صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 04
کد خبر: ۲۸۶۸۷۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۲۳ آبان ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱۲ نظر

راهکارهایی برای جبران کمبود معلم؛ از دو شیفته کردن مدارس تا تحمیل نیروهای فاقدصلاحیت به آموزش و پرورش

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش در واکنش به کمبود معلم در برخی مدارس بیان کرد: وقتی جمعیت دانش‌آموزی مدام کم و زیاد می‌شود، ما نمی‌توانیم تعدادی نیرو به صورت ثابت استخدام کنیم.

رویداد۲۴ ناصر سلیمانزاده  رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در واکنش به موضوع کمبود معلم در استان تهران و کلاس‌های خالی از معلم بیان کرد: ما با مدیران کل اداره آموزش و پرورش شهر تهران و شهرستان‌های تهران صحبت کردیم و اعلام کرده‌اند که کمبودی ندارند، سامانه‌ها هم کمبودی را نشان نمی‌دهد.

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: اگر فردی با موردی مواجه شده است، دقیقا نام مدرسه را اعلام کند تا موضوع در اسرع وقت بررسی شود. به هر حال آموزش و پرورش بیش از ۵۰۰ هزار کلاس درس دارد که در این بین ممکن است برای برخی معلمان مشکلی پیش بیاید، مثلا بیمار باشد یا به هر دلیلی نتواند چند روزی در مدرسه حضور یابد که سریعا تمهیدات لازم انجام خواهد شد.

مدیران اعلام کرده‌اند کمبود نیرو ندارند

وی در ادامه گفت: این مساله جدیدی نیست و سال‌های قبل هم وجود داشته، اگر مدت‌ عدم حضور معلم کوتاه باشد، معاون و یا یکی از همکاران این خلاء را پر می‌کنند، در غیر این صورت سریعا معلم دیگری جایگزین خواهد شد. اما اینکه تا امروز کلاسی خالی و بدون معلم مانده باشد امکان‌پذیر نیست. آیا امکان دارد والدین بابت‌ عدم حضور معلم در مدت ۵۰ روزی که از آغاز سال تحصیلی می‌گذرد، اعتراض نکنند؟

سلیمان زاده در پاسخ به این سوال که استان تهران چه میزان معلم کم دارد؟ گفت: ما سامانه‌ای داریم که در آن تعداد نیروهای موجود، تعداد کلاس‌های ایجاد شده، تعداد دانش آموزان ثبت نام شده و… مشخص است. الان در سامانه‌ها و روی کاغذ کمبودی مشهود نیست. در ضمن مدیران هم اعلام کرده‌اند که کمبود نیرو ندارند و در برخی موارد ساماندهی نیروها مناسب نبوده که اصلاح شده است.

کلاس بدون معلم قابل پذیرش نیست

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: کمبودهایی که اعلام می‌شود واقعی نیست و توسط آن افکار عمومی را خراب می‌کنند. باز هم اگر موردی باشد، وزارت آموزش و پرورش وظیفه دارد موضوع را پیگیری کند، زیرا کلاس درس بدون معلم قابل پذیرش نیست و در اولین فرصت به نحو مقتضی کمبودها را جبران خواهیم کرد.

وی در واکنش به صحبت‌های رییس فراکسیون فرهنگیان مجلس درباره کمبود معلم در کشور اظهار داشت: ما در کشور کمبود نیرو داریم و اصلا منکر این مساله نیستیم، اما طبق روال هر سال آن را مدیریت می‌کنیم. مدیریت کمبود به این صورت است که از معلمان درخواست می‌کنیم اضافه کار بگیرند یا از معلمان در شرف بازنشستگی می‌خواهیم که همکاری خود را با ما ادامه بدهند.

دو شیفته کردن مدارس برای جبران کمبود معلم

سلیمانزاده افزود: برای جبران کمبود نیرو از شیوه‌های مختلف استفاده می‌شود و بخش کوچکی از کمبود نیرو از طریق خرید خدمات آموزشی تامین می‌شود، گاهی مجبور شدیم که مدارس را دو شیفت کنیم، ولی کلاس را به هیچ عنوان خالی نمی‌گذاریم.

وی درباره حواشی موجود از جذب برخی نیروها در آموزش و پرورش گفت: برخی می‌خواهند با بزرگ نمایی مشکلات، تعدادی نیرو را خارج از چارچوب قوانین جذب آموزش و پرورش کنند. بدین صورت مشکلاتی را برای دولت و مدارس بمنظور استفاده از نیروهای دوره ندیده ایجاد می‌کنند. همچنین با همین شیوه اجازه نداده‌اند تا افرادی که توانایی دارند از اضافه کار استفاده کنند.

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری درباره اضافه کاری معلمان در ازای دو شیفت کردن مدارس بیان کرد: یک زمانی هست که وضعیت نیروی انسانی ما خوب است و اجازه نمی‌دهیم که نُرم تعداد دانش‌آموزان در کلاس‌ها زیاد شود و سعی می‌کنیم معلمان در یک شیفت کار کنند، اما وقتی کمبود نیروی انسانی داریم، آیا می‌توان کلاس‌های درس را تعطیل کرد یا مدارس را دایر نکرد؟


بیشتر بخوانید: جفای مجلس در حق معلمان و آموزش و پرورش/ ۳۰۰ معلم برای جبران کمبود کارمند به مجلس منتقل شدند


سهمیه استخدامی در برخی کلان‌‎شهرها مناسب نیست

سلیمانزاده افزود: کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش مشهود است و ما چاره‌ای جز مدیریت آن نداریم. راه‌های مدیریت هم متفاوت است؛ به عنوان مثال یکی از راه‌هایی که در تهران و سایر کلان شهرها اتفاق می‌افتد، این است که تعداد دانش آموزان کلاس را بالا می‌برند.

وی با بیان اینکه سهمیه استخدامی در برخی کلان‌‎شهرها مناسب نیست، گفت: سهمیه استخدامی ما در برخی کلان‌‎شهرها مناسب نیست، بنابراین چون معلم نیست نمی‌توان کلاس را تعطیل کرد، پس باید میانگین تعداد دانش آموزان در کلاس درس را بالا برد.

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری گفت: دولت یک برنامه ریزی بلند مدت انجام می‌دهد و مجوزهای استخدام را با توجه به پیش بینی آمار دانش آموزی به آموزش و پرورش می‌دهد.

از سال ۱۴۰۵ تعداد دانش‌آموزان نزولی می‌شود

وی ادامه داد: علاوه بر اینها طبق آمارهایی که از مرکز آمار گرفته‌ایم از سال ۱۴۰۵ میزان تعداد دانش آموزان دچار سیر نزولی خواهد شد. با توجه به این موضوع مسئله استخدام باید مدیریت شود.

سلیمان زاده خاطرنشان کرد: در همه کشورها بخشی از کمبود نیروی انسانی واحدهای آموزشی را به صورت چرخشی یا با نیروی غیرموظف تامین می‌کنند. در دانشگاه‌ها هم همین است تعدادی از اساتید به صورت موظف و یک سری هم به صورت حق التدریس کار می‌کنند. آموزش و پرورش در سال‌های گذشته هم به همین شیوه مدیریت شده است.

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری گفت: جمعیت دانش آموزی مدام نوسان دارد، ما نمی‌توانیم تعدادی نیرو به صورت ثابت استخدام کنیم و بگوییم که هر سال مثلا ۳۰ هزار ورودی و ۳۰ هزار خروجی به صورت ثابت داریم. این موضوع عملا امکان‌پذیر نیست، زیرا تعداد دانش آموزان ما همیشه نوسان دارد و لازم است، کمبود معلم را در زمان نوسان جمعیت دانش آموزی با نیروهای حق التدریس و اضافه کاری‎ نیروهای موظف تامین کنیم.

تحمیل نیروهای فاقد شرایط به آموزش و پرورش

وی ادامه داد: هفته گذشته لیستی از کمبود نیرو در یک استان ارائه شد و با پیگیری انجام شده مشخص گردید، کمبود نیرو صحت نداشته و لیست بر مبنای درخواست یکی از افراد برای ایجاد اشتغال در منطقه توصیه شده بود که موضوع از طریق مراجع نظارتی قابل پیگیری است.

سلیمان زاده گفت: متاسفانه با جذب عجولانه و بدون رعایت قوانین و مقررات، دانش آموزان می‌بایست ۳۰ سال این نیروی فاقد شرایط را تحمل کنند و این موضوع صدمات جبران ناپذیری را به جامعه تحمیل می‌کند.

او در واکنش به اعتراض کارنامه سبزها مبنی بر اینکه افرادی که نمره کتبی پایین‌تری داشتند پذیرفته شدند و برخی که نمره کتبی بالاتری داشته‌اند پذیرفته نشده‌اند، گفت: اینطور نیست، براساس قوانین و مقررات جاری، هر فرد مطابق رشته، جنسیت و نیاز استان‌ها برای منطقه‌ای خاص داوطلب استخدام می‌شود و مطابق بومی استان پذیرش و استخدام انجام می‌شود. این افراد یعنی کارنامه سبزها، نمی‌توانند در رشته شغل محلی که داوطلب نبوده‌اند، استخدام شوند.

وی درباره ضرورت استفاده از خدمات نیروهای بازنشسته گفت: هر سال بخشنامه‌ای برای استفاده از خدمات نیروهای بازنشسته ارسال و ویژگی افراد متقاضی تدریس اعلام می‌شود و اگر در بین بیش از ۷۰۰ منطقه آموزشی، مناطقی استانداردها را رعایت نکنند، موضوع قابل پیگیری است و می‌بایست از نیروهای بازنشسته که توان انجام کار و قابلیت‌های لازم را دارند، استفاده کنند.

سلیمان‌زاد خاطرنشان کرد: ما آنچه که لازم است را می‌نویسیم، اما اینکه بعضا به درستی اجرا نمی‌شود ما مقصر آن نیستیم. اگر این موارد گزارش و یا در بازدیدها مشاهده شود، قطعا برخورد قانونی انجام خواهد شد، کلی گویی کردن هیچ مشکلی را حل نمی‌کند.

رییس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری در پاسخ به این سوال که آیا به کارگیری نیروهای بازنشسته به خواست خود آن‌ها بوده یا اجبار است؟ گفت: به خواست خود آن‌هاست، ما نمی‌توانیم کسی را وادار به انجام این کار کنیم. ما از آن‌ها درخواست می‌کنیم و اگر بپذیرند و شرایط را داشته باشند، ابلاغ تدریس صادر می‌شود.

منبع: ایلنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
م
۰۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
سلام چطور سالهای قبل ازنیروی پیش ونهضتی جذب آموزش وپرورش شدن الان نمیشه ومشکل داره
ناشناس
۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
سلام ،چراهرسال افرادی که بازنشسته میشوند رودرنظرنمیگیریدجای اینها بایدنیرو پربشه نه اینکه جمعیت کلاسها رو زیادکنید که توکرونا نشه مدیریت کرد.مربیان پیش دبستانی مدارس دولتی درکنارمعلمها سر کلاس بغلی آموزش میدهندولی متاسفانه هیچ حق وحقوق وبیمه وابلاغی ندارند.
ناشناس
۱۵:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
خیلی جالبه که میگن میانگین تعداد دانش آموز در کلاس را بالا بردند
واقعا زحمت کشیدند
کلاس اول با چهل و پنج دانش آموز ! لحظه ای فکر نمی‌کنند معلم چطور باید با این تعداد کار انجام بده
یسنا
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
استخدام معلمان توانمند غیر انتفاعی رو دستور کار قرار بدین
Maryam
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
کسی که صلاحیت نداره شخص سلیمان زاده ست که به ناحق در اون جایگاه نشسته و اصلا سواد کافی ندارد.
امیدوارم با اومدن وزیر جدید به جایگاه پایین تری که لایقش هست تنزل کنه
ناشناس
۰۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
سند بیست سی یعنی ارث مساوی زن و مرد
سند بیست سی یعنی هر کشوری امضا کرده فقر را از کشورش تا آن سال ببرد

سند بیست سی یعنی آموزش به کودکان که جای خصوصی بدنشان را بشناسند و اجازه ندهند کسی به این جایگاه دست بزند
اگر معلم زد بدون ترس برود به مدیر یا مادر بگوید
اگر مدیر دست زد بدون ترس به معلم و مادر بگوید
اگر دایی عمو برادر یا دوستان خانوادگی دست زد بدون ترس به مادر معلم مدیر بگوید
سند بیست سی یعنی آگاهی کودکان از نقاط خصوصی که کسی اجازه نداشته باشد بدون اجازه آنها را بوس کند
سند بیست سی یعنی کودک نسبت به همه چیز آگاه میشود و نسبت به آگاهی کسی جرات نکند به مکان خصوصی او دست بزند
سند بیست سی را شفاف کنید برای مردم اینقدر علم عثملنش نکنید

تنها نکنه منفی سند آزادی ترنس ها هست که همین الان همه جای دنیا از جمله ایران فت و فراوان است خودتان را گول نزنید با حفظ ظاهر باطن جامعه درست نمی‌شود
میشود همه موارد سند بیست سی به جز آزادی ترنس ها مثبت دانست
علی
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
معلم تمام وقت را احیا کنید تا مشکل کمبود معلم حل بشه و تمام دانش آموزان از معلم باتجربه بی بهره نباشند.
علی
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
معلم تمام وقت را احیا کنید تا مشکل کمبود معلم حل بشه و تمام دانش آموزان از معلم باتجربه بی بهره نباشند.
سید احمد
۲۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
سلام بر عزیزان عرصه علم /میخواستم خدمت شما مسئولان بالادست عرض کنم که میفرمایید کلاسی خالی نمیمونه فرمایش شما کاملا صحیح است اما چه کسی را میفرستید سر کلاس؟ من در چند مورد سراغ دارم نیروی خدماتی داره کلاس را پر میکنه یا یه مورد از صدها مورد سراغ دارم همکاری که 28سال سابقه تدریس درمتوسطه اول در درس علوم اجتماعي داشته این دوسال اخر بخاطر حق مدیریت به دبستان فرستاده شده که ایشون هیچگونه تخصصی در دروس ابتدایی نداره ایا این جفا درحق دانش آموزان نیست چرا کسی صداش درنمیاد ودانش آموزان وخانواده ها راقربانی امال بعضی افراد میکنید
محسن حاجی زاده
۲۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
سلام وخسته نباشید خدمت شما آقای سلیمانزاده و همه همکارانتون، بنده میخوام خدمت شما عرض کنم که فرمودین نمیتونین نیرو های آموزش دیده در آموزش وپرورش استخدام کنین، آخه میشه توضیح بدین الان یکی دوسالی هست تو خوزستان ،شهرستان بهبهان دارن مستخدمین مدارس رو جذب میکنن آیا واقعا به نظر شما به حق هست که مستخدمین مدارس بدون حتی یه روز آموزش اونم تو فساد پارتی بازی جذب و استخدام بشن خواهشا پیگیری کنین
ناشناس
۲۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
خیلی جالبه
کلاس خالی نداریم ؟؟؟
واقعا اطلاع ندارید ؟؟؟
حسین محمدزاده
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
جناب سلیمان زاده اصلا جای نگرانی نیست چون شکر خدا خیل عظیم علما، فضلا و طلاب علوم دینیه با کمال افتخار در خدمت آموزش و پرورش هستند و حتی اگر با حضور این عزیزان هم مشکل کمبود احتمالی معلمان حل و فصل نشود باز هم جای نگرانی نیست چون می توانیم از راه به کارگیری طلاب و فضلای خارجی که در شعب متعدد دانشگاه جامعه المصطفی العالمیه شرف حضور دارند این کمبود را جبران کنیم.
نظرات شما