صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۸ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 30
کد خبر: ۳۵۲۵۰۷
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۸ - ۰۸ آبان ۱۴۰۲

کیست دندان چیست؟

کیست دندان می‌تواند دردناک باشد و غذا خوردن را برای شما سخت کند و مشکلات جدی را در پی داشته باشد. درباره کیست دندان در این مقاله بخوانید.

رویداد۲۴ سیما صابری: کیست دندان یک حفره است که با مواد نیمه جامد یا مایع پر شده است. کیست‌ها معمولاً در بافت‌های نرم دهان و صورت مانند لثه، لب‌ها و حتی در فضای اطراف دندان که هنوز از استخوان فک بیرون نیامده است، ایجاد می‌شوند. این توده‌ها معمولاً غیرسرطانی (خوش خیم) هستند، اما می‌توانند تهاجمی باشند و باعث ایجاد مشکلاتی برای استخوان و بافت‌ها شوند.

کیست‌های دهانی معمولاً به‌عنوان توده‌های غیر عفونی شروع می‌شوند، اما ماهیت التهابی کیست زمانی که تورم بیرون می‌آید، شروع می‌شود. با بزرگ شدن اندازه کیست، فشار شدیدی می‌تواند به بافت استخوانی دندان وارد شود. این امر می‌تواند ساختار استخوانی دندان را از بین ببرد و متعاقباً آن را به گونه‌ای به خطر بیاندازد که ممکن است نیاز به برداشتن از طریق جراحی وجود داشته باشد.

علائم کیست دندان

کیست دندان غیر عفونی ممکن است هیچ علامت یا نشانه‌ای از وجود خود را نشان ندهد. هنگامی که کیست به اندازه قابل توجهی رشد می‌کند، علائم کلی آن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

حساس و دردناک شدن دندان‌ها

فاصله بین دندان‌ها یا جابجایی دندان‌ها

لق شدن دندان‌ها

بروز درد هنگام فشاردادن یک ناحیه از لثه

تورم لثه

بی‌حسی در بخشی از صورت (فشار کیست بر روی عصب)

اگر کیست در بافت‌های مخاطی دهان قرار داشته باشد، ممکن است شبیه زخم یا تاول به نظر برسد. در نتیجه، فقط اگر کیست به حدی بزرگ شده باشد که توده‌ای قابل دیدن باشد یا واقعاً قابل احساس باشد، خودتان می‌توانید آن را تشخیص دهید در غیر این صورت معمولاً فقط با یک اسکن تشخیصی یا اشعه ایکس قابل مشاهده است.

عوارض کیست دندان

هنگامی که کیست دندان درمان نشود، می‌تواند منجر به برداشتن بخشی از فک شود یا باعث سایر مشکلات سلامتی شود که بر سلامت کلی تأثیر منفی می‌گذارد. حتی کوچک‌ترین کیست‌هایی که ممکن است علائمی نداشته باشند باید برداشته شوند، زیرا در نهایت می‌توانند منجر به موارد زیر شوند:


بیشتر بخوانید: کیست مویی چیست؟


عفونت دندان

از دست دادن دندان

رشد خوش خیم فک (آملوبلاستوما)

شکستگی فک

تفاوت کیست دندان و آبسه چیست؟

به گزارش رویداد۲۴ آبسه دندان در واقع همان کیست دندان است که حالت عفونی به خود گرفته است. در واقع آبسه دندان یک کیست چرکی و عفونی ناشی از عفونت باکتریایی در دندان‌های پوسیده است. آبسه‌ها می‌توانند در نقاط مختلف در اطراف دندان ایجاد شوند و دندان، استخوان اطراف و حتی دندان‌های مجاور را نیز تحت تأثیر قرار دهند. عفونت لثه، می‌تواند باعث ایجاد آبسه بر روی لثه شود.

اگر انتهای ریشه دندان نیز دچار عفونت شود، نیز ممکن است دچار آبسه دندان شوید. پالپ داخلی‌ترین قسمت دندان است که حاوی اعصاب، عروق خونی و بافت همبند است. هنگامی‌که باکتری‌ها به پالپ حمله می‌کنند به‌راحتی به انتهای ریشه دندان حرکت می‌کنند و باعث گسترش عفونت به استخوان و درنهایت منجر به آبسه می‌شوند

درمان کیست دندان

درمان کیست دندان بر اساس اندازه و محل آن متفاوت است. اگر به اندازه کافی کوچک باشد، دندانپزشک شما ممکن است بتواند بدون آسیب رساندن به بافت اطراف دندان آسیب‌دیده، آن را با جراحی کاملاً خارج کند. در موارد دیگر، دندانپزشک ممکن است از یک تکنیک جراحی خاص استفاده کند که مستلزم بریدن کیست است تا بتواند تخلیه شود و سپس بریدگی را بخیه می‌زند تا از رشد کیست‌ها در آینده جلوگیری کند. درمان ریشه ممکن است برای دندان‌هایی که آسیب غیرقابل جبرانی از رشد کیست دهان دیده اند، ضروری باشد.

برای درمان کیست دندان، همیشه توصیه می‌شود که یک سی تی اسکن از دهان انجام دهید تا دندانپزشک بتواند تصویر واضحی از وضعیت کیست دندان داشته باشد.

انواع کیست‌های دندان

کیست دنتی ژروس

این نوع کیست نزدیک یا بالای تاج دندان عقل که رویش نیافته است، تشکیل می‌شود. کشیدن دندان عقل اغلب در سنین نوجوانی انجام می‌شود تا از بروز این نوع مشکلات جلوگیری شود.

کیست پری آپیکال (کیست رادیکولار)

یک کیست دهانی است که معمولاً در قاعده دندان در نتیجه عفونت یا مرگ عصب ایجاد می‌شود. کیست پری آپیکال به طور بالقوه می‌تواند به آبسه تبدیل شود.

موکوسل (کیست مخاطی)

این نوع کیست معمولاً در نواحی سلول‌های نرم دهان، گونه داخلی، لب و زبان ایجاد می‌شود. این نوع کیست معمولاً به دلیل ضربه یا تحریک پذیری بافت‌های ناحیه تحت تأثیر ایجاد می‌شوند. اگر یکی از آن‌ها را داشته باشید، احتمالاً متوجه خواهید شد که دوباره عود می‌کند و ممکن است گاهی اوقات منجر به افزایش بزاق دهان شود.

کیست‌های ادنتوژنیک

مجموعه‌ای از کیست‌های دندانی (علاوه بر کیست‌های پری آپیکال و دنتی ژروس) هستند که اغلب در استخوان فک کشف می‌شوند. این نوع کیست‌های دندانی موارد نادری هستند، اما اغلب به اندازه‌های بزرگ‌تری رشد می‌کنند، زیرا در استخوان مدفون هستند و کشف آن‌ها بسیار سخت‌تر است.

علل کیست دندان

کیست‌های دندان معمولاً در نوک ریشه دندان در حال مرگ یا مرده شروع به شکل گیری می‌کنند. کیست‌ها می‌توانند در نتیجه موارد زیر ایجاد شوند:

قرارگیری نامناسب دندان‌ها

رشد غیر معمول دندان

سوالات متداول درباره کیست دندان

آیا می‌توان کیست دهان را در خانه درمان کرد؟

بسته به شدت علائمی که کیست در دهان نشان داده، می‌توان آن را در خانه با آنتی بیوتیک‌ها به جای جراحی درمان کرد. اما در بیشتر مواردی که کیست آزاردهنده است، چنین امکانی وجود ندارد. رایج‌ترین درمان، ترکیبی از جراحی و آنتی بیوتیک است. برای کیست‌هایی که در عمق استخوان فک قرار دارند، اغلب گزینه بسیار کمی غیر از عمل وجود دارد.

آیا فرآیند برداشتن کیست دردناک است؟

برداشتن کیست دندان با جراحی دردناک نیست، زیرا ناحیه به صورت موضعی بی حس شده است یا بیمار در حین عمل بیهوش است. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به کشیدن دندان در حین برداشتن کیست وجود داشته باشد.

روند بهبودی پس از برداشتن کیست دندان چقدر طول می‌کشد؟

بهبودی لثه و بافت اطراف پس از برداشتن کیست در بیشتر موارد فقط چند هفته طول می‌کشد.

پیشگیری از کیست‌های دندانی

رعایت بهداشت دهان و دندان و اطمینان از اینکه حداقل هر دو سال یک بار به دندانپزشک خود مراجعه می‌کنید، گام‌های بزرگی در پیشگیری از کیست دندان و تعداد زیادی از مشکلات رایج دندان است. کیست‌های دندان می‌توانند هر کسی را درگیر کنند، اما در افرادی که عادات بهداشت دهان و دندان بهتری دارند، بسیار نادرتر است. دندان‌هایی که سالم می‌مانند به ندرت دارای کیست می‌شوند.

وضعیت سلامت دندان شما می‌تواند تأثیر زیادی بر سلامت کلی شما داشته باشد. به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که مراقبت‌های دهان و دندان خود را به درستی انجام می‌دهید.

نظرات شما