تاریخ انتشار: ۱۱:۰۵ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۷
رویداد۲۴ درگیری در گلوگاه‌های نفتی را بررسی می‌کند؛

از هرمز تا باب المندب/ پیامدهای بستن تنگه‌های عبور نفت

با بسته شدن تنگه باب المندب، به دلیل دور شدن راه نفتکش‌ها و افزایش هزینه‌های حمل و نقل، قیمت جهانی نفت بالا خواهد رفت.
ایران به جای دخالت در مسائل اعراب و سایر کشورها به فکر آب و برق خود باشد/ ایران توانایی بستن تنگه را ندارد/ بخواهیم به جبل الطارق برویم خاکمان را به توبره می‌بندند/ روحانی حرف‌های نظامی را برای خود نظامیان بگذارد
رویداد۲۴  وقتی رییس جمهور روحانی پس از موضوع بستن تنگه هرمز می‌گفت ایران تنگه‌های زیادی دارد، کمتر کسی فکر می‌کرد چند روز بعد نفت‌کش‌های عربستان در تنگه باب المندب مورد حمله موشکی قرار بگیرند. هرچند ایران نقش خود در این ماجرا را رد کرد اما همزمانی سخنان روحانی با حمله به عربستان، موضوعی نبود که از دید تحلیلگران مخفی بماند. آنها می‌گفتند ایران در پی آن است که گلوگاه‌های نفتی جهان را در اختیار بگیرد. وزارت خارجه امارات نیز  مدعی شد که این ماجرا با نقش‌آفرینی ایران و دادن سلاح موشک بالستیک به حوثی‌های انصارالله صورت گرفته است؛ اتهامی که طبیعتا از سوی ایران رد شد.

 فریدون مجلسی دیپلمات پیشین کشورمان و محمدعلی خطیبی کارشناس مسائل نفتی ماجرای بستن تنگه هرمز و باب‌المندب را بررسی کرده‌اند. آنها در گفت‌وگو با رویداد۲۴ تاکید کرده‌اند که بهتر است ایران وارد چنین فضایی نشود. مجلسی معتقد است روحانی کار نظامی را به نظامیان بسپارد. خطیبی نیز می‌گوید در شرایط کنونی بهتر است ایران از درگیر شدن و ماجراجویی در مسائل بین‌المللی خودداری کند. احتمالا اینها پیشنهادهایی نیست که چندان برای حاکمیت طرفدار داشته باشد! چه اینکه فرماندهان سپاه از طرح بستن تنگه هرمز استقبال کرده‌اند و این موضوع دلیلی است تا این روزها سپاه به حامی دولت روحانی تبدیل شود.

مجلسی: تنگه هرمز را بعد از شروع جنگ می‌توان بست نه قبل از آن

فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین‌الملل به رویداد۲۴ می‌گوید: بعید است ایران از حوثی‌ها بخواهد به نفتکش‌های عربستان حمله کنند زیرا ایران کاری انجام نمی‌دهد که به ضرر خودش تمام شود. کسانی که اطلاعات دقیقی دارند می‌دانند که بحث بستن تنگه هرمز باد هواست زیرا تنگه هرمز نه تنها برای خود ما حیاتی است، بنابراین تنگه را بعد از شروع جنگ می‌توان بست نه قبل از آن.

مجلسی: باب المندب راه تجارت و صادرات نفت ایران به اروپا است

مجلسی می‌گوید: قبل از هر اقدامی باید بدانیم که آغاز جنگ برای ما بسیار آسیب رسان خواهد بود. او می‌گوید: هم طرف‌های مقابل از موشک‌های ایران آسیب می‌بینند و هم اینکه ایران از هجوم آن‌ها به شدت ویران خواهد شد. از این جهت باب المندب تنها راه تجارت نفت ایران به اروپا است که بعد از برجام تا حدودی به راه افتاد و اگر بخواهیم در این مسیر خللی ایجاد کنیم در واقع راه تجارت خودمان را مسدود کرده‌ایم. از سوی دیگر باید بگویم که حدود ¼ نفت عربستان از دریای سرخ ترانزیت می‌شود که زیاد هم با باب‌المندب کاری ندارد و از کانال سوئز رد می‌شود. عقل سلیم حکم می‌کند که ایران از نفوذ خود بر حوثی‌ها استفاده کند که جلوی این ماجراجویی‌ها را بگیرد.

او با تاکید بر اینکه تحت فشار قرار گرفتن عربستان برای صادرات نفت هیچ منفعتی برای ایران در پی ندارد،می‌گوید: عربستان چند برابر ایران به چین، هند و ... نفت ارسال می‌کند و بخش کمی از نفت خود را از طریق باب‌المندب ارسال می‌کند. از این رور سخنان اخیر آقای روحانی به نوعی همزبانی با ترامپ بود و این معنی را می‌داد که اگر شما چنین سخنانی را مطرح می‌کنید، ما هم بلدیم. اما از آنجایی که روحانی یک حقوقدان است،  انتظار می‌رود همچنان اعتبار حقوقی خود را حفظ کند و حرف‌های نظامی را برای خود نظامیان بگذارد، بنابراین امیدوارم شرایط به گونه‌ای پیش برود که من و شما نیز زنده بمانیم. زیرا اگر کار بخواهد به جنگ بکشد، قطعا جنگی مشابه جنگ ایران و عراق نخواهد بود و حتما جنگی نابودکننده‌تر خواهد بود.

این کارشناس در ادامه یادآور شد: ایران در شرایط فعلی باید متانت خود را حفظ کند و از درگیر شدن و ماجراجویی در مسائل بین‌المللی خودداری کند، مسائل اعراب را به اعراب واگذار کند.

از مجلسی پرسیدیم چند وقت پیش ماجرای قطع ارتباط ایران و مراکش اتفاق افتاد، برخی معتقد بودند ایران برای دستیابی به جبل‌الطارق از پولیساریو حمایت کرده است. چقدر احتمال دارد ایران دست به چنین اقدامی زده باشد؟ او پاسخ داد: این حرف‌ها یک نوع شایعات بازاری است که عده‌ای آن‌ها را مطرح می‌کنند. ایران در موقعیتی نیست که بخواهد به تنگه جبل‌الطارق نزدیک شود و اعراب نیز قطعا اجازه چنین کاری را نخواهند داد زیرا از مراکش گرفته تا امارات، هیچکدام رابطه خوبی با ایران ندارند. ایران نیز می‌داند در صورت چنین کاری قطعا درگیری نابودکننده‌ای پیش خواهد آمد و از این کار فقط ایران متضرر خواهد شد لذا بعید می‌دانم چنین موضوعی در برنامه کار ایران وجود داشته باشد. 

 خطیبی: تنگه باب المندب راه جایگزین دارد، هرمز نه

محمدعلی خطیبی مدیر سابق امور بین‌المل نفت رویداد۲۴ می‌گوید: بسته شدن تنگه باب المندب با بسته شدن تنگه هرمز قابل قیاس نیست چراکه با بسته شدن تنگه باب المندب، راه‌های جایگزین وجود دارد و می‌توان نفتکش‌ها را از مسیرهای دیگری عبور داد اما در صورت بسته شدن تنگه هرمز هیچ مسیر جایگزینی برای عبور کشتی‌ها وجود نخواهد داشت این درحالی است که روزانه 4 میلیون بشکه نفت از باب‌المندب عبور می‌کند اما حجم نفتی که از تنگه هرمز می‌گذرد 5 برابر باب المندب است ضمن اینکه مسیرهای دیگری نظیر کانال سوئز وجود دارد که می‌توان نفتکش‌ها را از این محل ها عبور داد.

او بر این عقیده است که مسیر عبور کشتی‌های نفتی باید امن باشد و ناامنی در این مسیرها می‌تواند خطرات جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد و همین مسئله باعث شده عربستان احساس ناامنی کند و کشتی‌های خود را از این تنگه عبور ندهد. اما عربستان اصرار دارد اعلام کند اصابت موشک به نفتکش‌هایش، محصول همدستی ایران و حوثی‌های یمن بوده است.

بسته شدن تنگه باب المندب قیمت نفت را افزایش می‌دهد
 
خطیبی احتمالات را مورد بررسی قرار می‌دهد و می‌گوید با بسته شدن تنگه باب المندب، به دلیل دور شدن راه نفتکش‌ها و افزایش هزینه‌های حمل و نقل، قیمت جهانی نفت بالا خواهد رفت.

او می‌گوید: پیش از برنامه‌ریزی بر رویارویی نظامی بهتر است روابط‌مان با عربستان را اصلاح کنیم تا به تدریج یک راه حل برای اختلافات موجود پیدا شود چراکه بهتر است هزینه‌های جنگ صرف آبادانی کشور شود.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما