رویداد۲۴ الهام عندلیبمقدم: توکسوپلاسموز یا توکسوپلاسموزیس (Toxoplasmosis)عفونت ناشی از نوعی انگل تکسلولی بهنام "توکسوپلاسما گوندی" میباشد. این بیماری در سال ۱۹۰۸ شناخته شد و در دسته بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که در انسانها، برخی پستانداران و حتی پرندگان مشاهده میشود. توکسوپلاسموز معمولا از طریق تماس مستقیم با مدفوع گربه، گوشت خام، لبنیات غیرپاستوریزه و سایر خوراکیهای آلوده به انگل توکسوپلاسما گوندی، به انسان منتقل میشود.
انگل عفونت توکسوپلاسموز به دو صورت تولیدمثل جنسی و غیرجنسی تکثیر میشود؛ تکثیر جنسی آن فقط در بدن گربهها اتفاق میافتد. گربهها علاوه بر میزبان اصلی، در صورت استفاده از غذای آلوده به این انگل میتوانند به عنوان میزبان واسط نیز در چرخه زندگی انگل نقش ایفا کنند. بنابراین گربه مهمترین منبع انتقال انگل توکسوپلاسما گوندی به انسان است. امکان انتقال این بیماری از فردی به فرد دیگر در تماس عادی بسیار نادر است.
بیشتر بخوانید: آنژین قلبی چیست؟
توکسوپلاسموز از ۴ طریق به بدن انسان منتقل میشود:
طبق مطالعات، احتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بسیار بیشتر از سایر افراد است؛ مانند زنان باردار، دریافت کنندههای پیوند اعضا، افراد مبتلا به ایدز و بیماران تحت شیمی درمانی.
به گزارش رویداد۲۴ تحقیقات نشان میدهد حدود نیمی از جمعیت جهان به این بیماری مبتلا میشوند، اما در بسیاری از افراد بالغ و سالم، هیچگونه علامتی بروز نمیکند و فرد میزبان این انگل ممکن است تا مدتها بدون هیچ نشانهای به زندگی خود ادامه دهد.
در بعضی افراد نیز علائمی مشابه با علائم آنفلوانزا و یا سرماخوردگی بروز میکند که ممکن است هفتهها و یا ماهها ادامه داشته باشد. به همین خاطر تشخیص این بیماری سخت بوده و با انجام یک سری آزمایشات تخصصی قابل تشخیص است.
برخی از رایجترین علائم توکسوپلاسموز عبارتند از:
-احساس تب
-دردهای عضلانی
-سردرد
-گلو درد
-تورم غدد لنفاوی به خصوص غدد موجود در ناحیه گردن
-تنگی نفس
-سرفه
-عفونت ریه
-عفونت چشم
-تاری دید
-دردهای مزمن چشمی
-التهاب مغزی
-احساس سبکی سر و گیجی
-تشنج
-کما
لازم به ذکر است که در افراد با سیستم ایمنی قوی، معمولا علائم پس از مدت کوتاهی از بین میروند. اما افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است با عوارض غیر قابل جبرانی مواجه شوند.
ابتلا به عفونت تکسوپلاسموز درموارد نادر ممکن است سیستم بینایی، شنوایی، عملکرد قلب و ریهها را دچار مشکل کند. اما به طور کلی عوارض ناشی از آن بیشتر از همه زنان باردار و نوزادانی را که با این عفونت متولد میشوند، تحت تاثیر قرار میدهد.
نوزادانی که به صورت مادرزاد مبتلا به عفونت توکسوپلاسموز هستند، ممکن است دچار اختلال بینایی، کم شنوایی یا ناتوانی ذهنی شوند.
با توجه به اینکه علائم بیماری توکسوپلاسموز با بسیاری از بیماریهای عفونی دیگر مانند آنفلوانزا یکی است، تشخیص قطعی آن از طریق انجام آزمایش خون و بررسی آنتیژنهای موثر در این بیماری مقدور است. در صورت مثبت بودن آزمایش، برای اطمینان بیشتر یک سری آزمایشات تکمیلی نیز انجام میشود.
در صورت ابتلا به این بیماری در دوران بارداری، با سونوگرافی و انجام آزمایشات ژنتیکی، امکان ابتلای جنین به این عفونت نیز مورد بررسی قرار میگیرد. در چنین شرایطی در صورتیکه بیماری به جنین منتقل شده باشد، با توجه به سن بارداری و شرایط جنین ممکن است تصمیم به سقط جنین توسط پزشک گرفته شود. در صورت تصمیم به ادامه بارداری نیز آنتیبیوتیکهایی قوی برای بیمار تجویز میشود.
همانطور که گفته شد، عفونت توکسوپلاسموز در بسیاری از افراد بدون هیچ علامتی است، بنابراین در چنین افرادی معمولا هیچگونه درمانی صورت نمیگیرد.
اما در سایر افراد معمولا مصرف آنتیبیوتیک میتواند به کنترل بیماری کمک کند. در صورتی که توکسوپلاسموز اندامهای داخلی و چشمها را درگیر کرده باشد، کنترل علائم معمولا با مصرف داروهای پیریمتامین، داراپریم و سولفادیازین صورت میگیرد.
از آنجایی که توکسوپلاسموز یک بیماری انگلی است، رعایت یک سری نکات ساده زیر میتواند تا حد زیادی از خطر ابتلا به این بیماری پیشگیری کند:
یکی از سوالات رایجی که همواره مطرح است این است که آیا گربه باعث نازایی میشود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت: وجود گربه سالم که واکسیناسیون آن کامل انجام شده باشد، به تنهایی خطری برای بارداری ندارد، ولی انگل توکسوپلاسموز این قابلیت را دارد که از طریق جفت، به بدن جنین وارد شده و ممکن است باعث سقط جنین شود.