روش درست کردن آش مخصوص چهارشنبه سوریپس از دهه نخست ماه اسفند، تدارک جشن نوروز آغاز میشود. در نقاط مختلف کشورمان جشن چهارشنبه سوری برگزار میشود.
در مازندران، زنان در آخرین چهارشنبه سال آش هفت ترشی یا چهل گیاه درست میکنند. این غذا آسان، برای ۱۰ نفر و زمان پخت این غذا ۴ساعت است.
بیشتر بخوانید:
روش پخت کباب تابهای مرغ (کوبیده مرغ)
آش هفت ترشی از هفت نوع حبوبات و هفت جور سبزی و نیز هفت نوع ترشی مانند آب نارنج، آبلیمو، آب انار، سرکه، گوجه سبز و شیره ازگیل تهیه میشود که به «آش گزنه» معروف است و از خواص بی نظیری برخوردار است. به روایت بومیان این استان، این آش یک نوع مازندران دارو محسوب میشود. طرز تهیه آنرا در این دستور آورده ایم.
مواد لازم:چغندر ۳۰۰ گرم
برنج معمولی یا برنج دو نیم، یک لیوان
یک کیلو سبزی مخلوط خرد شده از سبزیهای محلی مازندران (اناریجه، زلنگ، گزنه، پونه، نعنا، گشنیز و سیر).
وجود هر کدام از این سبزیها به دلیل عطر خاص خود بسیار با اهمیت است. میتوانید به این سبزیها جعفری و پیاز چه را نیز اضافه کنید که طعم آنرا بهتر میکند.
باقالی یک سوم لیوان
نخود و لوبیا یک سوم لیوان
عدس یک چهارم لیوان
گندم یک چهارم لیوان
جو یک چهارم لیوان
ماش یک چهارم لیوان
ترشیهای آش شامل آب نارنج، آب لیمو، آب انار ترش، آب غوره، سرکه، گوجه سبز و شیره ازگیل که به جای آب انار و آب گوجه سبز میتوانید از رب انار ترش و رب گوجه سبز استفاده کنید.
آب به مقدار لازم
نمک و فلفل به مقدار لازم
شکر به مقدار لازم
طرز تهیه آش مخصوص چهارشنبه سوری
برای تهیه این آش در ابتدا باید بن شن یا همان پایه اولیه آش را آماده کنیم.
چغندر را پوست گرفته و خرد کنید. اندازه قطعات چغندر میتواند به اندازههای دلخواه باشد. اندازه پیشنهادی ما به اندازه یک حبه قند است. سبزیها را پاک میکنیم و میشوئیم و خرد میکنیم. همه حبوبات را از شب قبل در آب سرد میگذاریم.
آش مخصوص چهارشنبه سوری
آش چهارشنبه سوری
سپس صبح روز بعد، آبکش میکنیم و با برنج شسته شده در قابلمه قرار میدهیم. چغندر خرد شده را نیز به آن اضافه میکنیم و در قابلمه تا جایی که آب مواد را در بربگیرد آب میریزیم. اجاق را روشن میکنیم.
حرارت را زیاد میکنیم تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را کم میکنیمو درب قابلمه را میگذاریم تا بتدریج مواد بپزند. این مرحله مهم است، چون حبوبات باید خوب پخته شوند. ممکن است ۲ تا ۳ ساعت طول بکشد.
بعداز پختن برنج و حبوبات، مقدار آب را در قابلمه میزان میکنیم و سبزیها را در آن میریزیم. اگر احتیاج است که آب را اضافه کنید، میزان آنرا به قدری در نظر بگیرید که از غلظت نهایی که در نظر دارید کمی رقیقتر باشد.
مواد لارم برای پخت آش مخصوص چهارشنبه سوری.
چون در حین پخته شدن سبزی و جوشیدن آن، از مقدار آب کاسته میشود. همه ترشیها را نیز اضافه میکنیم و کمی زمان میدهیم تا سبزیها بپزند. مقدار هر ترشی را ته یک فنجان در نظر بگیرید و اضافه کنید. سپس از آش بچشید و هر کدام را با توجه به ذائقه خود بیشتر کنید.
پیشنهاد ما برای شما این است که رب انار را در این آش به قدری در نظر بگیرید که آش طعم ترش انار را بگیرد.
سپس با افزودن کمی شکر آنرا ملس کنید و طعم ترش و شیرین به آن بدهید. در ظرف سرو بکشید و روی آنرا سیر داغ بریزید. امیدواریم از خوردن این آش لذت ببرید.
بیشتر بدانید فلسفه چهارشنبه سوری چیست؟
چهارشنبهسوری، جشنی مخصوص است که در شب چهارشنبه آخرین ماه سال برپا میشود که در واقع پیش در آمدی برای جشنهای نوروزی است و با برگزاری این جشن، مردم به استقبال بهار میروند.
طبق آیین باستانی ایرانی در این شب آتش بزرگی برپا میشود، که تا صبح زود و طلوع آفتاب، برافروخته میماند و مردم از روی آتش میپرند و با گفتن زردی من از تو سرخی تو از من، زردی، بیماری و مشکلاتشان را به دست آتش میسپارند و به جای آن سرخی، گرما و نیرو را از آتش هدیه میگیرند.
البته گفتن این نکته خالی از لطف نیست که با وجود قدمت این جشن، در تاریخ کهن این مرز و بوم، که حتی در شاهنامه فردوسی نیز اشاراتی هرچند کوچک بدان شده است، آئین چهارشنبه سوری به طور کامل مربوط به زرتشتیان نمیشود چرا که آنها پریدن از روی آتش را عملی زشت، مکروه و نا پسند میدانند.