رویداد۲۴ صدیقه فتاحی: سینا استوی یک فعال بازار رمز ارزها است که شهرتش به خاطر خرید اولین توییت توییتر در قالب NFT است. او مدیرعامل صرافی کریپتولند بوده و در مالزی زندگی میکرد. وقتیکه به ایران آمده بود، به اتهام اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شد. بعد از این ماجرا اوتوانست از کشور فرار کند و به فرانسه بگریزد. اخیراً از سینا استوی فیلمی در فرانسه منتشر شده است. مبلغ کلاهبرداری او به 800 میلیارد تومان میرسد.
اردیبهشت ماه 1400 بود که سینا استوی که مدیرعامل صرافی کریپتولند بود و در زمینه ارز دیجیتال فعالیت داشت، بازداشت شد. در اطلاعیه قوه قضاییه که همان زمان منتشر شده بود، «اعضای «توکن» غیرقانونی، بدون پشتوانه و غیرمعتبر BRG به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور و با دستور دادسرای ویژه جرایم اقتصادی، دستگیر شدند.» همان زمان اعلام شد که تحقیقات این پرونده از 9 ماه پیش از آن شروع شده بود.
توکن یا TOKEN، یکی از انواع ارزهای دیجیتال است که نیاز به بلاکچین مجزا ندارد و همین است که تولید کردن توکنها ساده است و جا را برای انواع کلاهبرداری باز میکند. نداشتن پشتوانه، تبلیغات شعاری، تمرکز عمده سرمایه در چند کیف پول و ایجاد نوسان جهت تخلیه سرمایه مردم، موجسازیهای جعلی و غیرواقعی و همچنین قیمتسازی جعلی و.... تنها بخشی از شاخصههای کلاهبردارانه پروژه BRG است.
جالب اینکه سینا استوی عضو هیچ یک از تشکلهای صنفی و علمی معتبر در ایران نبوده است. با اینحال در زمینه صرافی کریپتولند فعالیت داشته است.
بیشتر بخوانید: میلاد حاتمی بلاگر اینستاگرامی کیست؟
سینا استوی 6 ماه پس از بازداشتش با وثیقه 126 میلیارد تومانی از زندان آزاد شد. این خبر در حالی بود که ۸۰ درصد کاربران کریپتولند هنوز دارایی خود را دریافت نکردند و تجمعات اعتراضی زیادی در ۶ ماه گذشته برای بازپسگیری دارایی خود برگزار کردند. براساس برخی اخبار استوی برای ۴ هزار و ۵۰۰ نفر مشکل ایجاد کرد. چندی بعد او به دادگاه احضار شده بود اما خبری از وی نبود. و گمانهها در مورد فرار وی از ایران را قوت بخشید. جالب اینکه او بلافاصله بعد از آزادی خود از زندان مجددا فعالیت خود برای توکن BRG را آغاز کرد. بعد از بازداشت او وبسایت کریپتولند به «سامانه عودت دارایی کاربران کریپتولند» تغییر نام یافت.
ذبیح الله خداییان سخنگوی قوه قضاییه توضیحاتی در همان زمان درباره پرونده کریپتولند ارائه کرده بود: در پرونده کریپتولند حدود هشت نفر بازداشت هستند و افراد زیادی در این پرونده متضرر شدهاند. این شبکه حدود ۲۸۹ هزار نفر کاربر داشته است و میزان مطالبات آنها بیش ۲۰۰ میلیارد تومان است. با کمک سازمان اطلاعات سپاه و دادسرای تهران اقدامات خوبی در جهت شناسایی متهمان و اموال آنها جهت توزیع بین مالباختگان صورت گرفته است.
این صرافی مبالغ هنگفتی از دارایی کاربران را در خود داشت که به رقم بیش از ۳۰ میلیون دلار می رسدی که دارایی کاربران درون حسابهای ریالی یا رمزارزی این صرافی ارز دیجیتال بود. از همان زمان گفته میشد که این دارایی در نزد قوه قضاییه محفوظ است و به مردم پرداخت می شود. 2 سال پس از این ماجرا هنوز تکلیف دارایی برخی از مالباختگان نیست و البته معاون اجتماعی پلیس فتا سرهنگ پاشایی از مالباختگان خواست تا میزان سرمایه خود را در سایت گرداب ثبت کنند. در اواخر خردادماه ۱۴۰۰ بازپرس و دادستان پرونده از بازگشت سرمایه ۲۵ هزار نفر از مالباختگان کریپتولند دادند. نهایتاً قرار است به هر نفر تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان پول بازگردانده شود و تکلیف مالباختگان مبالغ بالاتر مشخص نیست.
علی القاصی مهر رئیس کل دادگستری استان تهران اعلام کرد پرونده کریپتولند با بیش از ۵۱ هزار شاکی خصوصی پس از برگزاری چندین جلسه به صدور حکم رسیده است. در جریان رسیدگی به این پرونده در دادسرا، مطالبات ۲۴ هزار و ۸۰۲ شاکی که مبالغ کمتری طلبکار بودند، تسویه شده است.
رئیس کل دادگستری استان تهران از شناسایی کیف پول متهم اصلی پرونده براساس دستور قضایی خبر داده و گفت: مبلغ ۱.۵ میلیون دلار از پول برداشت شده توسط یکی از متهمین اصلی این پرونده که به خارج از کشور متواری شده بود، بازگردانده شد. به گفته او متهم ردیف اصلی این پرونده در سال ۹۲ شرکتی با عنوان «یکتا اکسیر سبز» فعال در حوزه گیاهان دارویی ثبت کرده بود. این شرکت در سال ۹۷ به فعالیت غیرقانونی در حوزههای مربوط به رمزارز اقدام نموده و این فعالیتها تا سال ۹۹ ادامه داشته که در نهایت این متهم اقدام به تغییر اساسنامه برای پوشش فعالیتهای رمزارزی کرده است.
مالک صرافی رمز ارز کریپتولند به فرانسه فرار کرد.
نگاه کنید مویی پیدا نباش