صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۲ - 2023 November 13
کد خبر: ۳۵۳۸۵۳
تاریخ انتشار: ۱۸:۳۲ - ۲۲ آبان ۱۴۰۲

پیش‌بینی بورس تا پایان هفته

از ابتدای سال رکود عمیقی بر بورس اوراق بهادار تهران حاکم بوده و اخبار مثبت و منفی جنگ غزه صرفا آن را با شوک‌هایی همراه کرده بود. اما آیا می‌توان گفت با وضعیت معاملات روز یکشنبه، بازار سرمایه به وضعیت قبل از جنگ بازگشته است؟

رویداد۲۴ نازنین خودی- بازار سرمایه هفته جاری را با روند نزولی کمرنگی آغاز کرده است، روندی که از چهارشنبه هفته قبل شروع شده بود. در آن روز اگرچه تابلوی بورس مانند روز‌های قبلش سبز ماند، اما یک تفاوت داشت و به نظر می‌رسید بار دیگر در چاله رکود و بی اعتمادی سهامداران افتاده است. این اتفاق جدیدی نیست و گفته می‌شود از ابتدای سال بر بورس اوراق بهادار تهران حاکم بوده و اخبار مثبت و منفی جنگ غزه صرفا آن را با شوک‌هایی همراه کرده بود. وضعیت معاملات روز یکشنبه نیز شاید خبر از بازگشت به وضعیت قبل از جنگ را می‌دهد.

روز یکشنبه شاخص کل با کاهش حداقلی ۸۴۸ واحد که معادل ۰.۰۴ درصد این شاخص است روبه‌رو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات امروز در سطح دو میلیون و ۵۳ هزار واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن نیز به سطح ۷۰۱ هزار و ۲۶ واحدی رسید و به این ترتیب بعد از گذشت بیشتر از یک ماه به تراز ۷۰۰ هزار واحدی خود بازگشت.

رِنج محدود بازار در روز یکشنبه

«پیام الیاس‌کردی» کارشناس بورس در گفتگو با اقتصاد ۲۴ به جزئیات بازار در روز یکشنبه پرداخت و گفت: «بازار امروز نزدیک به سه بار تغییر مسیر داد. یک بار ابتدای صبح بود که می‌توانیم بگوییم در پیش گشایش خوب شروع کرد. ساعت ۹ و ۱۰ دقیقه به رسم دیروز رنج منفی در بازار دیده شد. تعداد نماد‌های منفی خیلی زیاد شدند و تا حوالی ساعت ۱۰ و ۱۰ دقیقه به بالای ۴۰۰ رسید. بعد از این ساعت بازار دوباره جان گرفت و به بالا رفت و تا ساعت ۱۱ شرایط خوب بود. بعد از آن تقریبا می‌توان گفت که در بازار چالش مانکن و ایستایی دیده می‌شد؛ و تقریبا نماد‌های مثبت و منفی تعدادشان با هم برابر شد».

به باور این کارشناس از آنجایی که برای ارزش معاملات اتفاق ویژه‌ای رخ نداد انتهای بازار کم رمق بود و یک رنج محدودی را طی کرد. او در این باره توضیح می‌دهد: «در انتهای معاملات قیمت‌ها به همان قیمت‌های صبح سر بالا برگشتند. یعنی از صبح دو یا سه بار بازار منفی و دوباره مثبت شد. اما می‌توان گفت روز یکشنبه مجموعا بازار متعادلی را داشتیم و از دیروز بهتر بود. علاوه بر این خروج پول از بازار نیز زیاد نبود یعنی فقط در درآمد ثابت خروج سرمایه داشتیم که برای بازار خوب است، ولی به طور کلی ورود و خروج پول امروز تقریبا نزدیک به صفر بود».


بیشتربخوانید: بورس در انتظار یک تصمیم مهم


ملزومات بورس برای رشد

اگر چه دستوری بودن اقتصاد بازار سرمایه را نیز تحت تاثیر قرار داده و بخش عمده‌ای از مشکلات آن به همین موضوع ختم می‌شود، اما از آنچه در گفتگو‌های گذشته اقتصاد ۲۴ با کارشناسان بورس برمی‌آید، تعدیل دو نرخ مهم تا اندازه زیادی می‌تواند برای بورس اوراق بهادار کمک کننده باشد. یک نرخ بهره بین بانکی و دوم نرخ ارز در بازار آزاد.

آمار‌های بانک مرکزی پیوسته اعلام می‌شود که نرخ بهره بین بانکی در حال کاهش است و این روند برای چهار هفته ادامه‌دار بوده است. موضوعی که پیام الیاس کردی به آن خوش‌بین نیست. او در این باره توضیح می‌دهد: «این کاهش چند دهم درصد خیلی محدود و کم است. درست است که روند آن تغییر کرده، اما خیلی زود است که ما انتظار داشته باشیم، اتفاق ویژه‌ای را رقم بزند. اگر یکی دو درصد تغییر بکند بله تاثیر دارد و تاثیر آن حتی زودتر اتفاق می‌افتد، ولی این صحبتی که از کاهش نرخ بهره بین بانکی می‌شود، دقیق نیست. اگرچه روندش منفی است، اما نمی‌توان انتظار داشت که به این زودی تاثیر بگذارد»

بر اساس گزارشی که در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده قیمت دلار آزاد از ماه‌های ابتدایی سال تاکنون حاکی از آن است که میانگین نرخ این ارز در ۳ ماه تابستان حوالی رقم ۴۹ هزار و ۲۶۰ تومان بوده است. حال آنکه میانگین قیمت شاخص ارزی در یک ماه و نیم گذشته از پاییز سال جاری در رقمی معادل ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان ثبت شده است؛ این آمار خبر از رشد قیمت دلار می‌دهد.

الیاس کردی درباره میزان تاثیر این روند بر بازار سهام به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «معمولا به بازار دلار قیمتی نگاه می‌شود. ولی واقعا ببینید درصدی چقدر می‌شود؟ در نگاه درصدی آنقدر محدود است که اصلا به چشم نمی‌آید. حتی اگر فرض کنیم هر درصد از افزایش قیمت دلار بخواهد تاثیر بگذارد، این افزایش حتی به یک درصد هم نرسیده است. دلار مثلا باید ده درصد رشد کند، در آن محدوده تثبیت کند، بعدا بازار سرمایه خودش را با آن ده درصد همگام کند و حتی به نظرم تا دو برابر رشد خواهد داشت. بازار سهام در آن نقطه است که خودش را با دلار تثبیتی تطابق می‌دهد».

برداشته‌ شدن سقف واریز وجه به افزایش تقاضا در بورس منجر خواهد شد؟

اخیرا مجید عشقی از امکان واریز وجه بدون محدودیت در سامانه‌های معاملاتی بورس خبر داد. بر این اساس کاربران سامانه‌های معاملاتی بورس اوراق بهادار از این پس می‌توانند قدرت خرید حساب کاربری خود را با هر مبلغی که مد نظر دارند، بدون محدودیت در درگاه‌های آنلاین بانکی و بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانک افزایش دهند. برخی این خبر را پالس مثبتی برای بازار می‌دانند.

اما این مسئله واقعا چقدر به رشد بازار سرمایه کمک می‌کند؟ پیام الیاس کردی در این باره می‌گوید: «این اقدام خوبی است. هر جوری که ما سرمایه گذاری را در بازاری مثل بورس سهل‌تر بکنیم و محدودیت‌های آن را برداریم، و بگذاریم مردم راحت چه در ورودشان و چه درخروجیشان در بازار راحت باشند، قاعدتا به بازار‌ها کمک کرده‌ایم. ولی نکته دوم این است که نباید انتظار داشته باشیم یک شبه تاثیر خیلی ویژه‌ای در بازار بگذارد. این خیال خامی است که فکر کنیم با برداشتن سقف و محدودیت‌ها اتفاق خاصی می‌افتد. ما در سال ۱۳۹۹ هم این سقف را برداشتیم. از همین رو به نظر می‌رسد که از واقعیت خیلی دور است».

پیش بینی بورس تا پایان هفته

 
منبع: اقتصاد24
نظرات شما