رویداد۲۴ فرصت زیادی تا برگزاری انتخابات مجلس یازدهم باقی نمانده و از ابتدای هفته گذشته نتیجه بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس از سوی شورای نگهبان اعلام شد. هر چند هیاتهای اجرایی زحمت شورای نگهبان را در مرحله اول بررسیها کم کرده بودند و کار زیادی برای شورای نگهبان باقی نگذاشته بودند، اما رد صلاحیت عمده فعالان سیاسی و بیش از صد نماینده فعلی مجلس نشان داد که تیغ رد صلاحیت شورای نگهبان همچنان برای بسیاری از نامزدها تیز و برنده است.
انتشار اخبار رد صلاحیت برخی از چهرههای مهم کشور و جناح اصلاحطلب، باعث تعجب و انتقاد بسیاری از سیاسیون و مردم شد. علی مطهری، محمود صادقی، شهیندخت مولاوردی، غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، عبدالکریم حسین زاده و... از جمله چهرههای مطرح رد صلاحیت شده بودند. کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان پس از پایان بررسی صلاحیتها اعلام کرده بود: «از حدود ۲۴۷ نفر نماینده فعلی مجلس ۹۰ نفر صلاحیتشأن عمدتا به خاطر مسایل مالی تایید نشد.»
علی مطهری گفته بود «شنیدم به دلیل عدم التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران صلاحیتم تایید نشده است، هرچه فکر کردم کجا من التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی نداشتهام چیزی به خاطرم نیامد. احتمالا مفهومشان از نظام، رهبری نظام است. اگر در جایی من نظری غیر از نظر رهبری داشتهام -که داشتهام- این عین خواست خود مقام رهبری است.»
محمود صادقی از دیگر نمایندگان لیست امید بود که صلاحیتاش تایید نشد. او در این باره در توییتی نوشت: «دنیای شما نزد من از عطسه ماده بزی کمارزشتر است.»
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی از دیگر نمایندگانی است که پیامک رد صلاحیت به دستش رسیده است. این نماینده جانباز در بخشی از بیانیه خود میگوید: «شنیدن عدم التزام به اسلام و انقلاب برای منی که هر چه داشتم تقدیم نظام مقدس اسلامی نمودم (بیش از هفتاد درصد جان و بدنم در شلمچه ملکوتی شدهاند) امری بسیار دردناک و غیر قابل هضم است.»
بیشتر بخوانید: پادرمیانی دردسرساز روحانی با شورای نگهبان/ اصلاح طلبان یک قدم به تحریم انتخابات نزدیکتر شدند
سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که که در تایید صلاحیتها تحت فشار نبودهاند؛ با این حال در این دوره چهرههای تایید شدند که شائبههای زیادی درباره آنها وجود داشت. پرونده املاک شهرداری در دوره قالیباف یکی از مهمترین پرونده بود، با این حال او جزو اولین کسانی بود که خبر تایید صلاحیتش شنیده شد.
در روزهای گذشته اخبار زیادی درباره شائبههای مالی مربوط به غلامرضا تاجگردون منتشر شد که بحثهای زیادی در فضای مجازی نیز به همراه داشت. صبا آذرپیک روزنامه نگار بخشی از اسنادی که گفته میشد مربوط به شائبههای مالی تاجگردون بوده را در توییتر خود منتشر شد. تاجگردون ابتدا رد صلاحیت شد اما اخباری مبنی بر تایید صلاحیت او شنیده میشود. این موضوع نیز از اتفاقات عجیب در جریان بررسی صلاحیتها بود.
فریدون حسنوند رییس کمیسیون انرژی مجلس نیز از دیگر چهرههایی بود که گفته میشود شائبههای مالی داشته است. احمد توکلی در بیانیهای نوشته دیده بان شفافیت و عدالت درباره فریدون حسنوند و غلامرضا تاجگردون نشست خبری برگزار خواهد کرد و جزییات مسائل مالی آنها را به مردم اعلام میکند.
ببینید: دهه چهارم؛ دهه سوءاستفادههای اقتصادی!/ چرا نمایندگانی که فساد مالی دارند، محاکمه نمیشوند؟
محمدصادق جوادی حصار فعال سیاسی به رویداد۲۴ میگوید: فکر میکنم رد صلاحیتهای گسترده محصول یک تغییر رویکرد یا ناشی از یک برداشت و تحلیل نادرست از شرایط است. قبل از اینکه سردار سلیمانی به شهادت برسد، احساس عمومی بسیاری از جریانها این بود که مشارکت مردم در انتخابات پیش رو کم خواهد بود و این انتظار که مردم بخواهند تنور انتخابات را گرم کنند و حضور گستردهای داشته باشند، وجود ندارد. بعد از اتفاقات اخیر، جریانهای مدیریت کننده انتخابات بر این تصور بودند که این حضور مردم در تشییع سردار سلیمانی به معنای تایید رفتار آنهاست که مانند همیشه اشتباه کردند و تصور کردند که مردم با همان شور و نشاط پای صندوقهای رای خواهند آمد و اگر این اتفاق رخ دهد طبیعتا به نامزدهای اصلاحطلبان نیز رای خواهند داد.
شورای نگهبان با یک تحلیل غلط دست به رد صلاحیت زد
این فعال سیاسی با بیان اینکه شورای نگهبان با این تحلیل غلط دست به رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخاباتی زد، تصریح کرد: به نظرم این تحلیل باعث شده جریانهای مدیریت کننده انتخابات دست به رد صلاحیت بزنند و بعد از حادثه غمانگیز شلیک به هواپیمای اوکراینی و موج ناآرامیهایی که در جامعه ایران شاهد هستیم، اگر فضا به خوبی مدیریت نشود بعید نیست که اتفاقات روزهای آینده بیش از پیش بر روی کاهش مشارکت مردم در انتخابات تاثیر بگذارد.
برخی خود را عقل کل و قیم مردم میدانند
عضو حزب اعتمادملی ادامه داد: باید ببینیم که خروجی اتاق فکر جریانهای مدیریت کننده انتخابات چه خواهد بود. این که عدهای تصور کنند در گام دوم انقلاب، عدهای از جوانان انقلابی به میدان خواهند آمد و کشور را نجات میدهند! صرفا یک آرزو است، زیرا ساختار و سازمان سامان دهنده حضور مردم در کشور متکی به رای مستقیم مردم نیست. این مدیریت فرامردمی متاسفانه در خیلی از مواقع اجرا میشود و عدهای خودشان را عقل کامل جامعه قیم مردم تلقی میکنند.
او میگوید: متاسفانه مسئله نظارت استصوابی برای برخی به عنوان یک ابزار اعمال قدرت تبدیل شده و از این فرصت نهایت استفاده را میکنند. حقیقتا نظارت استصوابی، مشارکت و انتخابات را پایین میآورد و جالب است که این ابزار فقط در دست یک سلیقه از جامعه سیاسی ایران قرار گرفته است.
تایید قالیباف با آن همه شائبه مالی نشان میدهد کانونهای متصل به قدرت در انتخابات دخالت میکنند
جوادی حصار در واکنش به اینکه چرا محمدباقر قالیباف با آن حجم از شائبه مالی باز هم تایید صلاحیت شد، خاطرنشان کرد: ممکن است براساس گفتههای آقای کدخدایی برخی از نمایندگان فعلی شائبه مالی داشته باشند، اما موج گسترده افرادی که رد صلاحیت شدند، اصلا مالی نداشتند که بخواهند شائبه مالی داشته باشند. اینکه قالیباف به دلیل شائبههای مالی که دارد تایید صلاحیت میشود را باید از مراجع تایید کننده پرسید، اما به نظرم یکی از دلایل اصلی آن این است که به طور غیرمستقیم کانونهای متصل به قدرت و نزدیکان به آن تفکر خیلی در مقوله انتخابات دخالت دارند.
این کارشناس ادامه داد: با توجه به شرایط موجود مشارکت و حضور مردم در انتخابات در شهرهای بزرگ قطعا کم خواهد شد و این کاهش مشارکت نه به نفع اصولگرایان و نه اصلاحطلبان بلکه به ضرر نظام جمهوری اسلامی خواهد بود.