صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۰۳ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 25
کد خبر: ۳۵۲۱۰۷
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۰ - ۰۳ آبان ۱۴۰۲

راه درمان یبوست

اگر یبوست مداوم یا سایر علائم را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا علت زمینه‌ای را مشخص کند و یک برنامه درمانی مناسب برای شما تهیه نماید. با درمان مناسب، می‌توانید یبوست را کاهش دهید و سلامت کلی گوارش خود را بهبود بخشید.

رویداد۲۴ نازنین احمدی: یبوست یک مشکل رایج گوارشی است که میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت‌تأثیر خود قرار داده است و ما آمده‌ایم که در این محتوا راه درمان یبوست را با شما بررسی نماییم.

اصولاً یبوست با حرکات کم روده، مشکل در دفع مدفوع و مدفوع سفت مشخص می‌شود. درحالی‌که یبوست می‌تواند توسط عوامل مختلفی از جمله سبک زندگی و رژیم غذایی داشته باشد، چندین درمان مؤثر وجود دارد که می‌توانند به کاهش و یا از بین بردن این وضعیت کمک کنند. در ادامه به معرفی بهترین درمان‌ها این مشکل سلامتی می‌پردازیم.

افزایش مصرف فیبر

یکی از مؤثرترین راه‌ها برای درمان یبوست، افزایش مصرف فیبر غذایی است. فیبر نوعی کربوهیدرات است که توسط بدن هضم نمی‌شود و به حجیم شدن مدفوع کمک می‌کند و دفع آن را راحت‌تر می‌نماید.

منابع خوب فیبر شامل میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات است که باید برای کمک به پیشگیری و درمان یبوست، حداقل 25 تا 30 گرم فیبر در روز مصرف کنید.

نوشیدن آب زیاد

خوردن آب زیاد می‌تواند به نرم شدن مدفوع و دفع آسان آن کمک کند. سعی کنید حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشید؛ مخصوصاً اگر از نظر بدنی فعال هستید یا در آب‌وهوای گرم زندگی می‌کنید. همچنین باید از نوشیدن بیش از حد کافئین یا الکل خودداری کنید، زیرا می‌توانند باعث کم‌آبی بدن و تشدید یبوست شوند.

تمرین منظم

ورزش منظم می‌تواند به تحریک حرکات روده و جلوگیری از یبوست کمک کند. در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط، مانند پیاده‌روی سریع یا دوچرخه‌سواری انجام دهید. ورزش همچنین می‌تواند به کاهش استرس که یکی از دلایل رایج یبوست است، کمک کند.


بیشتر بخوانید: بهترین دارو برای عفونت روده و معده


مصرف مکمل پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفیدی هستند که در روده شما زندگی کرده و به تنظیم هضم کمک می‌کنند. مصرف مکمل پروبیوتیک می‌تواند به بهبود سلامت روده و کاهش یبوست کمک کند. به دنبال مکملی باشید که حاوی سویه‌های بیفیدوباکتری و لاکتوباسیل است که در درمان یبوست مؤثر هستند.

استفاده از نرم‌کننده مدفوع

نرم‌کننده‌های مدفوع داروهایی هستند که به نرم شدن مدفوع و دفع آسان آن کمک می‌کنند. این داروها معمولاً بدون نسخه در دسترس هستند و برای اکثر مردم استفاده از آن‌ها بی‌خطر است.

آن‌ها با کشیدن آب به مدفوع عمل می‌کنند و باعث نرم شدن و راحت‌تر دفع آن می‌شوند. هنگام استفاده از نرم‌کننده مدفوع، حتماً دستورالعمل‌های روی برچسب را به‌دقت بخوانید.

امتحان ملین

ملین‌ها داروهایی هستند که به تحریک حرکات روده و کاهش یبوست کمک می‌کنند. انواع مختلفی از ملین‌ها وجود دارد، از جمله ملین‌های حجیم ساز، ملین‌های اسمزی و ملین‌های محرک.

ملین‌های حجیم ساز با حجم دادن به مدفوع، ملین‌های اسمزی با کشیدن آب به داخل روده و ملین‌های محرک با تحریک عضلات روده عمل می‌کنند.

قبل از استفاده از ملین حتماً با پزشک خود مشورت کنید، زیرا برخی از انواع آن می‌توانند عوارض جانبی ایجاد کنند یا با سایر داروها تداخل داشته باشند.

استفاده از شیاف

به گزارش رویداد۲۴ شیاف یک داروی کوچک گلوله‌ای شکل است که برای کمک به تحریک حرکات روده در رکتوم وارد می‌شود. شیاف‌ها معمولاً از گلیسیرین یا بیزاکودیل ساخته می‌شوند و با تحریک پوشش رکتوم عمل می‌کنند و باعث انقباض آن و دفع مدفوع می‌شوند. شیاف‌ها معمولاً به‌عنوان آخرین راه‌حل زمانی که سایر درمان‌ها شکست خورده‌اند استفاده می‌شوند.

ماساژ شکم

با انجام این کار می‌توانید به تحریک حرکات روده و کاهش یبوست کمک کنید. با دراز کشیدن به پشت و با استفاده از انگشتان خود به‌آرامی شکم خود را با حرکات دایره‌ای ماساژ دهید.

روی قسمت پایین سمت چپ شکم خود تمرکز کنید، زیرا اینجا همان جایی است که روده بزرگ قرار دارد. همچنین می‌توانید هنگام نشستن روی توالت، شکم خود را ماساژ دهید، زیرا این کار می‌تواند به تحریک حرکات روده کمک کند.

نوشیدن چای گیاهی

دم‌نوش‌های گیاهی می‌توانند به تحریک حرکات روده و کاهش یبوست کمک کنند. برخی از بهترین دم‌نوش‌های گیاهی برای یبوست چای زنجبیل هست که با تحریک ماهیچه‌های روده عمل می‌کند، درحالی‌که چای زنجبیل می‌تواند برای کاهش التهاب و بهبود هضم مؤثر باشد.

استفاده از تنقیه

تنقیه محلول مایعی است که برای کمک به تحریک حرکات روده در رکتوم وارد می‌شود. تنقیه معمولاً به‌عنوان آخرین راه‌حل زمانی که سایر درمان‌ها شکست خورده‌اند استفاده می‌شود.

انواع مختلفی از تنقیه موجود است، از جمله:

  • تنقیه سالین
  • تنقیه با روغن معدنی
  • تنقیه فسفاته

قبل از استفاده از تنقیه حتماً با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند یا با سایر داروها تداخل داشته باشد.

طب سوزنی

یک تکنیک طب سنتی چینی است که شامل قرار دادن سوزن‌های نازک در نقاط خاصی از بدن برای کاهش درد و بهبودی است. طب سوزنی با تحریک اعصاب روده و ترویج ترشح مسکن‌های طبیعی در بدن برای درمان یبوست مؤثر است.

برگ سنا

یکی از داروهای گیاهی برگ سنا است که برای رفع یبوست استفاده می‌شود. این گیاه در مناطق گرمسیری رشد می‌کند و برگ‌های آن حاوی ترکیباتی هستند که باعث تحریک رشد موشکاف روده و افزایش حرکت مدفوع می‌شوند. این ترکیبات انترون و سنوزید نام دارند.

برگ سنا معمولاً به‌صورت عصاره، قرص یا پودر تجویز می‌شود. عصاره برگ سنا به‌عنوان محرک ملین در دسترس است و معمولاً به‌صورت قطره‌های شیرین تجویز می‌شود. قرص و پودر برگ سنا نیز به‌عنوان محرک ملین در دسترس است و معمولاً به‌صورت قرص یا پودر خشک تجویز می‌شود.

باید توجه داشت که مصرف برگ سنا برای برخی از افراد با مشکلات پایه‌ای مانند بیماری‌های روده، بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود.

همچنین، مصرف برگ سنا باید تحت نظارت پزشک باشد، زیرا مصرف بیش از حد می‌تواند عوارض جانبی مانند:

  • نفخ
  • اسهال
  • درد شکمی

تمرین یوگا

یوگا یک تمرین ذهن و بدن است که حالت‌های فیزیکی، تمرینات تنفسی و مدیتیشن را برای ارتقای آرامش و بهبود سلامت کلی ترکیب می‌کند.

تمرین یوگا می‌تواند به تحریک حرکات روده و کاهش یبوست با بهبود گردش خون، کاهش استرس و ایجاد آرامش کمک کند. چندین حالت یوگا، مانند چرخش نشسته و چرخش به پشت، به‌ویژه برای بهبود هضم و رفع یبوست مؤثر هستند.

بیوفیدبک درمانی

تکنیکی است که به افراد کمک می‌کند تا از طریق استفاده از حسگرهای الکترونیکی یاد بگیرند که چگونه عملکردهای بدن خود مانند ضربان قلب و ضربان تنفس را کنترل کنند. درمان بیوفیدبک با آموزش افراد برای کنترل عضلات کف لگن و بهبود عملکرد روده در درمان یبوست مؤثر است.

تغییر سبک زندگی

علاوه بر درمان‌های ذکر شده در بالا، ایجاد تغییر در شیوه زندگی نیز می‌تواند به کاهش یبوست کمک کند. برخی از تغییرات سبک زندگی که باید در نظر گرفته شود عبارت‌اند از:

  • داشتن یک رژیم غذایی سالم حاوی فیبر بالا و غذاهای فراوری شده کم است.
  • از خوردن غذاهایی که چربی و قند بالایی دارند خودداری کنید، زیرا این مواد می‌توانند هضم را کند کنند.
  • خواب کافی، زیرا کمبود خواب می‌تواند در عملکرد روده اختلال ایجاد کند.
  • مدیریت استرس از طریق تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن یا تمرینات تنفس عمیق مؤثر است.
  • پرهیز از نشستن طولانی‌مدت، زیرا می‌تواند به روده فشار وارد کند و هضم را کند می‌کند.
  • استراحت‌های منظم برای حرکت و حرکات کششی در طول روز انجام دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

درحالی‌که اکثر موارد یبوست را می‌توان با تغییر سبک زندگی و داروهای بدون نسخه درمان کرد، برخی موارد وجود دارد که ممکن است مداخله پزشکی لازم باشد. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • یبوست شدید یا مداوم
  • خون در مدفوع شما
  • درد یا نفخ شکم
  • کاهش وزن غیرقابل‌توضیح
  • تغییر در عادات روده‌ای که بیش از دو هفته ادامه دارد

پزشک شما ممکن است آزمایش‌های اضافی مانند کولونوسکوپی یا آزمایش مدفوع را برای تعیین علت اصلی یبوست و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب توصیه کند.

درمان دارویی یبوست

می‌توان گفت درمان یبوست به دو صورت دارویی و غیردارویی انجام می‌شود. در ادامه به برخی از داروهای موجود برای رفع یبوست اشاره می‌کنیم پس تا انتها همراه ما باشید.

  • لاکتولوز: این دارو یک نوع محرک ملین است که با افزایش حجم و نرمی مدفوع، راه‌های گوارشی را تحریک می‌کند. معمولاً در قالب شربت، قرص یا پودر تجویز می‌شود.
  • پلاکس: این دارو با تحریک رشد موشکاف روده، باعث افزایش حرکت مدفوع می‌شود. معمولاً در قالب قرص تجویز می‌شود.
  • دوکولاکس: دوکولاکس با تحریک پروستاگلاندین‌ها، باعث افزایش حرکت مدفوع می‌شود. معمولاً در قالب قرص تجویز می‌شود.
  • بیزاکودیل: این دارو یک نوع محرک ملین است که با تحریک عضلات روده، باعث افزایش حرکت مدفوع می‌شود. معمولاً در قالب قرص تجویز می‌شود.
  • استیمولانت‌های دیگر: به‌عنوان‌مثال، سنا و کاسکارا ساگرادا نیز دارای اثر محرک ملین هستند.

مهم است بدانید که هر یک از داروهای فوق دارای عوارض جانبی مختلفی هستند و قبل از شروع مصرف هر دارو، باید با پزشک خود مشورت کنید.

همچنین، درصورتی‌که یبوست شما به علت مشکلات پایه‌ای مانند بیماری‌های روده یا مصرف داروهای خاص است، باید با پزشک خود در مورد درمان مناسب صحبت کنید.

سخن پایانی

در نتیجه متوجه شدیم که یبوست یک مشکل گوارشی رایج است که می‌تواند به طور مؤثر از طریق ترکیبی از تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی، داروهای بدون نسخه و درمان‌های جایگزین درمان شود.

اگر یبوست مداوم یا سایر علائم را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا علت زمینه‌ای را مشخص کند و یک برنامه درمانی مناسب برای شما تهیه نماید. با درمان مناسب، می‌توانید یبوست را کاهش دهید و سلامت کلی گوارش خود را بهبود بخشید.

نظرات شما