رویداد۲۴ | لیلا فرهادی: رسانههای آمریکایی گفته اند به احتمال زیاد ترامپ مایکل والتز را به عنوان مشاور امنیت ملی خود معرفی میکند. دو تن از نزدیکان ترامپ به نیویورک تایمز خبر داده اند که ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا قرار است مایکل والتز نماینده فلوریدا را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کند.
والتز، ۵۰ ساله، عضو کمیتههای خدمات مسلح، اطلاعات و امور خارجه در مجلس نمایندگان آمریکاست. همسر او، جولیا نشیوات، مشاور امنیت داخلی در اولین دولت ترامپ بود.
او متولد فوریه ۱۹۷۴ است و از سال ۲۰۱۸ به عنوان نماینده کنگره از ایالت فلوریدا انتخاب شده است. تمرکز او در کنگره بر روی مسائلی، چون امنیت ملی، دفاع، امور کهنهسربازان و سیاست خارجی است.
والتز سال اول ورودش به کنگره توجه دولت اول ترامپ را به خود جلب کرد. والتز یکی از اعضای جمع کوچک جمهوری خواهانی بود که در سال ۲۰۲۰، پس از صدور مجوز حمله پهپادی ترامپ به فرمانده سپاه قدس ایران و ترور قاسم سلیمانی به کاخ سفید دعوت شدند تا درباره این تصمیم به آنها گزارش محرمانه داده شود.
او یکی از کارشناسان سیاست خارجی ثابت شبکه فاکس نیوز است و چندین سفر در جریان جنگ افغانستان به این کشور انجام داده و شدت با خروج نیروهای آمریکا از آنجا مخالف بوده است.
ایران هرگز دوره مشاوره امنیت ملی جان بولتون با آن مواضع مشعشع علیه ایران را از یاد نمیبرد؛ بنابراین هیچ کس نمیتواند جایگاه این کرسی در شکل گیری سیاستهای دولت در قبال ایران را دست کم بگیرد. والتز ضد ایران است، اما رویکردهای او در قبال جمهوری اسلامی، منبعث از رویکرد واقع گرایی او در عرصه بین الملل است. او معتقد است آنچه در غرب تحت عنوان جاه طلبیهای هستهای یا منطقهای ایران شناخته میشود، ناشی از احساس نیاز ایران به حفظ منافعش است و آمریکا باید آن را به رسمیت بشناسد.
والتز ایران را بهعنوان یک بازیگر مهم در خاورمیانه میشناسد، اما گاهی از سیاستهایی که نقش و نفوذ بالقوه ایران در منطقه را به رسمیت نمیشناسند، انتقاد کرده است. او معتقد است رویکردهای سیاسی و نظامی ایران، چه در برنامه هستهای یا حمایت از گروههای نیابتی، یا دخالت در درگیریهای منطقه ای، نشان دهنده تمایل این کشور برای تامین منافع خود و حفظ نفوذ منطقهای است. والتز هشدار داده است که ایالات متحده نباید قدرت ایران را نادیده بگیرد و در عوض هر سیاستی در قبال ایران باید با در نظر گرفتن خواستههای منطقهای و ملاحظات استراتژیک آنها باشد.
یکی از برجستهترین انتقادات والتز از سیاست خارجی ایالات متحده به ویژه در رویکرد آن در قبال ایران، مساله حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ است. والتز میگوید که جنگ عراق یک اشتباه فاجعه بار بود که تا حدی به ایران نفوذ منطقهای بیشتری داده است. برکناری صدام حسین، دشمن دیرینه تهران، خلایی در عراق ایجاد کرد که ایران توانست از آن بهره برداری کند. او از آمریکا انتقاد کرده که چرا سیاستگذارانش از پیش بینی چگونگی چنین انتفاعی برای ایران ناتوان بوده اند.
از نظر او، این مداخله نظامی ایالات متحده به طور غیرمستقیم موقعیت ایران را در خاورمیانه تقویت کرد و به تهران اهرم بیشتری به ویژه در عراق، سوریه و لبنان داد. بنابراین، والتز مستقیماً ایران را به دلیل سوء استفاده از موقعیت مورد انتقاد قرار نمیدهد، بلکه ایالات متحده را به دلیل حمله به عراق به عنوان عامل اصلی اجازه دادن به ایران برای گسترش نفوذ معرفی میکند.
بیشتر بخوانید:
والتز از ایالات متحده انتقاد کرده که چرا سیاست تنش زایی با ایران را بر سر برنامه هسته ایش را تشدید کرده است. با این که والتز نسبت به دستیابی ایران به تسلیحات اتمی نگران است، اما عموماً با استفاده از نیروی نظامی به عنوان ابزاری برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب اتم مخالف است.
او درباره اثربخشی حملات نظامی در حذف برنامه هستهای ایران تردید دارد و خاطرنشان کرده که چنین رویکردی احتمالاً منجر به بیثباتی بیشتر در منطقه میشود و حتی میتواند حاکمیت ایران را در چشم مردم ایران تقویت کند.
والتز میگوید مهار و دیپلماسی راهبردهای موثرتری برای مدیریت جاه طلبیهای هستهای ایران هستند. وی تاکید کرده است که حملات نظامی تنها سرعت دستیابی ایران به تسلیحات هستهای را بالا میبرد و به طور بالقوه میتواند منجر به درگیریهای منطقهای گستردهتر شود. این رویکرد با موضع کلی او که میگوید ایالات متحده باید از مداخلات نظامی که مستقیما ربطی به منافع آمریکا ندارد، اجتناب کند، همسوست.
والتز از ایالات متحده انتقاد کرده که چرا به جای دیپلماسی، بر انزوای ایران از طریق تحریمها و تهدیدات نظامی تمرکز کرده است. او استدلال کرده است که ایالات متحده باید ایران را به عنوان یک قدرت منطقهای مشروع به رسمیت بشناسد و برای ادغام آن در چارچوب امنیتی گستردهتر در خاورمیانه تلاش کند. انتقادات او بر شکست ایالات متحده متمرکز شده است. مشارکت در مذاکرات معنادار با ایران و یافتن راه حل دیپلماتیک برای موضوع هستهای از جمله پیشنهادهای والتز در سیاست در قبال ایران است. وی میگوید ایالات متحده آنقدر با ایران به عنوان یک دشمن رفتار کرده که اغلب پتانسیل حل مسالمت آمیز مسائل را از دست داده و این نتیجهای جز تشدید تنشها نداشته است.
در اوایل دهه ۲۰۰۰، دولت جورج دبلیو بوش ایران را به همراه عراق و کره شمالی به عنوان بخشی از "محور شرارت" معرفی کرد. والتز از این لفاظیهای تحریک آمیز انتقاد کرد و گفت که این لفاظی مغایر با منافع ملی ایالات متحده است. او معتقد بود که اهریمن ساختن از ایران و معرفی آن به عنوان یک تهدید وجودی، پیشرفت دیپلماتیک را دشوارتر میکند. در عوض، والتز پیشنهاد کرد که ایالات متحده باید رویکردی استراتژیکتر اتخاذ کند.
والتز منتقد جدی تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای خروج یکجانبه از برجام در سال ۲۰۱۸ بود. او معتقد بود که خروج از توافق هستهای اشتباه بزرگی بود که توافقی را که با دقت برای آن مذاکره شده بود تضعیف و تنشها را با ایران تشدید کرد. والتز میگفت برجام برای محدود کردن برنامه هستهای ایران کار ساز بود و خروج از آن منجر به یک "توافق بهتر" نمیشد، بلکه به خصومت بیشتر و مسابقه تسلیحاتی در منطقه دامن میزند.
والتز در طول نوشتههای خود بارها در مورد خطرات تشدید تنشها با ایران به ویژه در مورد مداخله نظامی هشدار داده است. او یکی از منتقدان سرسخت حمله نظامی به ایران است و معقتد است چنین حملهای پیامدهای فاجعهبار خواهد داشت. والتز معتقد است که ایالات متحده باید از استفاده از زور در شرایطی که نتایج غیرقابل پیش بینی و خطرات داشته باشد، اجتناب کنند. او هشدار داده است که حملات نظامی به ایران، انتقامجویی قابل توجهی را برانگیخته، منطقه را بیثبات میکند و به طور بالقوه منجر به جنگ گستردهتر میشود.