این کارها سوءاستفاده از دین است؛ علما باید جلو آن را بگیرند!
رویداد ۲۴| امیرحسین جعفری: سخنرانی جلیلی در مراسم اعتکاف در خمینی شهر اصفهان، با انتقادات بسیاری مواجه شده است. برخی مدعیاند که استفاده از حضور مردم در یک مراسم مذهبی که ریشه در گوشه نشینی و عبادت فردی دارد، نوعی سوءاستفاده سیاسی از دین است و علما باید مقابل این پدیده ایستادگی کنند.
سوءاستفاده سیاسی از اعتکاف
محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، معتقد است که اعتکاف یک مراسم تماماً دینی است که عمدتاً باید در ماه رمضان هم انجام شود و انجام آن در ماه رجب صرفاً جنبه ثواب دارد. از سوی دیگر استفاده سیاسی از مردم در حاشیه این مراسم، ضربه به دین است. او میگوید: «اعتکاف عمدتاً در دهه سوم ماه رمضان انجام میشود و در ماه رجب خیلی فتوا ندارد و گفتهاند که اعتکاف در ماه رجب به قصد ثواب است.
اعتکافی که در شهر انجام میشود در مساجد محدود است و در هرکجا نمیتوان اعتکاف برگزار کرد. اینکه جناحی بخواهد از اعتکاف استفادهی سیاسی بکند، قطعاً ضربه به دین است. همانطور که از دین استفاده سیاسی کردهاند، دین وسیله آرامش است. اینکه در اعتکاف از مردم به عنوان نیرو سیاسی استفاده کنیم حرام است. تنها در خطبه نماز جمعه میتوان با شرایط خاصی حرف سیاسی زد. خطیب باید آگاه باشد که چه میگوید. حضور سیاستمدار در اعتکاف و استفادهی ابزاری یک بدعت است.»
سوءاستفاده ابزاری از اعتقادات مردم
او معتقد است که سخنرانی برای مردم در چنین مراسمی آن هم با حضور یک چهره سیاسی، انگیزههای سیاسی و سوءاستفادههای سیاسی را به دنبال دارد. او میگوید: «قطعاً کسی که در مسجد و مراسم اعتکافی که مردم در حال نماز هستند سخنرانی سیاسی میکند، دنبال استفاده ابزاری است. اگر یک فرد بخواهد سخنرانی مذهبی کند، اماکن بسیاری وجود دارد. این کارها سوءاستفاده از دین است و علما باید جلو آن را بگیرند. متأسفانه هرچه دین را به قدرت نزدیک کنیم، دین را خدشه دار میکنیم. فقط اعتکاف ما مانده بود که آن را هم مخدوش کردند.»
او همچنین افزود: «دین و سیاست هریک جایگاه خود را دارند. خواستگاه سیاست مردم است، اما خواستگاه دین، خداوند است. قدرت به عنوان یک امر متغیر، باید دین به عنوان یک امر ثابت، در تضاد هستند. اگر کسی میخواهد در اعتکاف سخنرانی کند، باید یک فرد عارفی باشد نه فردی که چند دوره در انتخابات شکست خورده و به عنوان یک چهره سیاسی شناخته میشود.»
هدف: شکست دولت چهاردهم
فاضل میبدی معتقد است که طرفداران جلیلی دنبال شکست دولت چهاردهم هستند و فعالیت برای این هدف را نیز آغاز کردهاند. او میگوید: «به نظر خودشان شاید راه درستی باشد. اینها دنبال شکست دولت چهاردهم هستند که موفق نشود. گویی مردم به اینها یک دولت بدهکار هستند. اینها از الان ورود به مساجد را شروع کردهاند. کسانیکه به اینها رأی میدهند همین افراد هستند البته ممکن است بخشی از افرادیکه به اعتکاف رفتهاند به جلیلی رأی نداده باشند. اما به هر حال یک مراسم مذهبی نباید محل سوءاستفاده سیاسی باشد.»