صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 January 21
کد خبر: ۳۹۸۶۱۸
تاریخ انتشار: ۲۲:۴۲ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۳

چرا جلیلی برای مناظره با زنگنه طفره می‌رود؟ | برخی از مباحث فرصت بسیاری می‌خواهد

سعید جلیلی در رابطه با علت مخالفت خود در مناظره با بیژن نامدار زنگنه وزیر اسبق نفت که راجع به آن سوال پرسیدند، بیان کرد: در بسیاری از مناظره‌ها و جلسات پرسش و پاسخ شرکت می‌کنم، اما برخی از مباحث فرصت بسیاری می‌خواهد و در یکی دو ساعت جمع نمی‌شود.

رویداد۲۴|  نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با یادآوری اینکه تجارت دیگر محدود به اقتصاد نیست گفت: در عرصه سیاسی به ویژه انتخابات چند دهه است که بازاریابی سیاسی راه افتاده است.

سعید جلیلی نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در ادامه سلسله جلسات حکمت سیاسی اسلام در قرآن که در حوزه هنری برگزار شد، گفت: مفهوم تجارت، یک مفهوم قدیمی است و در جوامع انسان یکی از ابتدایی‌ترین موضوعات شکل گرفته است. بیشتر این مفهوم در عرصه اقتصاد مطرح می‌شود و فقط منحصر به مفاهیم اقتصادی نیست و در عرصه‌های دیگر نیز می‌تواند ظهور و بروز داشته باشد.

وی ادامه داد: در چند دهه اخیر مفهوم تجارت به سایر موارد مانند سیاست تسری یافته است و بازاریابی سیاسی بسیار مطرح است و گفته‌اند که همان قواعد جاری در تجارت در عرصه اقتصادی در فضای سیاسی هم قابل استفاده است.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: در انتخابات برخی همانطور که بازاریابی اقتصادی انجام می‌شود از بازاریابی در فضای سیاسی استفاده می‌کنند و در کشور‌های غربی این موضوع بیشتر رواج دارد، مبنای این بحث بر اساس هزینه و فایده است روی آن بسیار بحث می‌کنند.

جلیلی با طرح این موضوع که مفهوم اصلی تجارت سود و زیان است، عنوان کرد: سوال این است که سود به چه معنا است؟ آیا فقط یک عدد و ملاکی از مقداری پول است؟ وقتی بازاریابی سیاسی را مطرح می‌کنیم باید به مبانی و مفاهیم آن توجه کنیم که آیا از مسیر درستی صورت گرفته است آنچه که داده و گرفته است را بررسی کنیم. معاملات سیاسی که شکل می‌گیرد حول همین مسئله قابل توجه است.

وی با اشاره به این موضوع که برنامه ما این است که در محضر قرآن قرار بگیریم، افزود: بعد از بنیان اندیشه سیاسی اسلام در قرآن که وارد مباحث حکمت سیاسی اسلام شدیم می‌خواستیم مبانی و مباحث را در عرصه‌های مختلف امتداد دهیم و چگونگی آن را بررسی کنیم.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با یادآوری اینکه پیشتر موضوع امنیت را بر اساس حکمت اسلام در قرآن بررسی کردیم، بیان کرد: امنیت با ایمان و عدالت و با ابزار ابزار و اسلحه به وجود نمی‌آید. نگاه‌های مختلف در امنیت بسیار نظریه پردازی شده است همینطور در حوزه اقتصادی نظریه پردازی‌هایی داشته‌اند و زندگی را یک بازی می‌دانند. حتی این موضوع را تا رشته دکترای دانشگاه تدریس می‌کنند.

جلیلی با تاکید بر اینکه تجارت در اقتصاد سود و زیان است و در اندیشه سیاسی اسلام به ویژه در آیات شریفه قرآن بحث بازاریابی سیاسی قابل توجه است، افزود: در قرآن به موضوع تجارت پرداخته شده است و البته قرآن مثال‌های متعارف را هم توضیح داده است.

وی گفت: معاملات سیاسی هم ارکانی دارد. انبیا در دوره‌های مختلف راجع به تجارت برای بندگان خدا دستوراتی را معرفی کرده‌اند. در قرآن دین در مناسبات اقتصادی تسری می‌یابد. مثل اینکه بی‌عدالتی نکنیم و کم فروشی نکنیم.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی بیان کرد: قرآن مفهوم تجارت را به طور گسترده مطرح می‌کند، خداوند تاکید می‌کند که به معاملات توجه کنید قبل از آنکه روزی برسد که دیگر همه چیز خرید و فروش نیست. خداوند گاهی خریدار است و انسان فروشنده است و کالا در تجارت با خدا است. خداوند جان و اموال بندگان را می‌خرد و قیمت آن را بهشت. این معامله بشارت دارد و این یک رستگاری بزرگ است.

جلیلی در بخشی از سخنانش به تجارت نجات‌بخش پرداخت و گفت: تجارتی که زوال ناپذیر است بر خلاف تجارت در مفهوم اقتصادی که زوال پذیر نیست. تجارت متعارف در این اندیشه بر چهارچوب‌های اندیشه فرعی محسوب می‌شود و اینکه خداوند انسان شایسته‌ای را مورد توجه قرار می‌دهد و خداوند بیان می‌کند حتی تجارت متعارف حتی در اقتصاد و سیاست فرع بر بر آن چارچوب اصلی است یعنی خود آن تجارت موضوع اصلی نیست. مانند آنکه کسی در انتخابات طبق اندیشه اسلام در رقابت رأی هم نیاورد.

وی خاطرنشان کرد: اینکه کسی در تجارت و یا سیاست فقط سود به دست بیاورد یعنی در یک چارچوب دیگر رفته است، مهم این است که انسان بداند هر چیزی قیمتی دارد؛ مثلاً در یک معامله تجاری و یا انتخاباتی صرفاً سودی دست بیاید، اما نباید به بهانه یک سود آیات الهی را فروخت و به نوعی از دست.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با طرح مباحث قرآنی راجع به اهمیت و قیمت نفس انسان، عنوان کرد: اگر انسان چارچوب‌های نفس خود را بشناسد و به آنها توجه کند آن را در معاملات مختلف نفس خود را مفت نمی‌فروشد، همینطور آیات خداوند قیمت گران سنگی دارند نباید در ازای مسائل ناچیز آنها را از دست داد در واقع برخی از سود‌ها ظاهری است.

جلیلی مناسبات اجتماعی و دنبال منافع بودن انسان‌ها را مورد توجه قرآن معرفی کرد و یادآور شد: تجارت برای این است که نتیجه خوب به دست آید خداوند به انسان‌ها می‌گوید معامله بدی داشتید و برعکس آن؛ در واقع گاهی اهل کتاب جنبه‌های غلط را می‌دانند و معامله می‌کنند. آنها حقیقت را می‌دانند، اما آن را کتمان می‌کنند. خداوند معامله آنها را بسیار بد توصیف می‌کند. همینطور برخی از معاملات را بسیار خوب توصیف می‌کند.

وی در رابطه با ترور‌های منافقین، اضافه کرد: رو سیاه‌تر از منافقین نداریم. شهید دستغیب و شهید اشرفی اصفهانی و همینطور مردم کوچه و بازار و زمانی که مردم درگیر جنگ با نظام بعثی بودند گروه منافقین به آن بعثی‌ها کمک می‌کردند.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی با یادآوری اینکه ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا باید برخی از اصول اسلامی خود را کنار می‌گذاشت، اظهار کرد: این یعنی آیات الهی را در برابر یک ارزش ناچیز معامله کردن؛ اینجاست که خداوند بندگانش می‌گوید معامله بدی داشتید. قرآن آیاتی دارد که انسان را از قرار گرفتن در معاملات اینچنینی بر حذر می‌دارد. گاهی اوقات مؤمنین می‌خواهند نیرنگ بزنند در حالی که آنها خودشان را مسخره کرده‌اند چرا که فکر می‌کنند می‌توانند خدا را نیز فریب دهند. خدا در قرآن خدا در قرآن آورده چنین معامله یعنی خریدن گمراهی و دادن هدایت! یعنی سودی نبرده است.

جلیلی در پاسخ به این پرسش که یکی از تجارت‌های خسارت بار قرارداد کرسنت بوده است و برخی رسانه‌ها شما را مقصر می‌دانستند و موضع شما چیست، بیان کرد: اینکه مباحث قرآن را و امتداد آنها را پیگیری می‌کنیم این است که به اصطلاح در همه موارد این مسائل مصداق دارد، خبرنگار نروژی در رابطه با فساد‌های این قرارداد مواردی را مطرح کرده بود، صحبت ما این است که نباید اجازه دهیم حقوق بیت المال تضعیف شود.

وی موضوع مبارزه با فساد را عنوان کرد و افزود: در مبارزه با فساد، نعره‌ها شروع می‌شود و اینجاست که همین واکنش‌ها یک علامت است -تقابل با حقیقت- اینها پافشاری برای آنکه بیت المال ضایع نشود را با ادبیات خاصی لجاجت می‌دانند. چرا که طرف مقابل فسادش محرز شده بود. در چنین موضوعی باید برخورد دقیق داشته باشیم. اگر دزدی که اقدام به دزدی کرده و ما علیه او طرح دعوا کنیم لازم است که دزدی را اثبات کنیم، اما اگر رها کنیم یعنی وظیفه‌مان را انجام نداده‌ایم.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به فردی که نقش قوه قضائیه و مسئولان دوره‌های مختلف در برابر فساد کرسنت را جویا شد، تاکید کرد: من بحث اشخاص و فرد را ندارم، می‌گویم اگر در توافقی اخلالی وجود دارد و باید بررسی شود به ویژه زمانی که طرف معامله خارجی است و می‌خواهد حقوق عمومی مردم را به نازل‌ترین قیمت به نفع خود بردارد، نباید این بحث را رها کرد و باید ادله اثبات آن را داشته باشیم.

جلیلی تصریح کرد: رسیدگی قضائی یکی از مباحثی است که در پرونده کرسنت مورد توجه است و البته احکامی صادر شده است. جای این مباحث در دادگاه است که ابعاد آن را بررسی کند.

نظرات شما