رویداد۲۴- نسیم جنگ در خاورمیانه بهخصوص میان ایران و عربستان در حال تبدیل شدن به یک طوفان تمامعیار است. و منبع نشانه اخیر این طوفان شوکه کننده است: مصاحبهای در یک روزنامه عربستانی.
به گزارش
رویداد۲۴ به نقل از سیانبیسی، معمولاً یک گفتوگوی کوتاه در یک روزنامه عربزبان در ریاض چندان اهمیتی ندارد. اما زمانی که این گفتوگو با گادی آیزنکوت، رئیس ستاد ارتش اسرائیل باشد، البته که اهمیت پیدا میکند.
این گفتوگو خود نهتنها ازآنجهت که این نخستین بار است که یک مقام نظامی اسرائیلی با یک رسانه سعودی مصاحبه کرده، اهمیت دارد بلکه آنچه آیزنکوت گفته مهم بوده و بیش از هر زمانی آشکار کرد که عربستان و ایران در حال رفتن بهسوی یک درگیری مستقیم هستند.
از زمان امضای توافق هستهای ایران با آمریکا و قدرتهای کلیدی غرب، شکلگیری روابط میان عربستان و اسرائیل که زمانی اصلاً وجود نداشت، بهطور گسترده گزارش شده اما هرگز بهصورت علنی از طرف هیچیک از آنها تأیید نشده بود. البته نشانههایی در این میان برای اطمینان بیشتر وجود داشته؛ مثلاً زمانی که لسلی استال، گزارشگر برنامه 60 دقیقه سال گذشته از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در مورد ارتقا روابط با عربستان در ائتلاف علیه ایران سؤال کرد و او گفت که «هیچ نظری» دراینباره ندارد. علاوه بر این، در حال حاضر نه اسرائیل و نه عربستان هیچیک گزارشهای گسترده در رسانههای خاورمیانه مبنی بر سفر محرمانه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به اسرائیل در ماه سپتامبر را تأیید نکردهاند.
در این شرایط گفتوگوی آشکار آیزنکوت با یک رسانه سعودی تأیید عمومی قابلتوجه بیعت میان دو دشمن قسمخورده سابق است. و مسئلهاینجا است که این ائتلاف جدید در راستای یک جنگ مستقیم میان عربستان و ایران صورت گرفته است.
البته اگر چنین ائتلافی عمومی شود، مسئله جنجالی برای اسرائیل و نتانیاهو نخواهد بود. باوجودآنکه بخشهایی از اسرائیل، مقامات سیاسی که به دنبال فرآیند صلح با فلسطین هستند را رد میکنند اما توافقنامههای صلح یا همکاری با کشورهای عرب برای دلایل امنیتی متقابل عموماً در تلآویو و اورشلیم مورد استقبال قرار میگیرد.
در کشورهای عربی است که این مسئله بسیار زننده به نظر میرسد. اما محمد بن سلمان ظاهراً هیچ باجی به گارد ویژه افراطی نمیدهد. ضمن اینکه او برای پیش بردن موضع جنگطلبانه خود علیه ایران، شیوخ افراطی در عربستان را بهگونهای که تاکنون سابقه نداشته، سرکوب میکند.
در تمامی این اقدامات یک الگو وجود دارد. بن سلمان بهخوبی میداند که برای مبارزه مؤثر با ایران و کسب حمایت گسترده آمریکا و اسرائیل باید در حوزه فرهنگ و نیات کاملاً متفاوت از ایران در جهان جلوه کند. اگر عربستان تمایل خود در به رسمیت شناختن و احترام گذاشتن به اسرائیل را نشان دهد، این تفاوت آنقدر جدی خواهد بود که به چشم همه بیاید. ضمن اینکه مسئله زمان هم مطرح است چراکه عربستان و اسرائیل دولت فعلی ترامپ در واشنگتن را دستکم یک شریک ساکت در این موضوع میبینند. اما آنها میدانند که این شرایط میتواند تغییر کند، بنابراین زمان حرکت همین حالا است.
سعودیها که مدت مدیدی بزرگترین بانک خاورمیانه بودهاند و نیروی کنترلی در پس اوپک محسوب میشدند، حال میخواهند بیش از هر زمانی نشان دهند که شراکت با اسرائیل مسئلهای نیست. در ظاهر این یک اقدام صلحآمیز است اما هرکسی که از تاریخچه منطقه آگاهی داشته باشد میتواند به شما بگوید که در حال حاضر روابط رو به رشد عربستان و اسرائیل میتواند نشانه شوم نزدیک شدن جنگ باشد.