رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: روز یکشنبه هفته جاری فیاض زاهد فعال سیاسی اصلاحطلب دیداری با سیدمحمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران داشت و درخصوص مسائل روز کشور و جریان اصلاح طلبی گفتگو کردهاند. از زاهد درباره جزییات این دیدار پرسیدیم و اینکه با توجه به شرایط کنونی، آیا نگاه خاتمی نسبت به شیوه اصلاح طلبی و روندهای آن تغییر کرده یا خیر؛ و اینکه خاتمی شرایط کشور را چگونه میبیند.
فیاض زاهد به رویداد ۲۴ میگوید: در دیداری که این هفته داشتیم، آقای خاتمی دغدغههایی درباره چیزی که از قبل و بعد از دوم خرداد دنبال آن است، داشتند که این دغدغه حفظ جمهوری اسلامی است. ایشان با براندازی کاملا مخالف است و خودشان را وفادار به نظام جمهوری اسلامی و یادگار امام و شهیدان میدانند. ایشان بر جمهوریتی که مبانی ارزشی آن با اسلام در تعارض نباشد و ایجاد یک سیستمی که اکثریت مردم خواهان آن باشند تاکید داشتند و توضیح میدانند که همین مبانی اساسی زمانی که التزام به اجرای قانون وجود داشته باشد، شرایط بسیار بهتری را میتوان برای جامعه فراهم کرد.
او میگوید: آقای خاتمی تاکید داشتند که شما اگر بهترین قانون را در یک فضای نامناسب و با یک رژیم سیاسی نامناسب مواجه کنید، میتواند قانون زیر پا گذاشته شود چرا که فقط مفهوم کلمات و سطور نیستند و به تعبیر دقیقتر روح میان سطور اهمیت دارد بنابراین ما نیازمند یک کار اجتماعی و فرهنگی هستیم. مسئله مهم روح استبداد است و از زمانی که مرحوم نائینی کتاب «تنبیه الامه و تنزیه المله» را نوشت، به این موضوع اشاره کرد که اسلام اساسا نمیتواند با استبداد موافق باشد. از سوی دیگر جمهوری اسلامی با مشکلاتی هم درگیر است که نمونه سوء استفاده دشمنان از وضعیت موجود است.
زاهد توضیح میدهد: مهمترین دغدغه آقای خاتمی ترجیح اخلاق در مناسبات سیاسی و ساخت یک نظامنامه فکری و مانیفست فکری است. این ترجیح اخلاق میتواند یک فضای مناسبی برای تئوری قبلی ایشان یعنی گفتگوی تمدنها فراهم کند که چگونه میتواند میان ملتها و ادیان در چارچوب مشترک جهانی دست پیدا کرد و بر اساس آن زندگی برای جامعه انسانی بهتر و آسانتر باشد.
او با بیان اینکه در این دیدار در خصوص مهندس موسوی هم صحبتهایی هم مطرح شد، گفت: آقای خاتمی نگران حال مهندس موسوی و خانم رهنورد و آقای کروبی بودند و معتقد بودند که حصر فاصلهها را بیشتر میکند، بنابراین باید در وضعیت محصوران تجدید نظر کرد.
زاهد میگوید: آقای خاتمی همچنین نگران آقای مصطفی تاجزاده هم بودند و امید داشتند که موجبات رهایی ایشان سریعتر فراهم شود. ضمن اینکه شاید مهمترین پرسش ایشان از من این بود که با چه مدلی میتوانیم ضمن حفظ رویکردهایمان به عنوان یک جریان سیاسی که در میان بخشهای از مردم طرفدارانی دارد، بتوانیم از نظر سیاسی زمینه فعالیت سیاسی و نوعی همزیستی مسالمتآمیز را فراهم کنیم. موضوعات دیگری هم مطرح بود، اما به دلیل عدم اجازه نمیتوانم مطرح کنم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه آقای خاتمی همچنان معتقد است که اصلاحطلبی همچنان به معنای عبور از جمهوری اسلامی نیست، تصریح کرد: آقای خاتمی معتقد است که اصلاحطلبان در شرایط مناسب خودشان قرار ندارند و در بسیاری از حوزهها نیازمند بازنگری است چه در رابطه با مردم و چه در حوزه تشکیلاتی. آقای خاتمی بر حفظ نظام تاکید داشتند و با هر جریانی که خواهان براندازی دارند یک مرزبندی دارند و معتقدند که کمترین هزینه برای تغییر وضعیت، اصلاح حکمرانی است.