دبیر سابق کانون انجمنهای صنایع غذایی در گفتوگو با رویداد۲۴:
بارشهای اخیر باعث رویش بیرویه قارچها شد/ مصرف چه نوع قارچهایی مناسب است؟
علی موحد دبیرکل سابق کانون انجمنهای صنایعغذایی، میگوید موضوع قارچهای سمی امری عادی است و نباید آن را به مشکل اصلی کشور تبدیل کرد، از مرگ هموطنانمان بسیار متاسفیم اما نباید در این خصوص دنبال مقصر گشت.
رویداد۲۴ اگر تا هفته گذشته تنها خبر لزلزله خبر مشترک استانهای غربی بود، این روزها خبر مسمومیت با قارچ سمی به آن خبرها اضافه شده است. بارشهای گذشته در مناطق جنگلی و روستایی به رویش قارچها منجر شد که همین موضوع باعث شده تا مردم بیاطلاع از سمی بودن، آنها را مصرف کنند. تاکنون 15 نفر به دلیل مصرف این قارچها فوت و 107 نفر هم مسموم شدهاند.
هرچند که قارچهای موجود در سطح شهر اعم از فله یا بستهبندی از سلامت کامل برخوردار هستند اما کارشناسان بهداشت بر این عقیدهاند تا اطلاع ثانوی شهروندان فقط از قارچهای بستهبندی شده استفاده کنند.
بارش باران باعث رویش بیرویه قارچها داشت/ مسئله قارچها را به موضوع جدی کشور تبدیل نکنیم
علیموحد دبیرکل سابق کانون انجمنهای صنایعغذایی در گفتوگو با رویداد۲۴، با اشاره به رشد قارچهای سمی و مرگ ناگهانی 15 نفر از هموطنانمان بر اثر خوردن این قارچها، گفت: ابتدا باید به خانواده درگذشتگان تسلیت بگویم و بسیار از این اتفاق متاسف هستیم. به نظرم درست نیست که این موضوع را به مسئله جدی کشور تبدیل کنیم و بخواهیم به دنبال مقصر برای آن باشیم. به روال معمول در بسیاری از روستاها و شهرهای کوهپایهای مردم از قارچهای خودرو استفاده میکنند و این اصلا موضوع جدیدی نیست و تقریبا همیشگی بوده است. کار درست این است افرادی که شناخت کامل و درستی از این قارچها ندارند، آن را استفاده نکنند و بیشتر قارچهایی که در واحدهای صنعتی آماده میشود را مصرف کنند.
موحد در ادامه با بیان اینکه با توجه به بارندگیهای اخیری که در کشور داشتیم، قارچها در سطح وسیعی رویش داشتند، خاطرنشان کرد: باتوجه به رویش بیرویه این قارچها و با توجه به ظاهر جالبی که دارند خب طبیعنا مردم هم از آنها استفاده کردند و همین موضوع باعث مرگ هموطنان شد و ما تعدادی از مردم عزیزمان را از دست دادیم. من معتقدم که این موضوع صرفا یک اتفاق است که رخ داده و واقعا جای تاسف دارد.
تا زمانی که اطلاع دقیقی از سالم بودن قارچها ندارید، آن را مصرف نکنید
این کارشناس بهداشت، ادامه داد: بارشهایی که در ماههای اخیر با آن مواجه بودیم تقریبا طبق روال نبود و همین مسئله باعث شد تا رویش قارچها شدت بیشتری بگیرد و با توجه به جاذبههایی که دارند مردم بیشتری به سمت آنها جذب شدند. تنها توصیهای که ما میتوانیم به مردم داشته باشیم این است که این قارچها را مصرف نکنند. طبیعتا خانوادههایی که این اتفاق ناگوار برایشان رخ داده است اطلاعات و شناخت درست و دقیقی از قارچهای سمی نداشتهاند. البته هستند افرادی که در مناطق روستایی و کوهپایهای زندگی میکنند و بر اساس تجربیاتی که دارند، شناخت و اطلاعات بسیار خوبی از انواع قارچها دارند اما به هموطنانمان توصیه میکنم شدیدا از این قارچها دوری کنند و در صورتی که اطمینان 100درصدی از سلامت آنها نداشتند، تحت هیچ شرایطی استفاده نکنند.
قارچهای فلهای خطرناک نیستند
علی موحد، با تاکید بر اینکه مردم باید قارچهای بستهبندی که نام و نشان شرکت و کارخانه دارند را استفاده کنند، تصریح کرد: واحدهای تولیدی مشخصی که قارچها را به دست مردم میرسانند سالم هستند و هیچگونه مشکلی ندارند و بسیاری از آنها نشان استاندارد دارند که تحت نظارت واحدهای بهداشتی هستند و خطری از این بابت وجود ندارد. باید اضافه کنم که حتی قارچهای فلهای که به نام قارچهای دکمهای در بازار وجود دارد نیز مشکل خاصی ندارد، اما توصیه ما این است که قارچهای بستهبندی شده با نام و نشان که بسیار مطمئنتر هستند استفاده شود. البته این موضوع فقط درباره قارچ نیست و درباره همه محصولات خصوصا محصولات غذایی صدق میکند و هیچ مواد غذایی که بسته بندی نشده است را نباید استفاده کرد.
قارچهای سمی ویژگیظاهری خاصی ندارند
این کارشناس بهداشت با اشاره به اینکه قارچهای سمی تنوع بسیار زیادی دارند، خاطرنشان کرد: این قارچها آنقدر انواع مختلفی دارند که نمیتوان ویژگی خاصی برایشان در نظر گرفت تا مورد استفاده قرار نگیرند. بهترین و عاقلانهترین کار ممکن این است که از مصرف قارچهای خودروو که در مناطق مختلفی رشد میکنند، جلوگیری کنند زیرا خطرات غیرقابل جبرانی را به دنبال دارد. طبیعتا «سم» کشنده است و اگر هموطنان قارچ را مصرف کردند و بعد متوجه شدند که ممکن است این قارچ مشکلی دارد، سریعا خودشان را به مراکز درمانی برسانند.