رویداد۲۴ | حسین فلاحی: اچ کیو۹ (HQ-۹)، یک سامانه موشکی دفاع هوایی میان برد است که توسط شرکت دفاعی CPMIEC (شرکت واردات و صادرات ماشین آلات دقیق چین) طراحی و ساخته شده است. سامانه HQ-۹ برای ردیابی و انهدام هواپیماها، موشکهای کروز، موشکهای هوا به زمین و موشکهای بالستیک تاکتیکی طراحی شده است.
این سیستم برای اولین بار در جریان رژه نظامی شصتمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین در معرض دید عموم قرار گرفت. توسعه هونگ اچ کیو ۹ در اوایل دهه ۱۹۸۰ و بر اساس سیستم موشکی دفاع هوایی پاتریوت ایالات متحده که چین از طریق یک کشور شخص ثالث ناشناخته به دست آورده بود آغاز شد. مانند پاتریوت، پدافند هوایی اچ کیو ۹ از سیستم هدایت ترمینال «ردیابی با موشک» استفاده میکند و در اصل برای پرتاب از یک پرتابگر کانتینری شکل جعبهای به سبک پاتریوت طراحی شده است.
کامیون برپاگر پرتابگر دارای چهار کانتینر موشک است. در موقعیت شلیک، کانتینرهای موشک در قسمت عمودی به سمت عقب کامیون قرار میگیرند و دو تثبیت کننده در عقب و مرکز شاسی مستقر میشوند.
اچ کیو ۹ یک موشک دو مرحلهای است. قطر مرحله اول ۷۰۰ میلی متر و مرحله دوم ۵۶۰ میلی متر است که مجموع جرم آن تقریباً ۲ تن و طول آن ۶.۸ متر است. این موشک مجهز به کلاهک ۱۸۰ کیلوگرمی است و حداکثر سرعت آن ۴.۲ ماخ است و حداکثر برد ۲۰۰ کیلومتر تا ارتفاع ۳۰ کیلومتری دارد.
این موشک دارای فیوز مجاورتی با برد موثر ۳۵ متر است که زمانی فعال میشود که موشک از هدف خود ۵ کیلومتر فاصله داشته باشد. سیستم هدایت اچ کیو ۹ از هدایت اینرسی به علاوه سیستمهای هدایت پایانه راداری فعال و بالاپیوند میانی مسیر تشکیل شده است.
بیشتر بخوانید: مشخصات سامانه پدافندی S-۳۵۰E ویتیاز روسیه
کانتینرهای موشک بر روی شاسی کامیون چینی تائیان TAS-۵۳۸۰، ۸x۸ (بر اساس کامیون روسی MAZ-۵۴۳ ساخته شده است) نصب شده است. TAS-۵۳۸۰ از یک موتور دیزلی با هوا خنک میشود.
یک باتری اچ کیو ۹ متشکل از ۶ کامیون برپاگر پرتابگر است که به یک رادار آرایه فازی مسطح تک پالس سه بعدی باند C HT-۲۳۳ تحت کنترل یک پست فرماندهی باتری TWS-۳۱۲ متصل شده است. رادار درگیری HT-۲۳۳ همیشه به عنوان یک کپی از سری روسی ۳۰N۶E Flap Lid / Tomb Stone در نظر گرفته شده است که ردی از فناوری پایه آن را دارد.
این دستگاه در پهنای باند ۳۰۰ مگاهرتز کار میکند و دارای برد تشخیص ۱۲۰ کیلومتر و برد ردیابی ۹۰ کیلومتر است. این رادار میتواند اهداف را در آزیموت (۳۶۰ درجه) و ارتفاع (۰ تا ۶۵ درجه) شناسایی کند و قادر است حدود ۱۰۰ هدف هوابرد را ردیابی و همزمان با بیش از ۵۰ هدف درگیر شود. رادارهای جستجوی متعدد از جمله رادارهای ضد بالستیک و رادارهای ضد رادار، مانند رادار جستجوی نوع ۳۰۵B، رادار ارتفاع پایین نوع ۱۲۰، رادار جستجوی نوع ۳۰۵A، رادار غیرفعال YLC-۲۰ و رادار غیرفعال DWL۰۰۲ را میتوان با اچ کیو ۹ مورد استفاده قرار داد.
در نیروهای مسلح چین، یک باتری اچ کیو ۹ شامل یک خودروی فرماندهی، شش خودروی کنترلی، ۶ وسیله نقلیه رادار هدفگیری، ۶ وسیله نقلیه رادار جستجو، ۴۸ خودروی پرتاب موشک و ۱۹۲ موشک، یک وسیله نقلیه موقعیت یابی، یک وسیله نقلیه ارتباطی، یک وسیله نقلیه منبع تغذیه و یک وسیله نقلیه پشتیبانی است. گزارش شده است که یک گردان حاوی ۸ خودروی پرتاب موشک است.
اف دی-۲۰۰۰، اچ کیو ۹ای، اچ کیو ۹بی، اچ کیو ۹سی و اچ اچ کیو ۹ برخی از نسخههای موشک اچ کیو ۹ هستند. نوع اچ کیو ۹ای برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ مورد آزمایش قرار گرفت و در سال ۲۰۰۱ وارد خدمت شد. این نسخه دارای تجهیزات الکترونیکی پیشرفته و نرم افزار برای افزایش دقت و نابودی موثر هدف است.
اف دی-۲۰۰۰ که یک نسخه صادراتی با قابلیت ضد رادارگری است، در نمایشگاه هوافضا و دفاع آفریقا که در مارس ۲۰۰۹ در کیپ تاون، آفریقای جنوبی برگزار شد، رونمایی شد. اچ کیو ۹ای همچنین دارای یک نسخه ضد تشعشع است که به نام اف تی-۲۰۰۰ معروف است.
اچ کیو ۹بی با برد بیشتر و جستجوگر اضافی در سال ۲۰۱۴ به ظرفیت عملیاتی اولیه دست یافت. این یک سیستم دفاع موشکی زمین به هوای پرتاب عمودی جدید با برد هدف بیش از ۲۵۰ کیلومتر و تا ارتفاع ۵۰ کیلومتری است. چین در سال ۲۰۱۶ سامانه دفاع موشکی زمین به هوای اچ کیو ۹بی را در جزایر مصنوعی در دریای جنوبی چین مستقر کرد.
اچ اچ کیو ۹ای و اچ اچ کیو ۹بی به ترتیب انواع دریایی اچ کیو ۹ای و اچ کیو ۹بی هستند. اچ کیو ۹سی که در حال حاضر در دست توسعه است، مجهز به رادار کاملا فعال خواهد بود.
نوع سلاح: سامانههای موشکی سطح به هوا برد متوسط
طراح: چین
سازنده: CPMIEC
کاربران: چین، الجزایر، مراکش، ترکمنستان، ازبکستان
برد: حداقل ۵۰۰ متر؛ حداکثر ۲۰۰ کیلومتر؛ یا ۳۰ کیلومتر در برابر موشک بالستیک
زمان واکنش: ۱۰ ثانیه