گزارش شورای روابط خارجی آمریکا؛
در سال جاری، چنگ ایران و آمریکا یا یکی از متحدانش بهعنوان یکی از اساسیترین اولویتها در گزارش سالیانه مرکز اقدامات پیشگیرانه شورای روابط خارجی آمریکا قرار گرفته است.
رویداد۲۴ از میان سی احتمالات موجود در فهرست مورد بررسی پیشگیرانه این سال، یک درگیری مسلحانه بین ایران و ایالاتمتحده و یا یکی از متحدانش در پی مداخله ایران در درگیریهای منطقهای و حمایت از نایبان به عنوان یک اولویت سطح بالا برای ایالاتمتحده در سال ۲۰۱۹ در نظر گرفته شده است. درصد و شانس بروز و رخ دادن این احتمال بر اساس این ارزیابی در سطحی متوسط بررسی شده و اگر این اتفاق رخ دهد، طبق گفته این گزارش، تأثیر بسیاری بر منافع ایالاتمتحده خواهد گذاشت.
ایران و ایالاتمتحده در چندین درگیری فعلی و منطقهای در خاورمیانه هر یک از یک گروه متخاصم حمایت میکنند. در جنگ داخلی سوریه، ایران از حکومت بشار اسد حمایت میکند، درحالیکه ایالاتمتحده حامی نیروهای دموکراتیک سوریه است که برای سرنگونی حکومت اسد میجنگند.
در یمن، گفته میشود، ایران از شورشیان حوثی حمایت میکند، در حالی که ایالاتمتحده تا همین اواخر، پشتیبانی گسترده تدارکاتی و اطلاعاتی را برای ائتلاف تحت رهبری سعودیها علیه حوثیها ارائه میداده است.
در عراق، سپاه پاسداران ایران از گروههای شبهنظامی شیعه ـ. عمدتاً از طریق نیروهای بسیج مردمی عراق ـ. حمایت میکند، در حالی که ایالاتمتحده به طور سنتی گروههای سنی و کرد را در حوزه نفوذ و تأثیر خود دارد. سرانجام در لبنان، ایران از حزبالله، حزب سیاسی شیعهای حمایت میکند که به حملات علیه متحد آمریکا یعنی اسرائیلی متهم شده است.
در هشتم ماه می ۲۰۱۸، دولت دونالد جی ترامپ اعلام کرد که قصد محدود کردن نفوذ ایران در منطقه و خروج ایالاتمتحده از شرکت در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را دارد، و این مسأله را به بهانه عدم موفقیت این توافق در محدود کردن توسعه سلاح و برنامه هستهای و عدم موفقیت در برخورد با برنامه موشکی ایران عنوان کرد.
در ماه نوامبر، ایالاتمتحده تحریمها علیه ایران را مجدداً اعمال کرد. برخی تحلیلگران پیشنهاد کردهاند که نقض برجام موجب افزایش فشار اقتصادی و سیاسی بر حکومت ایران خواهد شد که میتواند منجر به یک درگیری نظامی تصادفی با ایالاتمتحده شود.
شورای امنیت ملی ایالاتمتحده گزارش داده است، گزینههای نظامی برای حمله به ایران را بررسی و در همین حال در مصر، وزیر امور خارجه آمریکا، مایک پامپئو، اهداف دولت ترامپ را برای جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه بیان کرده است.
پمپئو همچنین یک کنفرانس بینالمللی را برای بحث در مورد ثبات در خاورمیانه و نقش ایران در منطقه طرحریزی کرده است. احتمالاً ایالاتمتحده در ماههای آینده همچنان متمرکز بر ایران باقی خواهد ماند، به ویژه به این دلیل که دولت ترامپ، اعمال تحریمهای جدید و پیامدهای خروج نیروهای نظامی در سوریه را در نظر میگیرد.
نظرسنجی در خصوص اولویتهای پیشگیرانه، در نوامبر ۲۰۱۸ انجام شد و نظرات کارشناسان پاسخدهنده به این نظرسنجی در آن زمان را نشان میدهد. به همین ترتیب، باید آن را یک بررسی فوری و لحظهای دید. به این ترتیب که مرکز اقدامات پیشگیرانه شورای روابط خارجی درگیریها و تعارضات در جریان ایالاتمتحده را با استفاده از ابزار خود موسوم به «رصد کننده تعارضات جهانی» با رقبای این کشور مورد مشاهده و رصد قرار داده و گزینههای سیاستگذاری برای واکنش به بحرانها را پیشنهاد میکند.
گفتنی است، در این گزارش، صرفنظر از درگیری با ایران، چندین بحران و مسأله دیگر نیز جزو تعارضات سطح بالای ایالاتمتحده در سال ۲۰۱۹ ارزیابی شده است: از جمله.
حمله سایبری جدی و خطرناک به زیرساختهای حساس ایالاتمتحده، تجدید درگیریها در شبهجزیره کره، درگیری مسلحانه در مناطق نظامی شده دریای جنوبی چین و در نهایت یک حمله تروریستی جدی و عظیم به خاک آمریکا.