رویداد۲۴ محمد نوحی: در ادامه بررسی صورتهای مالی و گزارش حسابرسی شرکتهای مختلف، در این مطلب نگاهی کوتاه به وضعیت صنایع پتروشیمی گلستان انداختهایم ووضعیت قبل از بهرهبرداری بهانهای شد تا وضعیت این شرکت را مورد بررسی قرار دهیم.
شرکت ضنایع پتروشیمی گلستان در مهرماه سال ۱۳۸۵ تاسیس و در مردادماه ۱۳۸۶ به ثبت رسیده است. فعالیت اصلی شرکت، احداث و راهاندازی کارخانجات تولید و بازاریابی و فروش محصولات پتروشیمی است.
در تعریف کامل فعالیت شرکت چنین آمده است: «موضوع فعالیت شرکت عبارت است از احداث، راهاندازی و بهرهبرداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش، صدورمحصولات پتروشیمی و پتروشیمیایی و فرآوردههای فرعی و مشتقات ذیربط آنها و انجام کلیه فعالیتهای تولیدی و صنعتی، بازرگانی، فنی و مهندسی و بازرگانی که بهطور مستقیم یا غیر مستقیم مربوط به عملیات مذکور میباشد با رعایت قوانین و مقررات مربوطه»
برآورد سرمایهگذاری ۵۰۲ میلیون یورو و ۸۵ هزار میلیارد ریال پیشبینی شده که طی قریب به ۱۷ سال از شروع فعالیت، تنها ۲۸ میلیون یورو، ۳ هزار میلیارد آن جذب شده است اما با نگاهی به یادداشت درآمدهای شرکت، مبلغ ۴۲۵ میلیارد سود سپردههای بانکی نشاندهنده آن است که مبالغ دریافتی در حسابهای شرکت دپو شده و صرف راهاندازی پروژه نمیشود و بدتر از آن مبلغ ۱۲ میلیارد ریال درآمد اجاره انبار اوره به اداره پشتیبانی امور دام استان گلستان به چشم میخورد.
بیشتر بخوانید:
زیان ۵۶۰ هزار میلیون ریالی برج میلاد چگونه از جیب شهروندان پرداخت شده است!
زیان انباشته باورنکردنی ۱۴۱ هزار میلیارد تومانی بانک آینده
در شش ماهه اول سال جاری فعالیت پروژه تنها ناشی از تسعیر ارز بوده و عملاً هیچ فعالیتی در پروژه صورت نپذیرفته است. عمده اقدامات انجام شده در پروژه مربوط به اقدامات ساختمانی است و برنامه زمانبندی پروژه با تاخیر قابل توجهی مواجه بوده است.
به موجب گزارش حسابرسی عملیات اجرایی طرح کارخانه تولید اوره و آمونیاک طی سالهای اخیر به دلیل عدم دسترسی به منابع مالی متوقف شده است. در این ارتباط شرکت ضمن تعیین تکلیف بدهی به شرکت صنایع ملی پتروشیمی، اقداماتی در جهت تأمین مالی با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (سهامدار اصلی) از طریق افزایش سرمایه و سلب حق تقدم سهامداران کرده است.
همچنین شرکت مذکور در حال پیگیری اجرایی شدن مصوبه تسهیلات صندوق توسعه ملی به مبلغ ۲۷۷ میلیون یورو است. استاندار گلستان گفته «پس از رفع موانع حقوقی این پروژه با همکاری سیستم قضایی و همچنین رفع موانع اجرایی پروژه شامل تسویه حساب بدهی پتروشیمی گلستان به شرکت ملی پتروشیمی، تامین ۷۰۰ میلیون یورو تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی، باز شدن نماد بورسی پتروشیمی گلستان در بازار فرابورس و امکان خرید و فروش سهام، این پروژه در مسیر مناسبی قرار گرفته است.»
اما شاید چرایی به ثمر رسیدن پیگیریهای شرکت را بتوان در بند ۱۱ گزارش حسابرس پیدا کرد که آن عدم رعایت الزامات سازمان بورس و آن عدم احراز شرایط مربوط به صلاحیت حرفهای برخی اعضاء هیأت مدیره و مدیرعامل از جمله سابقه کار مفید مرتبط با فعالیت ناشر است که در اصل بیانگر عدم مدیریت مناسب داراییهای شرکت و سوء مدیریت در این پروژه طی سالهای اخیر است؛ پروژهای که سهامدار اصلی آن هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بوده و در زمین به مساحت ۲۵۰ هکتار از زمینهای سازمان جنگلها و مراتع استان گلستان به صورت اجاره به تملیک در اختیار گرفته شده است.