صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 July 25
کد خبر: ۱۵۹۱۳۶
تاریخ انتشار: ۰۶:۰۵ - ۳۰ آذر ۱۳۹۷
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

خروج آمریکا از سوریه؛ اختلاف جدید ترامپ و مشاوران کاخ سفید/ ترامپ به نفوذ ایران در منطقه اهمیت نمی‌دهد!

رییس جمهور آمریکا در اقدامی که دیگر به یک رویه در رفتار او تبدیل شده، درست بعد از اعلام مواضع سیاست خارحی آمریکا توسط یکی از مقامات ارشد دولت، نظر شخصی خود را در توییترش عنوان کرد. او اعلام کرد آمریکا از سوریه خارج خواهد شد. تصمیمی که بسیاری از کارشناسان معتقدند مایه خوشحالی ایران خواهد بود.
رویداد۲۴ پیش‌بینی پذیر‌ترین چیز در مورد تصمیم غیر رسمی ترامپ که روز گذشته در مورد خروج نیرو‌های آمریکایی از سوریه اتخاذ کرد این روش کورکورانه او نسبت نظر همه از آژانس‌های اطلاعاتی تا متحدان کرد آمریکا در سوریه است.

نشریه اینترنتی اسلیت در گزارشی نوشته ترامپ در اقدامی که دیگر به یک سنت تبدیل شده، نظری که در مورد خروج نیرو‌های آمریکایی از سوریه داشت را درست بعد از اینکه یکی از مقامات ارشدش (در این مورد جیمز جفری سفیر و نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه) در واشنگتن سخنرانی کرد و از تعهد آمریکا به ادامه حضور در سوریه گفت، بیان کرد.
 
اگرچه تحلیلگران انتظار مغایرت نظر ترامپ با تیم مشاوران سیاست خارجی‌اش را داشتند اما یک وجه از توییت ترامپ در نمایش این اختلافات اهمیت زیادی داشت؛ این بخش که اعلام کرد حضور آمریکا در سوریه تنها به دلیل شکست داعش بود.

جفری در سخنرانی خود در شورای آتلانتیک، اعلام کرده بود یکی از سه هدف آمریکا در سوریه شکست داعش بوده است. دیگر هدف تغییر رژیم در دمشق و مجبور کردن ایران به خروج از سوریه بوده است.
 
جفری گفته جان بولتون برای هدف سوم بیش از سایر اهداف اهمیت قائل است. او در ماه سپتامبر گفته بود تا زمانی که ایران در سوریه حضور دارد آمریکا نیروهایش را از این کشور خارج نخواهد کرد. این هدف دستورالعمل ایجاد یک باتلاق است.
 
نیرو‌های ایران قرار است در سوریه بمانند تا آینده این کشور معلوم شود؛ این یعنی نیرو‌های آمریکایی نیز باید تا آن زمان در سوریه بمانند. این هدف غیر قانونی است. کنگره آمریکا هرگز اجازه ارسال نیرو‌های آمریکایی به سوریه را برای جنگ با داعش هم نداده بود و قطعا اجازه حضور آن‌ها برای مبارزه با ایران را نیز نخواهد داد.
 
شاید گفته شود که خروج نیرو‌های آمریکایی از سوریه یک پیروزی برای ایران است. گاردین در یادداشتی نوشته بود پایگاه بزرگ آمریکا در تنف در نزدیکی مرز عراق به عنوان یک منطقه حائل برای مبارزه با نیرو‌های نیابتی ایران که از این مسیر به عنوان کریدور اتصالی بین ایران و دمشق استفاده می‌کنند، کاربرد دارد. از بین رفتن این پایگاه به این معناست که وجود این منطقه حائل دیگر به نفع منافع امنیت ملی آمریکا نیست.
 
حتی قبل از روی کار آمدن ترامپ روشن بود که آمریکا تمایلی به سقوط بشار اسد ندارد. بی شک سران ایران از این اخبار که آمریکا دیگر به اسد برای خروج از قدرت فشار نمی‌آورد، خوشحال خواهند شد.
 
دشمنی با ایران یکی از ویژگی‌های سیاست خارجی ترامپ است. استراتژی مایک پمپئو در قبال ایران تنها تغییر رژیم این کشور است. اما اغلب ترامپ به نظر می‌رسد تنها زمانی خواستار مقابله با ایران است که این سیاست با سایر اولویت‌های او همخوانی داشته باشد.
 
ترامپ از توافق هسته‌ای در حالی خارج شد که حتی دشمنان دیرینه ایران نظیر جیمز ماتیس وزیر دفاع و مک مستر مشاور سابق امنیت ملی او نیز با این تصمیم مخالف بودند.
 
اما دلیلی ترامپ برای خروج از این توافق این بود که این توافق با مذاکره اوباما به سرانجام رسیده بود و دستاورد او بود و از طرفی در دوران انتخابات وعده خروج از این توافق را داده بود. او به این دلیل از این توافق حارج شد که دوستانش یعنی اسرائیل و عربستان را خوشحال کند.
 
به گزارش رویداد۲۴ ترامپ در اولین سفر خارجی خود در سال ۲۰۱۷ در برابر جمعیتی از شاهزاده‌های سنی عرب با خوشحالی ایستاد و اعلام کرد که همه کشور‌های بیدار باید با هم کار کنند تا ایران را منزوی کنند و مانع از تامین مالی تروریسم شوند و برای روزی که مردم ایران دولتی را داشته باشند که استحقاقش را دارند دعا کرد. این در حالی است که وجود یک دولت عادل برای مردم خاورمیانه هیچ اهمیتی برای ترامپ ندارد. کافی است به جایی که او این مهملات را به هم می‌بافت نگاه کنید. حمایت‌های کورکورانه آمریکا از سعودی‌ها با هدف دوشیدن آن‌ها برای خرید اسلحه‌های آمریکایی انجام می‌شد.
 
با اینکه او هدف از حمایت از عربستان را منزوی کردن ایران در منطقه اعلام کرده بود، اما به سرعت این هدف تغییر جهت داد و به اهمیت دلار‌های نفتی عربستان در ایجاد شغل و ثروت در آمریکا پرداخت.
 
از سویی دیگر ترامپ نسبت به نیاز به ادامه جضور نیرو‌های آمریکایی در سوریه از ابتدا ظنین بود. مشاوران و مقامات ارشد دولت ترامپ این حضور را صورت بندی کرده و به حضور ایران در سوریه گره زده بودند. در زمان مذاکره درباره برجام با ماکرون رییس جمهور فرانسه در بهار سال گذشته، ترامپ خواستار انسداد مسیر ایران به مدیترانه شد.
 
این ایده که ایران از طریق عراق و سوریه و سپس لبنان به مدیترانه دسترسی داشته باشد همواره برای ترامپ سوال برانگیز بوده و بار‌ها نیز مطرح کرده است، اما امروز به نظر می‌رسد او خواستار عقب‌نشینی از انسداد این مسیر است.
 
بر اساس تصمیم ترامپ چه این تصمیم تایید شود چه نشود، آمریکا نیرو‌های کرد مورد حمایت آمریکا به زودی به سمت تقویت روابطشان با اسد خواهند رفت و کنترل نیرو‌های مورد حمایت ایران بر سوریه تقویت خواهد شد.
نظرات شما