رویداد۲۴ در ادامه به بررسی ۱۰ اشتباه رایج در
مسواک زدن و چگونگی درست مسواک زدن را بررسی میکنیم.
اشتباه شماره ۱: استفاده از مسواک نامناسبدر زمان خرید مسواک به اندازه دهان خود توجه کنید. اگر در هنگام مسواک زدن ناچارید دهان خود را با تلاش، بیشتر باز کنید، احتمالا مسواکتان برای شما بزرگ است. شما باید در هنگام نگه داشتن مسواک در دست و یا استفاده از آن در دهان راحت باشید، درست مثل وقتی که برای خوردن غذا از چنگال استفاده کرده و به راحتی آن را در دست میگیرید و یا توسط آن غذا را در دهان خود قرار میدهید.
مسواک دستی بهتر است یا برقی؟این مورد یک انتخاب شخصی است. با هر کدام که راحتتر میتوانید مسواک بزنید، آن را انتخاب کنید.
اشتباه شماره ۲: برخی مسواکها دارای موهای زاویه دار و برخی صاف هستند، کدام نوع بهتر است؟دندانپزشکان معتقدند که در این مورد تکنیک و روش مسواک زدن مهمتر از نوع قرارگیری موهای مسواک است.
نکته مهم در هنگام خرید مسواک چیست؟مسواکهای زبر و خشن به لثه آسیب میرسانند، بنابراین بهتر است از مسواکهای نرم استفاده کنید. موهای مسواک باید تا حدی محکم باشند که بتوانند پلاکهای دندان را ازبین ببرند، اما نه به اندازهای که به دندان و لثه صدمه وارد نکنند. برخی مسواکها با موی طبیعی برخی حیوانات ساخته میشوند که این نوع مسواکها توسط دندانپزشکان توصیه نمیشوند.
اشتباه شماره ۳: عدم استفاده از مسواک به دفعات کافی یا مدت زمان کافیتوصیه میشود روزانه ۲ بار مسواک بزنید و اگر ۳ بار باشد که بهترین حالت ممکن است. دیر به دیر مسواک زدن موجب ایجاد پلاکهای باکتریایی و افزایش خطر التهاب لثه میگردد. مدت مسواک زدن باید حداقل ۲ دقیقه باشد و حالت ایده آل ۳ دقیقه است. توصیه میشود دهانتان را به ۴ قسمت تقسیم کنید و برای مسواک زدن هر قسمت حداقل ۳۰ ثانیه زمان صرف کنید. اگر حوصله مسواک زدن به مدت کافی را ندارید این کار را در حال تماشای تلویزیون انجام دهید.
اشتباه شماره ۴: مسواک زدن به دفعات زیاد و بسیار محکممسواک زدن بیش از ۳ بار در روز چندان توصیه نمیشود، زیرا ممکن است ریشه دندان را در معرض تحریک قرار دهد و در نهایت منجر به تحریک لثهها گردد. مسواک زدن محکم و با شدت زیاد نیز موجب ساییدگی مینای دندان میشود. بهترین حالت، مسواک زدن ملایم ۲ تا ۳ بار در روز است.
اشتباه شماره ۵: مسواک زدن نادرستضربه زدن شدید در امتداد خط لثه منجر به خراشیدگی و آسیب این بافت میشود. مسواک را در زاویه ۴۵ درجه با خط لثه قرار دهید و با ضربههای کوتاه و آرام (حالتی شبیه لرزش) مسواک بزنید. سپس مسواک را به آرامی روی دندانها بالا و پایین ببرید (حرکت عمودی یا دورانی) و به صورت افقی روی دندانها را مسواک نزنید. سطح داخلی و خارجی دندانها و همچنین سطوح جویدن و زبانتان را به خوبی با مسواک تمیز کنید.
اشتباه شماره ۶: شروع مسواک زدن همیشه از یک نقطه یکساناغلب افراد مسواک زدن را همیشه از یک نقطه دهان آغاز میکنند. مسواک زدن را هر بار از جاهای مختلف دهان شروع کنید. این توصیه به این دلیل است که اغلب افراد وقتی به یک چهارم پایانی دهان میرسند، خسته شده و سریع مسواک زدن را به پایان میرسانند؛ بنابراین مسواک زدن را از جاهای مختلف شروع کنید تا همیشه یک قسمت یکسان سرسری گرفته نشود.
اشتباه شماره ۷: تمیز نکردن سطح داخلی دندانهابسیاری از افراد در زمان مسواک زدن فراموش میکنند که سطوح داخلی دندانها (سطحی که در تماس با زبان است) را نیز مسواک بزنند. دندانپزشکان معتقدند که رایجترین قسمت فراموش شده در زمان مسواک زدن، سطح داخلی دندانهای جلو و پایین است.
اشتباه شماره ۸: عدم شستشوی مسواک پس از اتمام مسواک زدناگر مسواکتان رابه خوبی با آب نشویید، باکتریها به سرعت در آن رشد میکنند و در نوبت بعدی مسواک زدن، وارد دهان شما میشوند؛ بنابراین توصیه میشود بعد از مسواک زدن، مسواک را به خوبی با آب بشویید تا خمیر دندان و باقی مانده غذاها از لابلای آن خارج شود.
اشتباه شماره ۹: خشک نکردن مسواکاگر مسواک شما همیشه مرطوب باشد، محیط مناسبی برای رشد باکتریها است. پس از مسواک زدن و شستشوی آن، رطوبت را تا حد امکان با تکان دادن مسواک بگیرید و برای پاکیزه نگه داشتن آن از درپوشی که جریان هوا از آن عبور میکند، استفاده کنید.
اشتباه شماره ۱۰: عدم تعویض مسواک در زمان مناسبانجمن دندانپزشکان امریکا توصیه میکند که هر ۳ یا ۴ ماه یک بار مسواک خود را تعویض کنید. اگر زودتر از این زمان احساس کردید که مسواکتان فرسوده شده یعنی انعطاف پذیری موهای مسواک از بین رفته، خمیده شده و یا در حال جدا شدن هستند، به فکر خریدن مسواک جدید باشید. برخی مسواکها دارای یک نشانگر رنگی هستند که زمان مناسب برای تعویض را به شما یادآوری میکنند.
منبع: سیمرغ