوغ حضور نیابند.
نخعی اظهار کرد: واکسن پاستور مشخص نیست چه زمانی در دسترس مردم قرار بگیرد. همه منابع علمی میگویند در هر جای دنیا، هر فردی باید سعی کند هر واکسنی که نزدیکتر و در دسترستر بود، تزریق کند.
وی درباره واکسیناسیون مادران باردار بیان کرد: مادران باردار خطری نسبت به سالمندان در آن حد ندارند و اکنون اولویت اول واکسن به کسانی داده میشود که خطر بیشتری در قبال ابتلا به کرونا دارند، لذا خانمهای باردار ترس زیاد نداشته باشند.
مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با تاکید برآنکه با رعایت فاصله و ماسک مطمئن باشند مبتلا نخواهید شد، تصریح کرد: میزان سرایت کرونای دلتا بسیار زیاد است و طبق مطالعاتی که در استرالیا انجام شده افراد اگر بدون ماسک از فاصله کم از کنار هم عبور کنند مبتلا میشوند، اما با ماسک، ویروس منتقل نمیشود.
وی تصریح کرد: اگر کسی علامت دارد باید بنا را بر بیماری بگذارد و نباید ملاک ما جواب تست کرونا باشد. در شرایط اپیدمی فقط علامت را باید ملاک قرار بدهند و در برخی موارد بدون نیاز به معاینه میتوان کرونا را تشخیص داد.
نخعی تاکید کرد: کرونا درمان قطعی ندارد و کسانی که مبتلا میشوند اگر علائمشان شدید شد تعلل نکنند و به بیمارستان مراجعه کنند چراکه نیاز به اکسیژن با فشار زیاد پیدا میکنند که در منزل این مسئله ممکن نیست و اگر هم در منزل انجام شود، هزینه زیادی به آن تحمیل میشود.